BBC'de kesinti krizi

Güncelleme Tarihi:

BBCde kesinti krizi
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2011 17:57

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Karayipler için yaptığı İngilizce yayınlarına 70 yılın ardından bugün son verdiğini açıkladı.

Haberin Devamı

BBC yönetimi, ocak ayı sonunda çalışanlarının dörtte birini, yani yaklaşık 2 bin 400 çalışanından 650'sini işten çıkaracağını açıklamış, bu kesintiden dil bölümleri de etkilenmişti.

Karayipler için İngilizce Servisi, 1939 yılında, İkinci Dünya Savaşı sırasında bu bölgedeki adalardan gelip Britanya ordusu için savaşan askerlerin ailelerine yazdıkları mektupların okunması için kurulmuştu.

BBC yönetimi, 272 milyon sterlinlik bütçesinde 46 milyon sterlin tasarruf yapmak zorunda olduğunu savunuyor. Dünya Servisi'nin 32 dilde yayın yaptığı internet, televizyon ve radyo platformlarında, dünya genelindeki dinleyici, izleyici ve okuyucu sayısı toplam 240 milyonun üzerindeydi.

Kesintiler çerçevesinde beş dil servisi, Makedonca, Arnavutça, Sırpça ve Afrika için Portekizce bölümlerinin, geçen ay içerisinde yayınlarına son verirken, 1946 yılında başlatılan Rusça radyo yayınları da yarın son bulacak.

Haberin Devamı

Çincenin en çok konuşulan lehçesi Mandarince ile Ukrayna, Azeri, Kırgız, Nepal, Endonezya, Svahili ve Vietnam dillerinde yapılan radyo yayınlarına da bu hafta sonu son veriliyor.

İNGİLİZCE YAYINLAR DA ETKİLENİYOR

BBC Dünya Servisi'nin İngilizce yayınları da kesintilerden etkilenirken, "Europe Today" programı bugün son kez yayınlanacak. "Politics UK", "The Interview", "The World Of Music" programlarının yayın hayatları da bu hafta sonu bitecek.

Kesintiler kapsamında BBC Türkçe bölümü de radyo yayınlarını durduracağını daha önce duyurmuştu. Ancak BBC Türkçe Servisi, NTV'de yayımlanan "Dünya Gündemi" programı ve bbcturkce.com adresindeki internet yayınlarını sürdürecek.

2006 yılında da BBC Arapça televizyonun kurulmasına kaynak yaratmak için büyük bölümünü Balkan ve Doğu Avrupa dillerinin oluşturduğu 10 bölümkapatılmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, kurulduğundan bu yana BBC Dünya Servisi'nin bütçesini sağlıyor ve alınacak stratejik kararlarda söz hakkı bulunuyor.

Ancak bakanlığın Dünya Servisi'nin yayın politikasına müdahale etme yetkisi bulunmuyor.

Hükümetle BBC yönetimi arasında ekim ayında varılan anlaşmayla Dünya Servisi'nin bütçesi Dışişleri Bakanlığı'ndan alınarak televizyon ruhsatlarıyla oluşturulan ana BBC bütçesinin kapsamına aktarılmıştı.

Haberin Devamı

Bu uygulamanın üç yıl sonra başlaması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!