Hitit Uygarlığı Merkezi kuruldu

Güncelleme Tarihi:

Hitit Uygarlığı Merkezi kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2011 17:00

Hitit Üniversitesi bünyesinde, “Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi” kuruldu.

Haberin Devamı

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan, üniversite bünyesinde oluşturulan merkezin Anitta Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, üniversite olarak Hititlerin evrensel düzeyde temsil edilmesi için 13 Ekim 2010'da Yükseköğretim Yürütme Kurulu kararıyla Çorum'da Hititlerin araştırılacağı bir merkezin kurulmasının ilk adımını attıklarını belirtti.

Kılıçkaplan, Hitit araştırmalarının önemli bir yönünü oluşturması beklenen Hititoloji bölümünün açılması için de çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Merkezin, Hititlerin uygarlık tarihindeki yerini, tarihini, dilini, sanatını ve arkeolojisini araştıracağını, aynı zamanda danışmanlık hizmeti vereceğini ifade eden Kılıçkaplan, “Hititler denilince ilk akla gelen kent olan Çorum'a Hititler'in araştırılacağı bir merkez kazandırmak göreve ilk geldiğim günden beri hayalimdi” dedi.
Hitit Uygarlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ünal ise Fen-Edebiyat Fakültesi binasında hizmet verecek merkez için kısa sürede yeni bir bina yapılacağını söyledi.

Türkiye'de Hititoloji alanında çalışma yapmak isteyenlerin yararlanabileceği bir arşiv olmadığını kaydeden Ünal, “1936 yılında kurulan Hititoloji bölümü, 75 yıl geçmesine rağmen kendisine bir arşiv oluşturamamıştır. Hititler'i araştırmak için ilk olarak tam teşekküllü bir arşive ihtiyacımız var. En büyük hayalim böyle bir merkezi bir gün Hititler'in başkenti Hattuşa'da kurmak ve dünyanın dört bir yanından öğrencilerin o merkezde çalıştığını görmek. Maalesef Hititler'i yeterince sahiplenemedik. Hala en kıymetli Hitit tabletleri Almanya'da. Türkiye'de çivi yazısını kullanabileceğimiz bir yayınevi yok. Bu merkezle bir boşluğu kapatmak istiyoruz” diye konuştu.

Toplantıda, ayrıca Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erksin Güleç, Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Sedat Erkut, Çorum Müze Müdürü Dr. Önder İpek tarafından “Hititler Yurduna Geri Dönüyor ve Hititler ile Türkiye” konulu bir panel yapıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!