Bahçeli'den bedelli askerlik açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bahçeliden bedelli askerlik açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2011 21:50

Bursa ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayalan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Bedelli konusu seçim sürecinde AKP tarafnıdan günde taşındı. Ana muhalefet partisi de, ’bir öncelik alayım’ diye, fazla düşünülmeden, bu konuyu topluma taktim etmiş oldu" dedi.

Haberin Devamı

Ordunun yapısı, ülkenin bulunduğu stratejik konum, savunma gücü, caydırıcılık vasfı gibi konularda iyi değerlendirilme yapılması gerektiğini anlatan Bahçeli, "Bunun apılabilmesi için üç sacayağının oluşması lazım. Birincisi siyasi iktidar olaya nasıl yaklaşıyor. İkincisi, siyasi iktidarın perspektifine Genelkurmay nasıl yorumlama getiriyor. Bir de toplum ve sivil toplum kuruluşları olaya nasıl bakıyor" dedi.

Bedelli askerlikle ilgili şehitlerin yakınları, şehit ve gazi derneklerinin görüşlerinin çok farklı olduğunu belirten Bahçeli, oy beklentileri ile bazı talepleri gündeme getirip, sonra da bunun yapılmaması halinin, başka sıkıntılarıda birlikte getireceğini anlattı.

CHP’nin yaz tatilinde askerlik önerisinin, askerlik müessesine ciddi yaklaşım olmadığını kaydeden Bahçeli, "Türkiye’nin yakın bir tarihte yaşanmış olan, TSK’nın komuta ve Mehmetciği ile beraber omuz omuza verdiği mücadele hiç dikkate alınmaksızın, sadece ve sadece, oy kazanmak için, iktidar ile ana muhalefet arasında bir yarış gibi algılanıp topluma taktim edilmesini uygun bulmuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Bahçeli, şu an gençlerin bedelli askerlik beklentisi içine sokulduğunu, bunu gündeme getirenlerden birinin ’hemen çıkartalım’, diğerinin de ’seçim sonrasına erteleyelim’ dediğini hatırlatarak şöyle dedi:

"Mesela ilk dört aylık kısaltılmış askerliği 1975 yılında, bizim dönem yaptı. Kısa dönem askerlik uygulamasından yararlananlardan biri de bendim. İzmir Bornova’da yaptım. O günden bu güne kadar kısa dönem askerlik kavramı var. Birde bedelli askerlik tartışmaları devam ediyor. Bu tartışmaların hepsi TSK’nın personel rejimini örseliyor."

Bu konuda Ak Parti ile CHP’nin hangi metinde uzlaşacaklarsa onu Meclis’e getirmelerini isteyen Bahçeli, şunları söyledi:

"Bunu MHP değerlendirir. Şehit ailelerinin hassasiyetlerini tartışma zeminini iyi seçemezseniz, şehit ve gazi yakınlarını inciltirsiniz. Yani üniversite gençlerine yazın askerlik yaptırmak istiyorsanız, düşünmek lazım. Bodrum’da mı? Marmariste mi? Çeşme’de mi? Bunun Türkiye’de, tartışma zeminine çekilmeside doğru değil. İktidar ve ana muhalefet bir araya gelirse bu konuyu bir sonuca bağlarlar. Yoksa bu tartışmalarla TSK’yı, toplumu, şehit yakınları ve gazileri incitmenin bir faydası yok. Askerliğin bedel ile ifade edilmesi bir kere çok yanlış. Geçmişte hayatını kaybetmiş şehitlerimizin bedelini kim, nasıl ödeyecek? Seçim sürecinde bu tartışmaların sürmesinin, oy avcılığıından başka bir anlamı yok. Terörle mücadelede çocuğu şehit olmuş bir ailenin bedelini kim ödeyecektir. Türkiye’de yeni yaraların açılmasına vesile olur. Yapılması gereken tek şey, iktidar ve ana muhalefet partisinin konuyu meclise getirmesi. Meclis tatile girmeden gündeme getirirlerse MHP katkı sağlar."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!