Çankaya’ya çifte çelme

Güncelleme Tarihi:

Çankaya’ya çifte çelme
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2011 00:00

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Çankaya Belediyesi’ni yakından ilgilendiren iki önemli karar alındı. Meclis Çankaya’nın belediye binası ve meydan yapmak istediği SSK İş Hanı’nda bina yapılmasını engelleyici bir karar alırken, meydan yapılmasıyla ilgili plan CHP’lilerin itirazına karşın Meclis’ten geçti.

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR Belediye Meclisi, Kızılay’da, Çankaya Belediyesi’nin SSK’dan aldığı iş merkezinin yıkılarak yerine meydan oluşturulmasını karar altına aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “Sadece meydan yaptırırım” dediği, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık’ın meydanın yanısıra hizmet binası da yapmak istediği iş merkeziyle ilgili alınan Meclis kararı iki belediye arasında kesin yol ayrımı olarak yorumlandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Başkanlığında toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi, aldığı kararla Ankara’nın merkezi Sakarya Caddesi’nde bulunan SSK’ya ait iş merkezinin yıkılarak bölgedeki alanın meydan olarak düzenlenmesini CHP’li üyelerin ret oyuna karşılık oy çokluğuyla kabul etti.
CHP’li meclis üyelerinin SSK İş Hanı’nın bulunduğu alana Çankaya Belediye binası yapmak yönündeki taleplerine karşılık, daha önce Çankaya Belediyesi’nin bu alana kente nefes alınacak bir meydan kazandırmak yönünde talepte bulunduğunu hatırlatan Başkan Gökçek, önceden yapılan bu isteği haklı buldukları için bu yönde bir kararı çıkarttıklarını söyledi.
Meydana onay
Meclis’e SSK İşhanı’nın bulunduğu yerin tarihçesi ile ilgili bilgi veren Başkan Gökçek, burada tekrar bir bina yapılmasını Kızılay için bir cinayet olarak niteleyerek, meydan altına yapılacak bir otoparkın da Kızılay’ı rahatlatacağını söyledi.
Çankaya Belediyesi’nin projesini engelleyici bir karar alındığını iddia eden CHP’li Meclis Üyesi Fazıl Güleken ise kararı şu ifadelerle eleştirdi:
“49 milyon TL’lik bir yatırım. Belediye hizmet binasının da olduğu bir proje var. Alınan karar projeyi engelleyici bir karar. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin işbirliği içinde çalışması gerekiyor. Yasal haklarımızı sonuna kadar arayacağız.”
Çankaya’ya kaçak komisyonu
Öte yandan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Çankaya Belediyesi’yle ilgili alınan kaçak yapı komisyonu kurma kararı tartışma yarattı. AK Partililerin verdiği önergede, “Daha önce Belediye Meclisimiz’den aldığımız değişik kararlarda Çankaya İlçesi Yakup Abdal ve Karataş’ta yoğun yapılaşma olduğu ifade edildi. Çankaya Belediyesi’nin öncelikle 20-25 yıllık inşaatlara giderek yıkım kararı aldıkları, büyük para cezası kestikleri ve bu konunun sebebinin Büyükşehir Belediyesi olduğunu söylediği görülmüştür. Bu konuda en son kaçak binaları yapanlardan başlanılması gerekirken ayrım yapılması yasal değildir. Bu açıdan yıkım, tebligat ve bu konuda Çankaya Belediyesi’nin yaptığı diğer işlemlerin incelenmesi için bir komisyon kurulmasını teklif ederiz” denildi.
CHP Grup Başkan Vekili Yaşar Çatak teklife karşı çıkarak, “Bu komisyonun yasanın hangi maddesine göre açıklanması lazım. İlçe belediyelerinin icraatlarını denetlemek üzere komisyon kuru lması hukuka aykırıdır” dedi.
CHP’li Güleken de komisyon kararını, “Son zamanlarda açıkçası Çankaya Belediyesi’ne karşı bir linç kampanyasının başlatıldığını görüyoruz. Yasal hiç bir tarafı yok” diyerek eleştirdi.

Eziyet değil

Haberin Devamı

KONUYLA ilgili son konuşmayı yapan Başkan Gökçek ise kanunun maddelerini okuyarak komisyon kurulabileceğini söyledi. “Biraz belediyecilik dersi oluyor ama bu kanununu ben yazdığım için nacizane anlatıyorum” diyen Gökçek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Siz kalkıyorsunuz belediye meclisi bir karar alıyor. Her konuda dava açıyorsunuz. Zaten 100 dava gitse 99’u aleyhimizde. Bu belediye meclisi hiç mi bir şey bilmiyor? Siz kalkıp bu Meclis’i olmayan şeyden dolayı üzerken, bu komisyon kurma kararına karşı çıkıyorsunuz. Ben Yenimahalle Belediye Başkanı’na bir şey diyor muyum? Ya da Kalecik ya da Ayaş’a? Ama Çankaya’da dava açma görev gibi. Siz bize eziyet ediyorsunuz. Bizimki eziyet değil. İnceleyip bakacağız. 15 gün süre var. Evrakları vermedikleri takdirde savcılığa bildirilecek, gereken yapılacak.”
Kaçak yapılarla ilgili komisyon teklifi CHP’nin ve MHP’nin muhalefetine karşın oy çokluğuyla kabul edildi.

Haberin Devamı

Başkentgaz özelleşiyor

BAŞKENT Doğalgaz A.Ş’nin daha önce ihale edilerek yüzde 80’i özelleştirildiğini hatırlatan Başkan Gökçek, kalan yüzde 20’lik belediye hissesinin de, işleyişin gereği olarak özelleştirme idaresinden gelen talep üzerine özelleştirilmesi için hazırladıklarını belirttiği önergeyi meclisin oyuna sundu.  Söz konusu önerge CHP’li üyelerin muhalefetine karşın oy çokluğu ile kabul edildi.

Erbakan ve Ecevit’in isimleri meydana verildi

MECLİS toplantısında verilen önergede eski başbakan Necmettin Erbakan’ın adının Başkent’te önemli bir bulvar ve bir meydana verilmesi ile ilgili oldu. AK Parti meclis üyeleri tarafından verilen önerge, CHP ve MHP’li meclis üyelerinin de önerge lehinde görüş belirtmelerinin ardından, CHP meclis üyelerinin merhum Bülent Ecevit adının da Ankara’nın önemli bir yerine verilmesi talebinin eklenmesi yönündeki istek meclis tarafından kabul gördü.
Bunun üzerine Gökçek, herhangi bir ismi bulunmayan Gençlik Parkı girişi eski Osmanlı Bankası önündeki kavşağa Necmettin Erbakan Meydanı, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Alanı’nda yapımı devam eden 3.3 kilometre uzunluğunda viyadükler üzerindeki bulvara da Erbakan Bulvarı adının verilmesini önerdiklerini bildirdi.
Milli Kütüphane’nin hemen altındaki Bahçelievler son durakta bulunan meydanın da isimsiz olduğuna dikkat çeken Gökçek, bu meydana da Ecevit Meydanı isminin verilmesini uygun gördüklerini bu önergenin bu değişiklikte eklenerek oylanmasını teklif etti.
Necmettin Erbakan Meydanı ile Erbakan Bulvarı ve Ecevit Meydanı, meclis toplantısına katılan üyelerin oybirliği ile kabul edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!