Avrupa’da aile içi şiddete karşı Nahide Opuz kriteri

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da aile içi şiddete karşı Nahide Opuz kriteri
Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2011 00:00

AİHM’e açtığı davayla, şiddet uygulayan ve annesini öldüren kocasına karşı yeterli önlemleri almayan Türkiye’yi 36 bin 500 Euro tazminata mahkum ettiren Nahide Opuz sayesinde, Avrupa Konseyi de bu konuyla ilgili harekete geçti. Konsey, Opuz kararını emsal kabul ederek, aile içi şiddet konusunda bir “Avrupa Sözleşmesi” hazırladı.

Haberin Devamı

ŞİDDET uygulayan ve annesini öldüren kocasına karşı koruyamadığı gerekçesiyle Türkiye’yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) mahkum ettiren Nahide Opuz, aile içi şiddete yönelik bir Avrupa Sözleşmesi hazırlanmasına da vesile oldu. Bıçakla yaralama, dayak, arabayla ezme girişimi ve son olarak annesinin öldürülmesi gibi şiddet olaylarına maruz kalan Nahide Opuz, bu ağır suçlara ve tıbbi raporlara rağmen ‘kendisini korumadığı’ gerekçesiyle AİHM’de Türkiye aleyhine dava açtı. Opuz davayı kazanarak 36 bin 500 Euro tazminat aldı. Bu karar, aile içi şiddet konusunda AİHM’de bir “emsal” oluşturdu. Avrupa Konseyi bununla da yetinmedi ve Opuz kararını esas alarak aile içi şiddet konusunda bir “Avrupa Sözleşmesi” hazırladı.

Opuz kararı sözleşme metni

Sözleşme, Avrupa’da kadına karşı ve aile içi şiddetle ilgili yaptırım gücü olan ilk ve tek sözleşme olacak.Taslak metni büyük ölçüde AİHM’in Opuz davası hükümleri temelinde yazıldı.

Kadınları her türlü fiziki, manevi, psikolojik ve ekonomik şiddete ve ayrımcılığa karşı korumayı hedefleyen taslak, aile içi şiddet konusunda taraf devletlere anayasal ve yasal politikalar üretme yükümlülüğü getiriyor. Sonbaharda kabulü beklenen sözleşme ayrıca, kadına yönelik şiddeti “insan hakkı ihlali” olarak tanımlıyor. Kadın-erkek eşitliği, kadına şiddet ve karşılıklı saygı konularını eğitimin her düzeyinde müfredata eklemeyi şart koşacak sözleşmede, şiddete maruz kalan ya da kalma ihtimali olan kadınların korunmasıyla ilgili düzenlemeler de olacak.

Denetim mekanizması geliyor

Haberin Devamı

SÖZLEMENİN en önemli tarafı ise, ülkeleri denetleyecek bir mekanizmanın kurulması olacak. Buna göre, taraf devletlerin sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerine uyup uymadıkları, kurulacak bir komite aracılığıyla takip edilecek. “Kadına Yönelik ve Aile İçi Şiddete Karşı Mücadelede Uzmanlar Grubu” (GREVIO) adı altında Avrupa Konseyi bünyesinde bir denetim mekanizması oluşturulacak.
Değişik Avrupa devletlerinden insan hakları, kadın hakları ve kadına yönelik şiddetle mücadele uzmanlarından oluşacak olan bu komite, sözleşmenin yürürlüğe girmesinin ardından taraf devletler hakkında düzenli denetim raporları hazırlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!