Dokunan yanmaz

DOKUN, YANMAZSIN: Polis bülteni yap. Savcı bülteni yayınla. “Duyumlarım var” de. “Hissediyorum” de. “Göreceksiniz, neler olacak neler” de. Korkma: “Cıs” falan söz konusu bile değil.

Haberin Devamı

DOKUN, YANMAZSIN: CHP’yi bitirme planları yap. Sen soldan dal, kankan sağdan dalsın. Tek parti döneminden gir, Dersim bombalamasından çık. Vur babam vur. Vur diyenin çarkına vur. Mesele etme: Kılına zarar gelmez.
DOKUN, YANMAZSIN: Kemal Kılıçdaroğlu ile kafa bul, dalga geç, alay et. “Yürüyen merdivene ters bindi” de. “Yanlış uçağa yöneldi” de. “Çarkçı” de, “Kaynak” de, “Memur” de. Lakap üstüne lakap tak. Anasını yaz, babasını yaz. “Ermeni oğlu” falan de. Unutma: Dokunmak serbesttir.
DOKUN, YANMAZSIN: Gürsel Tekin’in yolsuzluk yaptığını fısılda... Baykal’ın kaseti ile ilgili tezvirat üstüne tezvirat yap... Hurşit’i sıkıştır, Muharrem’i karala, Süheyl’in verdiği malzemeyi değerlendir. Takma: Rahat oyna.
DOKUN, YANMAZSIN: Soner’e vur. Hanefi’ye vur. Ahmet’e vur. Nedim’e vur. ODA TV’ye vur. Halk TV’ye vur. Garantisi var: Elin bile incinmez.
DOKUN, YANMAZSIN: Elinde malzeme biriktir, zamanı geldiğinde yayınla. Özel görüşmelerin tutanaklarını elinde tut, zamanı geldiğinde boca et. “Sıra sana geliyor” diye tehdit et. Belden aşağı vur, belden yukarı vur... Unutma: Her şey serbest...
DOKUN, YANMAZSIN: Kitap yaz. Dosya paylaş. Psikolojik savaş teknikleri uygula. Savcı desteği al, polis desteği al. Sonra da kitap yazana, dosya paylaşana “terörist” muamelesi çek. Aklından çıkarma: Silivri sana uzaktır.
DOKUN, YANMAZSIN: Korku sal, endişe yarat, kaygı uyandır. İtibarsızlaştır, karala, tezvirat yap. Vicdansızca yüklen, acımasızca saldır. Rahatlat kendisi: Onlar da yapmamış mıydı?

Haberin Devamı

Özel alandan notlar

Sonu hep hüsranla bittiğinden epey zamandır ev davetlerine gitmemeyi tercih ediyordum.
Davet çok yakın arkadaşımdan gelince, davetli listesi beş kişiyi geçmeyince, davet edildiğim ev bizim sokağa çok yakın olunca...
“Hadi gideyim bari” dedim ve gittim.
Hıncal Uluç ile günler sonra ilk kez bu davette karşılaştım.
“Malum yazı”dan tek satır olsun söz etmedik.
Sofrada “bana şu testiden bir su verin ama dikkat edin kırmayın” bile diyemedim.
Başka konulardan söz ettik.
Mesela Çetin Altan’ın, 50 yıl önce köşesine koyduğu “Bugün canım yazı yazmak istemiyor” ibaresini konuştuk.
Hıncal Uluç dedi ki:
“Ben o zaman Mülkiye’deydim. Çetin Altan dönemin fırtına gibi esen köşe yazarı... Çetin Altan’ı okumadan güne başlayan adam yerine konulmazdı. 27 Mayıs’a giden günler... Çetin Altan o dönemin en keskin hükümet karşıtı yazarı... Köşesine ‘Bugün canım yazı yazmak istemiyor’ ibaresini koyduğu gün kıyamet koptu”.
* * *
Ertekin var ya...
Hani şapkalarıyla meşhur... Hani Hıncal Uluç tarikatının en sağlam müridi... Hani geçenlerde sakallarını maviye boyattığı için kendisine “mavi sakal” lakabı takılan... Hani Ortaköy’ün alamet-i farikası...
İşte o Ertekin’le de ilk sıcak teması gerçekleştirdim.
Meğer çocuk saflığında bir adammış Ertekin...
Öyle mahcup, öyle şakaya gelir, öyle aşmış taşmış, öyle hayalciymiş ki...
Bir kez daha anladım: Uzaktan tanımak, tanımak anlamına gelmiyormuş.

Haberin Devamı

Bazı teranelerle mücadele rehberi

TERANE: Fethullah Gülen’e her dokunan yansaydı, Silivri’ye yollanan adam sayısı bu kadarla sınırlı kalır mıydı?
CEVAP: Eğer “Fethullah Gülen’e dokunan yanıyor” şeklindeki önermeye, “Ama her dokunan da yanmıyor ki birader” diye cevap verirsen baştan kaybedersin. Çünkü mesele, her dokunanın yanması değil, hep dokunanların yanmasıdır. 
* * *
TERANE: Savcı “elimizde örgütsel ilişkiye dair belgeler var” dedi. Hadi sıkıysa şimdi konuş.
CEVAP: “Savcının sözünün üstüne söz söylenmez” diye bir şey olduğunu da nereden çıkardın?
* * *
TERANE: Ahmet’in, Nedim’in arkasına saklanıp Ergenekon’u sulandırmaya çalışanlar var.
CEVAP: Bu tür durumlarda laf Ahmet’in, Nedim’in arkasına saklananlara değil, Ahmet’i, Nedim’i “arkasına saklanan” durumuna getirenlere söylenir.
TERANE: Bir takım ufak tefek hukuki sorunlara takılıp kalmayalım. Büyük resme bakalım. Türkiye temizleniyor.
CEVAP: “Ufak tefek hukuki sorun” diyerek geçtiğin şeyin senin başına gelmesi halinde de aynı şeyi söyleyip söylemeyeceğini iki dakika düşün istersen.
* * *
TERANE: Nedim’in, Ahmet’in, Soner’in suçsuz olduklarını nereden biliyorsunuz? Durun, bir yargılama bitsin. Yargıya saygı olun.
CEVAP: Nedim’in, Ahmet’in, Soner’in suçsuz olduklarını şuradan biliyoruz: Hani bir zamanlar Fethullah Gülen’e “silahlı terör örgütünün tek kişilik lideri” diye dava açılmıştı ya... Hani o zaman Gülen’in “suçsuz” olduğunu biliyorduk ya... İşte oradan biliyoruz.
* * *
TERANE: Soner’e destek vermem, Ahmet’e veririm... Hanefi’ye destek vermem, Nedim’e veririm.
CEVAP: Eksik olsun senin desteğin... İstersen iki dakika sus.

Yazarın Tüm Yazıları