Rekabet Kurulu: Elektrik dağıtımı özelleşirken hakim duruma izin yok

Güncelleme Tarihi:

Rekabet Kurulu: Elektrik dağıtımı özelleşirken hakim duruma izin yok
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2011 00:00

Rekabet Kurulu, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Dağıtım A.Ş., Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirilmesi işlemlerini karara bağladı.

Haberin Devamı

Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı ortaklığında kurulan MMEKA’nın İstanbul’un iki elektrik dağıtım bölgesi olan Boğaziçi ve Ayedaş’ı devralmasının yolunu açtı. Özelleştirilmelerine ilişkin süreçte, 16 Aralık 2010’da Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle’nin özelleştirilmesi işlemlerine ilişkin kararında yer aldığı üzere, teklif sahiplerinden MMEKA Makine İthalat Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Ortak Girişim Grubu’nun hissedarları, Kazancı Holding ve dolayısıyla Aksa Elektrik ile aynı ekonomik büyüklük içinde olduğu ve 4054 sayılı Kanun kapsamında tek bir teşebbüs olarak kabul edilmesi gerektiği sonucuna ulaştı.
Dördüne birden izin yok
Bu kapsamda MMEKA ve Aksa Elektrik tarafından yapılacak devralma işlemlerine ilişkin olarak, İş-Kaya-MMEKA ve Aksa Elektrik tarafından Boğaziçi, Gediz ve Trakya’nın üçünün birden devralınması halinde ulaşılacak büyüklüğün aşılmasında devralmaya izin verilmeyeceğine, bu büyüklüğün altında kalacak devralma işlemine ise izin verilebileceğine karar verdi.
Rekabet Kurulu, Park Holding A.Ş.’nin, Boğaziçi, AYEDAŞ, Toroslar ve Akdeniz elektrik dağıtım bölgelerinin dördünü birden devralması işlemine izin vermedi. Rekabet Kurulu AYEDAŞ, Akdeniz ve Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş’nin özelleştirilmesi işlemlerine ilişkin dosyayı değerlendirerek karara bağladı. Buna göre Kurul, Yıldızlar SSS Holding ve aynı ekonomik bütünlük içinde yer alan Eti Gümüş-Söğütsen tarafından yapılacak devralma işlemlerine ilişkin olarak, Yıldızlar SSS ve Eti Gümüş tarafından Boğaziçi, Gediz, Trakya ve Dicle elektrik dağıtım bölgelerinin dördünün birden devralınması işlemine izin verilemeyeceğini hükme bağladı.

Haberin Devamı

İstanbul’un iki yakası Gediz kararına bağlı

Rekabet Kurulu, 16 Aralık 2010 tarihli kararında MMEKA ve Aksa Elektrik’in teklif verdiği Boğaziçi, Gediz ve Trakya’nın üçünün birden devralınmasına hakim durum oluştuğu için izin vermemişti.
Bu karara göre hakim durum bakımından incelendiğinde, Kazancılar’ın İstanbul’un iki yakasını birden (Boğaziçi ve Ayedaş) alması halinde, Gediz’den vazgeçmeleri gerekiyor.
Reuters’a bilgi veren Rekabet Kurulu yetkilisi, “MMEKA, İstanbul’un iki yakasına birden elektrik dağıtımı yapabilecek. Ancak bunun için, Ayedaş’tan daha büyük olan Gediz Elektrik Dağıtım’dan vazgeçmesi gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ne karar verildi

ENERJİSA Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin AYEDAŞ, Akdeniz ve Gediz’i devralması işlemlerine izin veren Rekabet Kurulu, AYEDAŞ, Akdeniz ve Toroslar’ın özelleştirilmesinde,  diğerleriyle ilgili  şu kararlar aldı:
Cengiz-Kolin-Limgaz Ortak Girişim Grubu’nun AYEDAŞ ve Toroslar’ı devralması işlemine, koşullu izinde sakınca bulunmadı.
Türkerler İnşaat Turizm Madencilik Enerji Üretim A.Ş.’nin Toroslar’ı devralmasına izinde sakınca bulunmadı.
Emkat Ortak Girişim Grubu’nun Akdeniz ve Toroslar’ı devralmasına izin verilmesinde sakınca bulunmadığına karar verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!