TÜRKSAT 4A haberleşme uydularının imza töreni

Güncelleme Tarihi:

TÜRKSAT 4A haberleşme uydularının imza töreni
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2011 17:48

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Belirlediğimiz uydu ve uzay stratejisi kapsamında şimdilik 2 adet uyduyu kısa vadede 2013 ve 2014 yılları arasında temin edeceğiz. Ayrıca proje ile eş zamanlı olarak TÜRKSAT 5A'nın Türkiye'de imalatı için çalışmaları başlatıyoruz” dedi.TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B Uydu İhalesi ve Uydu Üretim Teknoloji Transferi Projesi imza töreni Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirildi.



-TÜRKSAT 4A VE 4B HABERLEŞME UYDULARI İMZA TÖRENİ
-ULAŞTIRMA BAKANI YILDIRIM:
-“BELİRLEDİĞİMİZ UYDU VE UZAY STRATEJİSİ KAPSAMINDA ŞİMDİLİK
2 ADET UYDUYU KISA VADEDE 2013 VE 2014 YILLARI ARASINDA TEMİN EDECEĞİZ.
AYRICA PROJE İLE EŞ ZAMANLI OLARAK TÜRKSAT 5A'NIN TÜRKİYE'DE
İMALATI İÇİN ÇALIŞMALARI BAŞLATIYORUZ”
-“İMZALANACAK SÖZLEŞMEYE 1,5 YILDA ÇOK KAPSAMLI BİR ÇALIŞMA SONUCUNDA
GELİNDİ. BUNUN SEBEBİ BU SADECE UYDU TEMİN PROJESİ DEĞİL, AYNI ZAMANDA
TÜRKİYE'NİN KENDİ UYDUSUNU YAPABİLMESİNİ ÖNGÖREN, UZAY POLİTİKALARINDA
STRATEJİK BİR İŞBİRLİĞİ KAPISINI DA ARALAYAN KAPSAMLI BİR PROJEDİR”

Bakan Yıldırım, törende, TÜRKSAT'ın uydu işletme kapasitesinin bilgi iletişim alanındaki gelişmelere paralel olarak gittikçe arttığını belirterek, “Artık bilgi toplumu hedefi az ve çok gelişmiş bütün ülkeler için öncelikli bir konu haline gelmiştir. Ülkeler bir yandan karasal kablolu, kablosuz iletişim alt yapılarını oluştururken bir yandan da uydu ve uzay marifetiyle iletişimlerini artırmak için adeta bir yarış halindedir” diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 yılına kadar uydu ve uzay politikalarının ilkelerini belirlediklerini anlatan Bakan Yıldırım, “Türkiye genel anlamda dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yerini alırken, Cumhuriyetimizin 100. yılında uydu ve işletmeciliği, uydu kapasitesi ve uzay faaliyetleri konusunda da yine 10'unculuğu hedeflemektedir. Şu anda faal olan 2 uydumuz var. Kısa süre önce 2 tane daha vardı ilk nesil uydular. TÜRKSAT 1B ve 1C, onlar salınıma bırakıldı yani çöpe atıldı. Artan kapasiteyi ve talebi dikkate alarak kapasite artırımına gidilme ihtiyacı doğdu” değerlendirmesinde bulundu.

Mevcut uyduların talebi karşılamadığına işaret eden Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “TÜRKSAT uydu kiralamak marifetiyle müşterilerinin taleplerine karşılık veriyor. Belirlediğimiz uydu ve uzay stratejisi kapsamında şimdilik 2 adet uyduyu kısa vadede 2013 ve 2014 yılları arasında temin edeceğiz. Ayrıca proje ile eş zamanlı olarak TÜRKSAT 5A'nın Türkiye'de imalatı için çalışmaları başlatıyoruz.

TÜRKSAT 5A uydusu, esasen TÜRKSAT 4A ve 4B'nin teminiyle ilgili anlaşmada bir stratejik işbirliğini de öngörüyor. Bugün imzalanacak sözleşmeye 1,5 yılda çok kapsamlı bir çalışma sonucunda gelindi. 'Neden bu kadar geç kalındı?' diye düşünülebilir. Bunun sebebi bu sadece uydu temin projesi değil, bu Türkiye'nin kendi uydusunu yapabilmesini öngören, uzay politikalarında stratejik bir işbirliği kapısını aralayan kapsamlı bir projedir.

Dünyanın bilinen uydu üreticileriyle çetin görüşmeler, pazarlıklar sonucu hem uydu alımı konusunda hem de stratejik işbirliği konusunda Japon Mitsubishi Electric MELCO firması ipi göğüsleyen firma oldu. 2 uydu ve bunların fırlatma hizmeti artı sigortası toplam 2 uydu için 571 milyon dolar ile en uygun teklifi veren Japon firması Mitsubishi Electric MELCO ihaleyi kazanmıştır.”

Uyduların teminiyle TÜRKSAT'ın mevcut uydu kapasitesinin 3 kat artacağını vurgulayan Bakan Yıldırım, “Kısa ve orta vadede TÜRKSAT'ın ihtiyacı olan kapasiteyi temin etmiş oluyoruz. Diğer bir konuda Türkiye'nin yerli uydu yapımıyla ilgili MELCO ile bir ortaklığa, stratejik işbirliğine gidiyoruz, bununla beraber de Japon ve Türk hükümeti uzay araştırmaları konusunda işbirliğinin kapılarını bu proje ile aralamış oluyor. JAXA ile Türkiye Uzay Kurumu'nun işbirliğinin temellerini atıyoruz. Türkiye Uzay Kurumu'nun kanunu hazır yeni meclis döneminde bunun da yasalaşmasını gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

TÜRKSAT GENEL MÜDÜRÜ DALBAY

TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay da bugün itibariyle Türkiye'nin kendi uydusunu yapacak çok büyük bir aşamayı kat etmiş olacağını belirterek, mevcut uyduların kapasitesinin dolması nedeniyle 2009'dan itibaren yeni uydu tedariki çalışmalarına başladıklarını bildirdi.

TÜRKSAT 4A ve 4B uydularının gün geçtikçe artan uydu kapasite ihtiyacını büyük oranda gidereceğini kaydeden Dalbay, şu bilgileri verdi: “Ülkemizin içinde bulunduğu istikrar ortamı içinde hem Türkiye'den özellikle çevre ülkelerden haberleşme uydularımıza çok büyük oranda talep geleceğini öngörüyoruz. Bugün itibariyle karşılayamadığımız kapasite talebini yabancı uydu operatörlerinden uydu kapasitesi kiralayarak gidermeye çalışıyoruz.

Bu projemize konu olan TÜRKSAT 4A uydusu 2 bin 340 Mhz band genişliğine sahiptir, 30 yıl manevra ömrü vardır, 3 bin 800 kilogram kuru yük ağırlığındadır. TÜRKSAT 4B uydumuz 3 bin 340 Mhz band genişliği ve 3 bin 900 kilogram ağırlığında olacaktır. Aynı zamanda bu uydumuzda 30 yıl manevra ömrü bulunmaktadır. TÜRKSAT 4A uydumuz 2013 yılının son üç ayında, 4B uydumuz da 2014 yılının ilk üç ayında uzaya fırlatılıp, hizmete girecektir.”

MELCO FİRMASI UZAY BÖLÜMÜ GENEL MÜDÜRÜ YUNOKİ

Japon Mitsubishi Electric Corporation (MELCO) firması Uzay Bölümü Genel Müdürü Tou Yunoki konuşmasına Türkçe, “Günaydın Sayın Bakan ve misafirler” diyerek başladı.

TÜRKSAT 4A ve 4B haberleşme uydularının imza töreni için Türkiye'de bulunmaktan gurur duyduğunu ifade eden Yunoki, şunları söyledi: “Bu çok önemli projede çok güvenilir, üstün standartlara sahip haberleşme uydularını Türkiye'ye vereceğimizden eminiz. Kullanacağımız uydu platformu dünya sigorta şirketleri tarafından da çok güvenilir olarak kabul edilmiştir. Biz sadece bu proje ile Türkiye'ye sadece uydular vermeyeceğiz, bu sayede iki ülke arasında uzun süreli ilişkiler olacağına inanıyoruz. Buradaki çalışmalarımız haberleşme uyduları ile sınırlı kalmayabilir bunları gözlem uydularıyla da genişletmek mümkün olabilir.

Japonya olarak Türkiye'deki her türlü uzayla ilgili çalışmaları destekleyeceğimizi söylüyoruz. Müşteri memnuniyetimizi en üst düzeyde sağlayacağımızı ve Türkiye'ye en iyi şeyleri yapacağımızın sözünü veriyoruz.”

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, TÜRKSAT Genel Müdürü Dalbay ve Japon Mitsubishi Electric Corporation (MELCO) firması Uzay Bölümü Genel Müdürü Yunoki tarafından TÜRKSAT 4A ve 4B uydu ihalesi ve uydu üretim teknoloji transferi projesi imzalandı.

SORULAR

Bakan Yıldırım, bir gazetecinin “Göktürk uydusuyla ilgili son durum nedir? İsrail'in engellemesi olduğuna yönelik bilgiler var, bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Uydu ve uzay stratejimizde TÜRKSAT'ın diğer bir paydaşı, ortağı Savunma Sanayi Müsteşarlığı. Bu anlamda uyduların yapımı konusunda TAİ'nin Kazan'daki tesisleri içinde projelendirme ve yapım tesisleri yer alacak. Bu konudaki anlaşma TÜRKSAT ve TAİ arasında gerçekleştirildi.
Göktürk Uydusu projesi uydu ve uzay politikalarının parçası olarak Savunma Sanayi Müsteşarlığınca yürütülüyor. Bu uydunun TÜRKSAT'ın uydularından bir farkı var, bu gözlem uydusu. Dolayısıyla savunma amaçlı kuruluşlarımızın ihtiyacını görecek bir proje. Bu konuyla ilgili bazı teçhizatın verilip verilmeyeceğine gelince... Eğer bir yüklenici taahhüt ettiği işleri yerine getirmezse onun müeyyidesi bellidir. Yapılması gereken bellidir.”

“İsrail'in engellemesiyle ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusuna ise Bakan Yıldırım, “Bu konuda detaylı bilgiyi işin sahibinden almak lazım. Bakanlığımızı doğrudan ilgilendiren bir konu olmadığı için bunun ötesinde fazla bir bilgi veremiyorum. Gazete haberinin hangi oranda gerçeği yansıttığını bilmiyorum. Sözleşmede kullanılacak teçhizata bir ülke kısıtlama getirebilir ama bu bizi bağlamaz. Bu anahtar teslimi bir projedir alternatiflerini imalatçı firma bulmak durumundadır. Demek ki birçok konuda kendinize yeterli hale gelmeniz lazım. Her şey süt liman iken herkes size yardımcı olabilir. İşlerde biraz bozulma olunca Türkiye kendi kendine her konuda yeterli hale gelecek adımları atmalıdır” bilgisini verdi.

Bakan Yıldırım “istifasına yönelik” soruya da “Anayasaya göre seçim kararı Meclis'ten geçtiği günden itibaren 5. günün sonuna kadar Ulaştırma, Adalet ve İçişleri Bakanlarının görevden ayrılmaları gerekiyor. Bu hesaba göre yarından itibaren artık Ulaştırma Bakanı değilim” yanıtını verdi.

“İsim Belli mi?” sorusuna Yıldırım, “Onu ben bilemem sayın Başbakan'ın takdirindedir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!