İki hafta sonra İstanbul’un nüfusu değişecek

18 Mart’ta İstanbul Alışveriş Festivali başlıyor, iki hafta kaldı. Şehirdeki festival havası 26 Nisan’a kadar devam edecek.

Daha önce bu şehirde çok alışveriş festivali denemesi yapıldı, hepsi de güdük kaldı. İstanbullular bile fark etmedi bir festivalin sürmekte olduğunu. Ama bu kez herkes çok iddialı. Venedik ve Rio karnavallarıyla yarışacak kadar canlı olacağı söyleniyor. Bakalım, göreceğiz.
Pek çok marka, restoran, otel şimdiden özel program, indirim, ürün ilan etmeye başladı. 18 Mart yaklaştıkça bunları da bildiriyor olacağız.
Bir buçuk ay boyunca şehrin sokaklarındaki renkliliğin sebebi sadece organizasyonun hazırladığı etkinlikler olmayacak. Paskalya ve Nevruz bayramlarını da içine alan Shopping Fest süresince İstanbul’un nüfusu da değişecek. Özellikle alışveriş merkezlerinde Ruslar, İranlılar ve Azeriler ile karşılaşacağız.
Elbette medyum değilim, rakamlara dayanarak konuşuyorum. Türkiye’de 15 yıldır turistler için Tax Free- Vergisiz Alışveriş hizmeti sağlayan Global Blue Türkiye firmasının verilerine göre, Türkiye’den en çok alışveriş yapan turistler bu üç ülkeden geliyor. Onların ardında KKTC, Ortadoğu ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler var ve yaptıkları alışveriyin miktarı her yıl düzenli olarak artıyor. Örneğin bu yılın Ocak ayında yabancı ziyaretçilerin yaptığı vergisiz alışveriş, geçtiğimiz yılın Ocak ayına göre yüzde 28 artmış. Artık vizesiz gelebilen Lübnanlılar’ın alışverişinde yüzde 222, İranlılar’da yüzde 77 artış var. Bu arada geçen Ocak, Türkiye’de en çok parayı Azeriler harcamış. Kişi başı ortalama 1124 lira.

Türkiye’de yapılan Tax Free alışverişte 2010 yılı Top 10

Rusya, İran, Azerbaycan, Türkiye, KKTC, Mısır, Kazakistan, Suudi Arabistan, Kuveyt, Lübnan, Ukrayna.

KİM EN ÇOK NE ALIYOR

Ruslar Tekstil
İranlılar Tekstil
Azeriler Tekstil
Kıbrıslılar Elektronik
İngilizler Saat ve kuyum
Çinliler Tekstil, saat ve kuyum

AVM’LERDE SON DURUM

12. Yılda 12 Bez Bebek

Açelya Akkoyun, Bahar Korçan, Beren Saat, Cemil İpekçi, Çağla Şikel, Derya Baykal, Dilek Hanif, Hülya Avşar, Özgür Masur, Trendus.com, Tülin Şahin ve Tuvana Büyükçınar, LÖSEV’in 12. yılına itafen bez bebek tasarladı. Bu 12 bez bebek, 7-20 Mart tarihleri arasında İstanbul Astoria Alışveriş Merkezi’nde sergilenecek.

Büyük beden yarışması başlıyor

Büyük beden model yarışması XL Model 2011, bu yıl İstanbul Güneşli’deki 212 İstanbul Power Outlet’te düzenleniyor. Katılmak isteyenler, 25 Mart’a kadar AVM danışmasından, www.212istanbul.com ve www.banunoyan.com adreslerinden temin edecekleri başvuru formlarını doldurarak ya da 0212 246 67 67 numaralı telefonu arayarak başvuru yapabilecek.

Kayseri’nin çarkıfeleği

Kayseri Park’ta 20 Mart’a kadar devam eden kampanya ile, Aktif38 kullanıcıları dizüstü bilgisayardan Playstation3’e kadar yüzlerce hediyeden birini kazanma şansına sahip olacak. Aktif38, Kayseri Park Alışveriş Merkezi’nin E-kent işbirliği ile hizmete sunduğu bir kart. Her 75 liralık alışverişte çarkıfeleği çevirme hakkı kazanarak muhteşem hediyelerden birini kazanabilirsiniz.

ORADA NELER OLUYOR

Kadınlar için Hera

Kadınlar Günü’nde alışverişi artırmaya yönelik manevralar yıllardır tüylerimi diken diken ediyor. Elbette ruh durumum kimsenin umurunda değil, 8 Mart çoktan tek taş alınması gereken günler kapsamına girdi.
Fakat bir de, kadınlar için bir şey yapmaya çalışan, 8 Mart vesilesi ile kayrak yaratmaya uğraşanlar var. Örneğin Penti.
Penti, Hürriyet Gazetesi’nin 7 senedir yürüttüğü “Aile İçi Şiddete Son!” kampanyasına destek vermek amaçlı, gelirinin yüzde 25’inin Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na aktarılacağı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel çorap üretti. Adı Hera. Yunan mitolojisindeki Ana Tanrıça Hera’nın adını taşıyor. Tüm Penti mağazalarında bulabilirsiniz.

Valentino’nin arşivi

Büyük fiyasko haline gelen Oscar Ödül Töreni’nin yine en renkli bölümü kırmızı halı geçidiydi. Fotoğrafta, az sonra sahneye çıkınca başına geleceklerden habersiz sunucu Anne Hathaway’i görüyorsunuz. Töreni izlerken öğrendim ki, üzerindeki kırmızı elbise Valentino arşivinden. Benim de, sunucunun da Valentino arşivi diye bir şeyden haberimizin olmadığı o sırada anlaşıldı. Meğer Valentino geçen temmuz, 45 yıllık arşivini açmış. İçinde 1959’dan bu yana ünlü tasarımcının elinden çıkmış 200 parçanın çizimi ve ünlü kadınların Valentino tasarımı giydiklerinde çekilmiş fotoğrafları bulunuyor.
Yazarın Tüm Yazıları