Bankalara sorgu ve Libya ürküttü borsa 12 milyar dolar birden eridi

Güncelleme Tarihi:

Bankalara sorgu ve Libya ürküttü borsa 12 milyar dolar birden eridi
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2011 00:00

Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkları artıracağı beklentisi, bankacılık sektöründe kredi büyümesine yönelik tedbirlerin sıkılaştırılacağı haberleri ile Rekabet Kurumu’nun bankaların maaş promosyonlarıyla ilgili soruşturmasına ilişkin tedirginliğin etkisi ve ABD gemilerinin Akdeniz’de Libya açıklarına yanaşmasının ardından Ortadoğu’da tırmanan gerginlikle borsa yüzde 4.2 düştü.

İMKB’nin yanısıra döviz ve faiz cephesinde de tedirginlik hakim oldu. Dolar, 1.61 TL’nin üzerine çıkarken bono faizleri de yüzde 9 sınırına dayandı.

12.1 milyar dolar eridi

Güne 61.524 puandan başlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ulusal 100 endeksi, dün özellikle ikinci seansta banka hisselerinde yoğunlaşan satışlarla 60 bin puanın da altına inerek Ağustos 2010’dan bu yana olan en düşük seviyesine geriledi. Endeks ikinci seansta yılın en düşük seviyesi olan 58.684 puana kadar indi. Kapanışa doğru bu seviyeden gelen küçük çaplı alımlarla biraz toparlanan endeks, günü tam 2574 puan veya diğer bir ifadeyle yüzde 4.2 oranında kayıpla 58.709 puandan tamamladı. Son dönemde bu kadar İMKB’nin piyasa değeri bir günde 275.6 milyar dolardan 263.4 milyar dolara inerek 12.1 milyar dolar birden eridi.

Yabancı satışları arttı

Ekspres Invest işlemcisi Stuart Hackett, “Merkez Bankası’nın para politikasına yönelik belirsizlik ve Orta Doğu ile Kuzey Afrika’daki siyasi gerginliğin petrol fiyatları üzerindeki etkisi nedeniyle rakip piyasaların altında performans gösterdi. Rekabet Kurulu’nun sekiz bankaya yönelik soruşturmasında bankalar aleyhine bir karar çıkması halinde endeksin yaklaşık yüzde 20 düşebileceğine ilişkin açıklamalar da bankaların düşük performans göstermesine yolaçtı” dedi. İş Yatırım Hisse Senetleri Müdürü Orhan Veli Canlı, bankaların maaş anlaşmalarıyla ilgili son açıklamaların düşüşte etkili olduğunu söylerken, “Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıkları artırabileceğine yönelik tedirginlik de piyasa da baskı oluşturuyor. Bence bir miktar daha bu satıcılı seyir sürer. Son 2-3 gündür gerçekleşen satışta yabancı işlemleri arttığıni gözledik” dedi.

Faiz yüzde 9’a dayandı

BANKACILIK sektöründeki tedirginlik ve Ortadoğu’da tırmanan sgerginlik döviz ve faiz piyasalarını da karıştırmaya yetti. Döviz piyasasında dün sabah 1.5960 TL’den güne başlayan dolar, gün sonunda 1.60 TL’nin da üzerine çıktı ve 1.6140 TL’ye kadar yükseldi. Tahvil-bono piyasasında dün sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 8.77 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi de gün içinde mayıs sonundan beri en yüksek olan yüzde 8.95 seviyesine kadar çıktı. Bankacılar yükselişteki en önemli etkenin piyasadaki zorunlu karşılık oranlarının artacağına dair beklentiler olduğunu söylediler. Gösterge faiz spot kapanışta yüzde 8.88, valörlüde yüzde 8.95 seviyesindeydi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!