Kışkırtan ve sıra dışı filmleriyle !f Ankara

Güncelleme Tarihi:

Kışkırtan ve sıra dışı filmleriyle f Ankara
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2011 00:00

Türkiye’nin ilk ve tek bağımsız filmler festivali !f AFM Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali İstanbul’da başladığı yolcuğunu 2-6 Mart tarihlerinde Ankara’da sürdürüyor. Festivalin her biri ilgi uyandıran filmleri arasından seçim yapmakta zorlananlar için 10 filmlik liste huzurlarınızda:

Hayali Aşklar (Heartbeats)
Son yılların en gözde yönetmenlerinden Xavier Dolan, ilk filmi Annemi Öldürdüm’den sonraki beklentileri boşa çıkartmıyor ve bu kez kusursuz aşkı arayan iki gencin kendilerini bir aşk üçgeninde bulmalarını anlatıyor. Şiirsel, romantik, komik ve tutkulu...

Aşırıcılar (The Borrowers)
Ruhların Kaçışı, Prenses Mononoke gibi anime klasiklerinin yaratıcısı Hayao Miyazaki’nin senaryosunu yazdığı film, büyük insanların evlerinde yaşayan minik insanların büyüleyici hikayesi? Anime sevenler kaçırmasın.

Kör Bıçak (108)
Paraguaylı yönetmen Renate Costa 1980’ler Paraguay’ındaki askeri darbe sırasında fişlenen 108 geyden biri olan amcası Rodolfo’nun hayatının izinden gidiyor ve yazılmamış, söylenmemiş çarpıcı gerçeklere ulaşıyor.

William S. Burroughs: İçerdeki Adam (William Burroughs: A Man Within)
Sistemle ve kendi iradesiyle yaşadığı sıkıntıları bütün çıplaklığıyla anlatan Beat kuşağının gurusu William Burroughs’un daha önce hiç yayınlanmamış görüntülerine yer veren bu belgeseli yazarın hayranları ve edebiyat meraklıları kaçırmayacaktır.

W.R: Organizmanın Sırları (WR Misterije Organizm)
Yugoslavya sinemasının sivri isimlerinden Dusan Makavejev’in yönettiği ve birçok ülkede sansüre uğramış olan film, cinselliğin bastırılmasında rol oynayan her türlü rejimi ve ideolojik aygıtı topa tutuyor.

Aşkla Yaşamak (D’amour et d’eau Fraîche)
Günümüze uyarlanmış bir Bonnie ve Clyde hikâyesi de sayılabilecek film, içinde bulunduğumuz kriz döneminin gençliğine dair iç burkucu bir tasvir.

Kandil Dağları (Kwystani Qandil)
“Açılıma Devam” bölümü kapsamında gösterilecek olan film, Kandil Dağları’nın şiddet dolu ve nefes kesen manzarasına karşı savaş, sevgi ve kaybedilenler hakkında en acı verici soruları soruyor.

Lastik (Rubber)
Bu filmin ana karakteri bir araba lastiği. Televizyon izleyen, duş alan ve insanlara karşı kendini korumaya çalışan bir araba lastiği? Yılın en acayip filmlerinden birine hazır olun.

Amer (Amer)
Gösterimi gece yarısı yapılacak olan film olgunlaşma, yaşam döngüleri ve kadınlık üzerine bir melodram. Farklı türleri karıştıran, düz bir öykü anlatmak yerine duyulara hitap etmeyi tercih eden görüntüleriyle, kullandığı imgelerle ve sarsıcı kurgusuyla kışkırtılmaya hazır olun.

Amrika (Amreeka)
Batı Şeria’da yaşayan Muna’nın, oğluyla birlikte ABD’ye göç etmesiyle değişen hayatını anlatan Amrika’nın gösterimine filmin yönetmeni Cherien Dabis de katılacak ve “Kağıttan Ekrana: Amrika Vaka Etüdü” başlığıyla senaryo yazımı üzerine bir Masterclass gerçekleştirecek.

HABERİNİZ OLSUN

Göç filmlerinde Trans ve Sıçrayış
Ankara Goethe Enstitüsü’nün Ocak ayında başladığı “Beyaz Perdede Göç Olgusu” başlıklı gösterimleri devam ediyor. Etkinlik kapsamında 1 Mart’ta Yüzey ve Aramızda, 2 Mart’ta Teresa Villaverde’nin kadın ticaretinin çarpıcı fotoğrafını çektiği başyapıtı Trans, 3 Mart’ta da Hoşçakal Portekiz ? Sıçrayış adlı filmler gösterilecek.
Ayrıntılı bilgi için: 0 312 419 52 83

HER EVDE OLMALI

Bir Düş İçin Ağıt
Requiem for a Dream
Yönetmen: Darren Aronofsky
2000, ABD, 102’
Brooklyne Son Çıkış’ın yazarı Hubert Selby Jr’un aynı adlı kitabından uyarlanan ve kısa sürede külte dönüşen film, bağımlılıklar ve sevgisizlik üzerine yapılmış çarpıcı bir dram. Televizyon bağımlısı Sara Goldfarb ve madde bağımlısı oğlu Harry ve onun kız arkadaşı Marion’un felakete doğru sürüklenen hayatlarını anlatan film bir türlü uyanamadığınız bir kabus adeta. Kusursuz oyunculuklardan baş döndüren kurgusuna ve Clint Mansell imzalı soundtrack’ine kadar dört dörtlük bu film hafızanızdan asla çıkmayacak.

Ankaralı sinemaseverlere özel

SİNEMANIN geçirdiği değişimde, izleyici ve film arasındaki ilişki daha çift taraflı bir hale gelirken, !f Ankara izleyicileri de değişimdeki rollerini almalı diye düşünen Festival, CEPA AFM sinemasına yerleştirilecek bilgisayarlarda interaktif film gösterimleri yapacak. Sinemaseverler festival boyunca beş farklı interaktif filmi istedikleri gibi yönlendirecek ve izleyecekler.
Bu yıl Ankara’daki 6. yılını kutlayan Festival, yoğun ilgi üzerine tarihlerini iki gün daha uzatıyor ve İstanbul programındaki pek çok filmi Ankara’ya taşıyor. Uzun metraj filmlerin CEPA AFM Sinemaları’nda gösterileceği Festival’in kısaları Ankara Goethe Enstitüsü’nde ve Bilkent ve Orta Doğu Teknik üniversitelerinde ücretsiz izlenebilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!