Kaostan kaçış sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Kaostan kaçış sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2011 00:00

Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için çalışmalarını hızlandıran Türkiye, Bingazi'ye doğru seyrini sürdüren "Orhan Gazi-1” ve “Osman Gazi-1" feribotlarının dışında Fethiye-Derne arasında ring seferi yapacak iki yolcu gemisi daha gönderiyor.

Haberin Devamı

Hava, kara ve deniz yoluyla üç koldan Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için çalışan Türkiye, bölgeye bugün öğleden sonra “Samsun”, yarın ise “Ankara” isimli gemiyi gönderecek.

Anadolu Ajansı muhabirinin aldığı bilgiye göre, can ve mal güvenliğinin tehlikede olduğu Libya'dan Türk vatandaşlarının yurda getirilmesi için dün bu ülkeye  iki feribot gönderen Türkiye, her biri yaklaşık 1250 yolcu kapasitesine sahip olan feribotların yetersiz olduğuna karar verdi. Bu doğrultuda “Samsun” gemisinin bugün öğleden sonra, “Ankara” gemisinin ise yarın yola çıkması için hazırlıklar yapılıyor.

Yaklaşık 800'er yolcu kapasitesine sahip bu iki gemi, İstanbul'dan Libya'nın Derne Limanı'na 40 saatte varabilecek. Deniz Ticaret Odası'na bağlı özel şirketlere ait Türk gemileri, vatandaşları Derne Limanı'na en yakın Türk limanı olan  Fethiye'ye ulaştıracak ve yeniden sefere çıkacak.

Haberin Devamı

İstanbul'dan Libya'ya varış süresi yaklaşık bir gün olan İDO  feribotlarının, Derne'den alacakları vatandaşları Fethiye'ye ulaştırmaları hava  koşullarının da iyi olması durumunda yaklaşık 12 saat sürecek.

Libya'da yaklaşık 25 bin Türk vatandaşının bulunduğunu kaydeden yetkililer, acil durumlarda gemilerin kapasitelerinin üzerinde yolcu alabileceğini de belirttiler.

İSKENDERİYE'YE UÇAK GÖNDERİLDİ

Dün Libyalı yetkililerden iniş izni alınamaması üzerine bir Türk Hava Yolları (THY) uçağının Libya'ya inememesinin ardından bugün THY, Libya'daki Türkleri yurda getirmek için hazırladığı özel uçağı İskenderiye'ye gönderdi.

THY Basın Müşavirliğinden alınan bilgiye göre, THY'nin Mısır'ın İskenderiye kentine göndermek için hazırladığı TK 3681 sefer sayılı A340 tipi özel uçak, Mısır havacılık otoritesinden gereken iznin alınmasının ardından saat  13.40'ta bu kente hareket etti.

FERİBOTLAR YOLDA

Libya'daki Türkleri yurda getirmek üzere dün yola çıkan İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'ye (İDO) bağlı “Orhan Gazi-1” ve “Osman Gazi-1” feribotları da Akdeniz'deki seyrini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Bin 200 kişilik feribotların rotası bugün itibarıyla Trablus ve  Derne'den Bingazi'ye çevrildi. Feribotların, Girit-Libya arasında saat 14.00 itibariyle buluşması, saat 19.00  sıralarında da Bingazi'ye ulaşması bekleniyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait “Gelibolu” fırkateyni, “İskenderun” adlı lojistik gemisi ve bir adet askeri yakıt tankeri de 20 mil mesafeden “Orhan-Gazi 1” feribotuna eşlik ediyor.

1083 TÜRK GETİRİLDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Orhan Gazi-1” ve “Osman Gazi-1” feribotlarının Bingazi'ye gittiğini ancak Trablus limanından da tahliye çalışmaları planladıklarını belirtti.

Davutoğlu, Lüksemburg Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile Ankara'da düzenlediği ortak basın toplantısında, "Başka gemilerimiz de hazır. Herkesin müsterih olmasını istiyoruz. Hükümetimiz çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Libya'dan şu ana kadar hava yoluyla 1083 Türk vatandaşının Türkiye'ye getirildiğini söyledi.

Deniz ve hava yoluyla yürütülen tahliye çalışmaları devam ederken, Libya'daki olaylardan etkilenen 250 kadar Türk vatandaşının da Bingazi'den karayolu ile Mısır'ın İskenderiye şehrine getirilmek suretiyle tahliye edileceği bildirildi.

BİNGAZİ HAVAALANI'NA İNİŞ YAPILAMIYOR

Libya'daki karışıklıktan en çok etkilenen şehir olan Bingazi'de havaalanı pistinin tahrip olması yüzünden uçakların iniş yapılamıyor. Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Libya'daki şiddet yüzünden Bingazi Havaalanı pistinin tahrip olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!