TOKİ kentsel dönüşüme girdi

Güncelleme Tarihi:

TOKİ kentsel dönüşüme girdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2011 00:00

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, artık kentsel dönüşümlere girdiklerini belirterek, “Türkiye'de nerede kaçak yapı varsa, nerede depreme dayanıksız yapı varsa bunları dönüştürmek için büyük bir gayret içine girdik” dedi.

Haberin Devamı

Bayraktar, bir etkinlik için geldiği Eskişehir'de yaptığı açıklamada, TOKİ'nin ihtiyaç üzerine 1984 yılında dönemin Başbakanı rahmetli Turgut Özal tarafından kurulduğunu anımsatarak, bu kuruluşun kurulduğu dönemde çok güzel işler yaptığını kaydetti.

Kurulduğu 1984 yılından 1987 yılına kadar TOKİ'nin İstanbul ve Ankara ile bazı kentlerde konutlar yaptığını ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:

“Daha sonra bu durakladı. Özellikle 1990'dan sonra durdu. Kredi vermeye devam etti. O zaman TOKİ kurulurken fon da oluşturuldu. Yani yurtdışı çıkış harçlarından, sigaradan, içkiden ciddi bir fonu vardı. O fon ile çark döndürülüyordu. Daha sonra kooperatiflere kredi vermek şeklinde devam ettirdi görevini. TOKİ, 1984'den 2002 yılına kadar 43 bin konut yaptı Emlak Bankası'ndan gelen konutlarla birlikte. Biz ise şimdi 500 bin konut rakamını yakaladık neredeyse, 480 bindeyiz. 20 bin konut da ihalede var. 500 bin konutun yanı sıra şu anda biz 100'e yakın hastane ve bir o kadar da hastane yaptık. 700'e yakın ilköğretim okulu ve lise yaptık. 500'e yakın spor salonu, 340 cami, 400 ticaret merkezi, Türkiye'nin 81 ilinde ve 800 ilçesinde şantiyemiz var. Şantiye sayımız 2 bini buldu.”

Haberin Devamı

Bayraktar, Türkiye'nin buna ihtiyacı olduğunu, böylece kiraların düştüğünü, fakir, fukaranın konut alabilme umudunun doğduğunu, insanların gecekonduya yönelme imajının kırıldığını, işsizliğin azalmasına da katkı sağlandığını bildirdi.

“KAYIT DIŞI EKONOMİNİN AZALMASINA DA KATKI YAPTIK”

Kayıt dışı ekonominin azalmasına, ara teknik eleman yetiştirilmesine, malzeme kalitesinin artmasına, kaliteli müteahhitlerin yetişmesine, ülkenin çeşitli yerlerinde çok güzel yerleşim birimlerinin oluşmasına katkı sağladıklarına da değinen Bayraktar, şöyle devam etti:

“Bu konutları vatandaşlara ucuz ve 15-20 yıl vadeli verdik. Bununla birlikte Türkiye'de yeni bir enerji ve sinerji doğdu. Artık bundan sonra kentsel dönüşümlere giriyoruz. Türkiye'de nerede kaçak yapı varsa, nerede depreme dayanıksız yapı varsa, bunları dönüştürmek için büyük bir gayret içine girdik. Bu, Hükümetin, Başbakan Erdoğan'ın sayesinde oldu. TOKİ olarak gayretli bir ekip kurduk. O gayreti, Hükümetin programı ve Başbakan'ın sıkı takibi doğrultusunda gösterdik ve bu başarıyı elde ettik. Bugün '500 bin konut' demek, bir Bursa, 3 Eskişehir yapar. Bu Türkiye'nin ihtiyacıydı. Sosyal devlet olmanın gereği olarak bunları yaptık. Özel sektör de yapacak tabi, ancak bizim yaptığımız iş halk ekmek fabrikaları gibi... Fiyatları dengeye getirmek, fakir, fukara vatandaşın konut sahibi olabilmesine katkı vermektir ana amacımız.”

“YURT DIŞINDAN TEKLİFLER GELİYOR”

Bayraktar, şu anda 30 ülkeyle görüşmelerinin olduğuna da değinerek, “Bir kısım anlaşmalar da yaptık. Ancak, bu arada Türkiye'de bize stat, hastane gibi çok zor görevler de yüklendi. Pakistan'da 5 bine yakın konut ihalesi aldık. Ucuz, pratik ve kaliteli konutlar üretmememiz diğer ülkelerin TOKİ'yi talep etmesine neden oluyor. Eğer Hükümet böyle bir karar verirse bunları önümüzdeki dönem içinde gidip yapabiliriz. Görüştüğümüz ülkeler var, ancak gitme kararı aldığımız ülke yok” dedi.

2011 YILI HEDEFİ

TOKİ olarak 2011 yılını kentsel dönüşüm ve deprem dönüşüm yılı olarak ilan ettiklerini ifade eden Bayraktar, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bundan sonra kentlerden başlamak üzere, ilçelere, kasabalara ve köylere kadar ineceğiz. Kentsel dönüşüme son derece önem veriyoruz. Bu bakımdan 2011 yılında kentsel dönüşümü tetikleyeceğiz. 4-5 Mart tarihlerinde İstanbul'da 'Konut Kurultayı'mız var, bunu çok önemsiyoruz. Bu kurultaya 30 ülkeden katılım olacak. Kurultayda kentsel dönüşümü işleyeceğiz. Yetkisiz ve yetersiz müteahhitleri bitirmek istiyoruz. Yetkin müteahhitlik hizmetini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bu konuda çalışma yapıyor. İşini iyi bilen, işini iyi yapan, bu konuda ehliyet sahibi kişileri ön plana çıkarmak lazım. Türkiye'deki kaliteyi artırmak için de müteahhitlerdeki profili iyileştirmek lazım.”

Haberin Devamı

Bayraktar, Cumhuriyet'in 100. yılı olan 2023 yılında en az 1 milyon konut bitirmeyi hedeflediklerine de değinerek, “Bu, alt gelir grubu ve yoksul kesime yönelik konut üretimi ile kentsel dönüşüm olarak gerçekleşecek. 2023 yılında kentlerimizi güzelleştireceğiz. Parkları, bahçeleri ve yeşil alanları, ulaşımı rahat olan kentleri mutlaka kuracağız” dedi.

Yeni konut projeleri için tıklayın


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!