Çocuk yüzlü devrim için ilk kongre

Güncelleme Tarihi:

Çocuk yüzlü devrim için ilk kongre
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2011 00:00

Neredeyse her gün çocuklara yönelik şiddet, taciz ve tecavüz haberleriyle çalkalanan Türkiye, dünyanın ilk Çocuk Hakları Kongresi’ne evsahipliği yapıyor.

Haberin Devamı

25-27 Şubat tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde yapılacak olan 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi, pek çok bakımlardan önemli nitelikler taşıyor. 118 çocuk delege 82 bildiri sunarken, 113 yetişkin delege de 87 bildiri ile görüşlerini açıklayacak. Kongre’de 81 ilin Çocuk Hakları Komite Başkanları, Demokrasi ve Öğrenci Meclisi Başkanları ile Çocuk Meclisleri temsilcileri katılacak. Kongre’de ayrıca, 56 sivil toplum kuruluşu, 81 ilin yerel yönetimi, Türkiye’deki 108 üniversite ve 22 siyasi parti de temsil edilecek.

1. Türkiye Çocuk Kongresi’ni düzenleyen Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in himayesinde düzenlenen Kongre’ye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılarak bir konuşma yapacağını ve çocukların da Başbakan’a Çocuk Hakları Stratejisi’ni sunacaklarını söyledi. Şirin, 1. Türkiye Çocuk Hakları Kongresi’nin 21 yıl önce kurulan Çocuk Vakfı’nın gündeminin ilk maddesi olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Çocuğa küresel kuşatma

“Küresel kuşatma birebir çocuğu etkilediği halde çocuk sorunlarının çözümüne yönelemedi dünya. Bugün de durum farklı değil. 1989’da Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kabul edilmiş olması çocukların ve dünyanın geleceğiyle ilgili kaygının sonucudur. Ne yazık ki dünya çocuklarının durumu Sözleşme’den sonra iyileşmedi. Aksine, dünya çocuk sarmalı daha da genişledi ve çaresizlik sarmalına dönüştü. Çocuk Vakfı, bireyin, toplumun ve devletin katılımını önceleyen ana düşünceden hareketle Kongre’nin projesini hazırladı. Türkiye’de ve dünyada ilk kez çocuk ve yetişkin delegeler çocuk hakları odaklı bildiri, proje ve poster sunacak. Kongreyi çocuk ve yetişkin eş başkanlar yönetecek. Çocuk yüzlü devrimleri gerçekleştirmeyen bir Türkiye eksik bir Türkiye’dir çünkü.”

Çocuk cumhuriyeti

Türkiye’nin çocuk sorunlarını sürekli erteleyen bir ülke olduğunu da vurgulayan Mustafa Ruhi Şirin, çocuğun ailesiz bir nesne gibi algılandığını hatırlattı. “Sosyal devletin ilk görevi çocuk ve yetişkin bireylerin esenliğini sağlamak olmadıkça Türkiye sosyal göstergelerini iyileştiremez” diyen Şirin, şunları söyledi:“Türkiye’nin ilk Çocuk Hakları Kongresi sonunda, 2012-2016 yıllarını kapsayacak I. Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi hazırlanmış olacak. Hazırlanan strateji belgesi hükümet programı değil. Ülke ölçekli çocuk politikasının yol haritası. Çocukların cumhuriyeti için çocuk hakları teması ise çocuk hakları yol haritasının ana güzergâhı. Bireyin, toplumun ve devletin çocuk algısındaki sorunları aşmadıkça çocuğun özne duruma gelmesi imkânsızdır. Strateji, bir anlamda Türkiye çocuk hareketinin başlaması için de uzun sayılabilecek bir önsöz kabul edilebilir.”

Haberin Devamı

Çocukları dinlemeyi bir türlü öğrenemedik

ÇOCUK Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, Türkiye’de bebek ölümlerinin binde 182’den binde 15’e düştüğünü ve bunun olumlu bir durum olduğunu, ancak diğer alanlarda durumun parlak olmadığı söyledi:

“Çocuk ihmali ve istismarında artış var. Suça sürüklenen çocuk sayısındaki artış ise kaygı verici. Çocuğa karşı işlenen suçlar üzerinde ayrıca durmak gerekir. Çocuk yoksulluğu hâlâ derin bir yara. Çocuk iş gücü istismarında azalma yok. Hepsinden önemlisi çocukları dinlemeyi öğrenemedik. Nüfusunun 25 milyonu çocuk olan Türkiye’de çocukların kurduğu yalnızca beş çocuk derneği var. Devlet’in yeni çocukluğu anlaması için çocuk hakları dersine iyi çalışması gerekir. Sınıfı geçmesi için başka çaresi de yok.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!