Ankara Et Çarşısı'na kavuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Ankara Et Çarşısına kavuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2011 17:14

Ankara Ticaret Borsası'nın (ATB), Gimat ile Öz Ankara Gıda Toptancılar sitesi arasında yaklaşık 15 bin metrekarelik kapalı alan üzerine kuracağı Et Teşhir ve Satış Salonu, bu yılın Eylül ayında tamamlanacak.

Haberin Devamı

Salonun hizmete girmesiyle birlikte bir anlamda Ankara'da kasaplarla, et toptancılarının alışveriş yapacağı “et çarşısına” kavuşmuş olacak.
ATB Başkanı Faik Yavuz, böyle bir salonun yapılmasının nedenlerini anlatırken, dünyada gıda güvenliği ve insan sağlığı konularının artık bir arada ele alındığını ve kırmızı ette Türkiye'nin AB ile entegrasyon çerçevesinde bir hayvanın çiftlikten alınarak en kısa süre içerisinde tüketicinin sofrasına hijyen koşullarda sunulmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de AB ülkelerinden farklı olarak kırmızı et konusunda faaliyet gösteren işletmelerin çok küçük ölçekli olmasına dikkat çeken Yavuz, bu yüzden canlı hayvanların çiftlikten çıktıktan sonra toplanacağı bir pazar alanına ihtiyaç duyulduğunu ve bu ihtiyaçtan hareketle canlı hayvan borsaları oluşturulduğunu kaydetti. Daha sonraki aşamada ise bu hayvanların kesimlerinin mümkün olan en yakın mesafede ve hijyen koşullarda yapılması gerektiğine işaret eden Yavuz, bunun üzerine canlı hayvan borsasının yanında hemen bir de mezbaha kurduklarını hatırlattı. Bütün bu aşamaların tamamlanmasının ardından sıranın kesimi yapılan hayvanların etlerinin kasaplar ve et toptancıları için fiziki olarak teşhir edilerek, satışının yapılacağı bir salon yapmaya geldiğini belirten Yavuz, işte şimdi de bu ihtiyacın karşılanması için kolları sıvadıklarını anlattı.

MALİYE'DEN 49 YILLIĞINA ARAZİ KİRALANDI

ATB' nin 1959'dan bu yana et konusunda faaliyet gösterdiğini ve et konusunda referans borsalar arasında tek olduğunu belirten Yavuz, Et Balık Kurumu'nun (EBK) özelleştirilmesinden sonra borsa olarak Atatürk Orman Çiftliği'ndeki Zirai Donatım Kurumunun Tesislerini kiralayarak et teşhir ve satış işlemlerini burada sürdürdüklerini kaydetti. Ancak burasının tam olarak ihtiyaçlarını karşılayamadığını, deyim yerindeyse oraya “sıkışmak” zorunda kaldıklarını belirten Yavuz, Ankara'ya yakışır, AB normlarında ve hijyen koşullara uygun bir et teşhir ve satış salonu oluşturmak amacıyla Maliye Bakanlığı'ndan 49 yıllığına 9 bin 139 metrekarelik bir alanı kiraladıklarını kaydetti. Bu alana ilişkin bürokratik engelleri aşmak için yaklaşık 1,5-2 yıldır çalıştıklarını ifade eden Yavuz, bu sorunların aşılmasının ardından buraya bir et teşhir ve satış salonu yapmaya aşamasına geldiklerini kaydetti.

ANKARA'NIN ET ÇARŞISI

Et Teşhir ve Satış Salonu'nun 6 milyon 350 bin lira ile ihale edildiğini belirten Yavuz, 1 milyon lira tutarındaki diğer harcamalarla salonun kendilerine 7 milyon 350 bin liraya mal olacağını bildirdi. Yavuz “Bu binayı bitirdiğimizde Ankara'nın artık bir et çarşısı olacak” dedi.
Salonun hafriyat çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ve inşaata havaların ısınmasıyla birlikte başlanacağını belirten Yavuz, yapacakları salonda teknolojinin maksimumu seviyede kullanılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Yavuz, Et Teşhir ve Satış Salonunda etlerin, el değmeden havada dönen raylı bir sistem olan “monoray sistem”le teşhir edileceğini ve yine yükleme ve boşaltma işlemlerinin de aynı sistem kullanılarak gerçekleştirileceğini anlattı.

Haberin Devamı

Salonun günlük kapasitesinin 1000-1500 büyük ve küçükbaş hayvan olacağını belirten Yavuz, salonu üzerine kurulacağı alan için Maliye'den 9 bin 139 metrekarelik alan kiraladıklarını bu alanda binanın tabanının yaklaşık 5 bin metrekarelik zemine oturacağını söyledi. Teşhir salonun üç katlı olarak inşa edileceğini belirten Yavuz, bu katlarda dikkate alındığında binanın yaklaşık 15 bin metrekarelik bir kapalı alana sahip olacağını bildirdi. Binanın yapımında en maliyetli kısmın içerideki havanının yaz-kış 12 santigrat derecenin altında olmasını sağlayan havalandırma ve soğutma sisteminin kurulmasının oluşturacağını ifade eden Yavuz, bu sistemin bina maliyetinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Binanın bodrum katında şok ve şok muhafaza birimleri dışında artı eksi sıfır santigrat derecede toplam 600 metrekarelik iki deponun yanı sıra 300 metrekarelik et parçalama salonu ve 55 araçlık otoparkın yer alacağını anlatan Yavuz, yaklaşık 5 bin metrekarelik Et Teşhir ve Satış Salonu'nun ise orta katta yer alacağını bildirdi. En üst kattı nasıl değerlendirecekleri konusunun henüz kesinlik kazanmadığını bildiren Yavuz, buranın Kanatlı Hayvan Teşhir ve Satış salonu olarak kullanılması için sektör temsilcilerinden kendilerine bir teklif geldiğini ve bu konudaki görüşmelerin halen sürdüğünü kaydetti. Yavuz, anlaşma sağlanamaması halinde bu katta sektör temsilcisi kasap ve toptancılar için 25-30 büro yapmayı düşündüklerini söyledi.

Haberin Devamı

Et Teşhir ve Satış Salonu'nun ön tarafında ise tabanı 300 metrekarelik bir alan üzerine oturacak iki katlı ve toplam kapalı alanı 600 metrekare olacak idare binasının yer alacağını bildiren Yavuz, bu binada giriş katında yönetici odaları, toplantı salonu, banka ve ofislerin bulunacağını, üst katında ise restorant ve kafeterya hizmeti verileceğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!