‘Torba’ya onay çıkarsa emekli maaşını 180 lira zamlı alabilecek

Güncelleme Tarihi:

‘Torba’ya onay çıkarsa emekli maaşını 180 lira zamlı alabilecek
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2011 00:00

Yaklaşık 8 milyon emekli şubat ayında maaşlarına yansıtılmasını bekledikleri zam farkını, “Torba yasa” Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmadığı için bu ay da alamadı.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ekim ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri için açıkladığı ‘zam müjdesi’ bu durumda mart ayına kaldı. Ancak dün Devlet Bakanı Ali Babacan, emeklinin samlı maaşını mart ayında alabileceğini duyururken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de zam farkının toplu ödeneceğini açıkladı. Bu en düşük emekli maaşı için aylık 60 liradan 180 liralık fark anlamına geliyor.
Zamlı maaş 701 lira
ANKA’nın emekli maaş oranlarına ilişkin yaptığı hesaplamaya göre, 2011 yılı birinci yarısında zamlı olarak 710.2 TL alması beklenilen SSK işçi emeklisi zam farkları mart ayında maaşlarına yansıtılırsa 835.3 TL alacak. Yine aynı şekilde ocakta zamlı olarak 555.3 TL alması beklenilen SSK tarım emeklisi martta 681 TL alacak. Bağ-Kur esnaf emeklisi ocakta 574 TL alacakken mart ayında 3 aylık zam farkı ile birlikte 700 TL alacak ve Bağ-Kur tarım emeklisi ise ocakta 434.1 TL alacakken mart ayında 577 TL maaş alacak. Öte yandan 2011 yılı ikinci yarısından itibaren emekli maaşlarına yüzde 4’lük zam yansıtılacak. Buna göre ise temmuzda SSK işçi emeklisi 739 TL, SSK tarım emeklisi 577.5 TL, Bağ-Kur esnaf emeklisi 597 TL ve Bağ-Kur tarım emeklisi ise 451.5 TL maaş alacak.
Para hazır
Babacan, emekli maaşlarına ilişkin, bütün süreçlerinin mart ayına kadar tamamlanması durumunda emekli maaşlarının ilave zam kısmının ödenmesinde bir engel olmadığını söyledi. Nakit hazırlıklarının tamam olduğunu belirten Ali Babacan, mart başına kadar onay sürecinin tamamlanıp Resmi Gazete’de yayınlanması durumunda nakdin hazır beklediğini, yani farkların hazır olduğunu bildirdi.
Farklar toplu ödenecek
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda “Torba Tasarı” olarak bilinen, yasanın mecliste görüşülmesi uzun sürdüğü için emeklilere maaş farklarının ödenmesinin biraz geciktiğini belirterek, “O farklar toplu olarak ödenecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!