Emekli zammında kötü haber

Güncelleme Tarihi:

Emekli zammında kötü haber
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2011 10:22

Emeklilerin zam beklentisi bu ay da boşa çıktı. Torba Yasa'nın henüz Resmi Gazete'de yayımlanmaması nedeniyle emekliler Ocak'tan sonra Şubat'ta da zamsız maaş alacak. Devlet Bakanı Ali Babacan, zamların Mart ayına yetişeceğini söyledi. Mart ayında torba yasanın onaylanması halinde emeklinin maaşlarına 2010 Aralık ayına oranla yaklaşık 180 TL’lik bir fark yansıyacak. Bakan Şimşek de bu gelişmelerein üzerine yaptığı açıklamada emeklilere farkların toplu ödeneceğini ve emeklilerin hukukunun korunacağını söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli aylıklarına yapılacak zamla ilgili düzenlemenin şubat aylıklarının ödeme dönemine yetişmediğini belirterek, emeklilerin zamlı aylık ve zam farklarını ancak mart ayında alabileceğini belirtti.

Ergün, kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un 2011 yılında emekli aylıklarına yapılacak artışları da içerdiğini söyledi.

Yasalaşan düzenlemeye göre emeklilerin 2011'in ilk 6 ayı için 60 lira seyyanen zam alacaklarını belirten Ergün, bin 500 liranın üzerinde aylık alanlara ise bu rakamın yerine yüzde 4 zam uygulanacağını ifade etti. Ergün, ikinci 6 ay ise aylık düzeylerine bakılmaksızın bütün SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına Temmuz 2011'den geçerli olmak üzere yüzde 4 zam uygulanacağını kaydetti.

Haberin Devamı

Yasal düzenlemenin TBMM gündeminde kabul edilmesine rağmen, içeriğindeki çok sayıda madde nedeniyle geciktiğini ve şubat ayı aylık ödeme dönemine yetişmediğini vurgulayan Ergün, şöyle konuştu:

“Meclis gündeminde kabul edilen yasa Cumhurbaşkanlığına onay için gönderilmeyi ve Resmi Gazete'de yayımlanmayı bekliyor.

Cumhurbaşkanı'nın ise 15 günlük inceleme süresi bulunuyor. Bu durumda yasanın yürürlüğe girmesi ne yazık ki mümkün olamadı ve Şubat aylıklarının ödeme dönemine yetişmedi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerimiz ocak ve şubat aylarına ait farklarını topluca Mart ayı aylıklarıyla birlikte alabilecekler.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 55. maddesi uyarınca düzenlenen emekli zamlarının günün gerçeklerine uymadığını ifade etmiştik. Hükümet bu uyarılarımızı dikkate almış olmalı ki, iki yıldır ek düzenlemelerle emekli zamları bir nebze de olsun iyileştirilmiştir. Eğer bu iyileştirme yapılmamış olsaydı emeklilerimiz yüzde 2.72 oranında zam alabileceklerdi. Bu durumda da zamlar 18-20 lira arasında kalacaktı. Oysa 60 lira olarak yansıdı. Getirilen yeni düzenlemeyle; en düşük işçi emeklisi aylığı 60 lira artarak 782.38 liraya ulaşacak. Aslında bu rakam da daha önce kaldırılan vergi iadesi uygulaması yerine getirilen ek ödeme düzenlemesi sayesinde 62.40 liralık bir artış geldiğini ortaya koyuyor.”

Haberin Devamı

Bu gelişmeleri olumlu karşıladıklarını ifade eden Ergün, buna karşın açıklanan zamların Torba Yasa olarak bilinen düzenlemenin içine katılması ve bu sebeple gecikme yaşanmasının, emeklinin zamlı aylık almasını geciktirdiğini söyledi. Ergün, şunları kaydetti:

“Ayrı bir yasal düzenlemeyle bu gerçekleştirilebilseydi emeklilerimiz zamlarını alabilmek için 2 ay beklememiş olacaklardı. Tek tesellimiz, zam farklarımızın 2 aylık birikmiş olarak, mart aylıklarımızla birlikte ödenmesi olacak. Elimize az da olsa toplu bir para geçmiş olacak. Ancak emeklinin yaralarının gerçek anlamda sarılabilmesi için yıllardır özlemle beklediğimiz İntibak Kanununun çıkarılması veya aylıklarımızda ciddi bir iyileştirmenin yapılması gerekmektedir. Emekli yıllardır bu umutla yaşamaktadır.”

Haberin Devamı

BABACAN: MART'A YETİŞİR

Öte yandan Devlet Bakanı Ali Babacan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, zamların Mart ayına yetiştirileceğini söyledi.

180 LİRA FARK ALACAKLAR

Mart ayında torba yasanın onaylanması halinde emeklinin maaşlarına 2010 Aralık ayına oranla yaklaşık 180 TL’lik bir fark yansıyacak.

Buna göre 2011 yılı birinci yarısında zamlı olarak 710.2 TL alması beklenilen SSK işçi emeklisi zam farkları Mart ayında maaşlarına yansıtılırsa 835.3 TL alacak. Yine aynı şekilde Ocak’ta zamlı olarak 555.3 TL alması beklenilen SSK tarım emeklisi Mart’ta 681 TL alacak. Bağ-Kur esnaf emeklisi Ocak’ta 574 TL alacakken Mart ayında 3 aylık zam farkı ile birlikte 700 TL alacak ve Bağ-Kur tarım emeklisi ise Ocak’ta 434.1 TL alacakken Mart ayında 577 TL maaş alacak.

Haberin Devamı

Torba yasanın onaylanması halinde Mart ayında 2010 yılı Aralık ayına göre 3 aylık zam farkı alacak olan emekliler Nisan ayı ile birlikte öngörülen maaşlarını yeniden almaya başlayacak. Buna göre Nisan’da SSK işçi emeklisi 710.5 TL, SSK tarım emeklisi 555.3 TL, Bağ-Kur esnaf emeklisi 574 TL ve Bağ-Kur tarım emeklisi ise 434 TL maaş alacak. 2011 yılı ikinci yarısından itibaren emekli maaşlarına yüzde 4’lük zam yansıtılacak. Buna göre ise Temmuz’da SSK işçi emeklisi 739 TL, SSK tarım emeklisi 577.5 TL, Bağ-Kur esnaf emeklisi 597 TL ve Bağ-Kur tarım emeklisi ise 451.5 TL maaş alacak.

BAKAN ŞİMŞEK FARKLAR TOPLUCA ÖDENECEK

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamuoyunda “Torba Tasarı” olarak bilinen, farklı konulardaki maddeleri içeren yasanın mecliste görüşülmesi uzun sürdüğü için emeklilere maaş farklarının ödenmesinin biraz geciktiğini belirterek, “Onların hakkı, hukuku korunacak. Emeklilerimiz hiç merak etmesin, o farklar toplu olarak ödenecek” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Şimşek, Şehitkamil Belediyesinin temizlik araçlarının hizmete verilmesi dolayısıyla düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, emeklilerin maaş farklarının ödenmediğini hatırlatması üzerine, Şimşek, onların hakkının, hukukunun korunacağını, farkların mutlaka ödeneceğini söyledi.Farkların ödenmesinin biraz geciktiğini ifade eden Bakan Şimşek, şunları kaydetti:

“O gecikme de bizden kaynaklanmadı. Torba Tasarı olarak bilinen tasarıyı aralık ayında müzakereler için meclisimize göndermiştik, önce alt komisyonda sonra üst komisyonda çalışıldı. Aslında hepsi vatandaşımızın lehine olan, çok güzel düzenlemeler içeren tasarı. İçinde emeklilerimiz için çok önemli maaş artışı da var. Fakat takdir edersiniz ki meclisimizde süreç uzun sürdü. Muhalefet her madde üzerinde konuştu, her madde üzerinde müzakere yaptılar ve bu iş uzadı. Uzadıkça da gecikme yaşandı ama emeklilerimiz hiç merak etmesin, o farklar toplu olarak ödenecektir. Gecikmeden dolayı üzgünüz ama hükümetimizden, bizden kaynaklanan bir husus değil. Mecliste müzakereleri muhalefet oldukça uzattı.”

Farkların ne zaman ödeneceğinin sorulması üzerine, Şimşek, yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe gireceğini, yürürlüğe girdikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının tarih verebileceğini kaydetti.

“TÜRKİYE İÇ TÜZÜĞÜNÜ DERLEYİP TOPLAMALI”

Maliye Bakanı Şimşek, bir gazetecinin, “Dün 'Torba Yasa sağlıklı değil, iç tüzüğü bir an önce değiştirmemiz gerekiyor' diye açıklamanız vardı” demesi üzerine, torba yasaların Türkiye'de yeni olmadığını, birçok kanunda değişikliğin tek kanunda yapıldığı için çok eleştirildiğini söyledi.Şimşek, şöyle devam etti:

“Dün şunu söyledim, batının en gelişmiş ülkelerinde meclis genel kurulunda maddeler üzerine genelde müzakere yapılmaz, tasarının tamamı üzerinde kim ne söyleyecekse söyler, ondan sonra tasarının tamamı genelde oylamaya tabi tutulur ve böylece meclis süreci son derece kısa olur ama Türkiye'de böyle değil, komisyonda her madde konuşuluyor, tartışılıyor, önergeler veriliyor. Genel kurulda da aynı süreç tekrarlanıyor. Şunu söyledim, Türkiye'de iç tüzük gereği bu müzakereler çok uzun sürdüğü için torba tasarılarına ihtiyaç var dedim, bu bir gerekliliktir. Çünkü bu ülkenin ihtiyaçları var. Şimdi emeklilerimizin maaşını artırmak için kanunu değiştirmemiz lazım, niye, çünkü normal maaş artışını versek enflasyon kadar vereceğiz. Enflasyon yüzde 5 ama emekli maaşının en düşüğünü yüzde 21,7 artıracağız dedik. 4 katından fazla. Bunu nasıl yapacaksınız, kanun getirmeniz lazım. Bu torba kanun, 58 kanunda değişikliği içerdi. 58 ayrı tasarı gelse, her tasarı için ayrı komisyon, her tasarı için ayrı genel kurulda gündem, her tasarının bir yürürlük yürütme maddesi. Muhalefet yürürlük yürütme maddesi üzerinde bile konuşuyor. Şimdi Türkiye'nin siyasi manzarası bu. Dolayısıyla olaya o şekilde yaklaşmak lazım. Yani torba tasarı bu iç tüzükte bir zaruret, bir gereklilik. Ondan dolayı oluyor. Ama işin özüne inerseniz Türkiye, diğer gelişmiş ülkeler gibi iç tüzüğünü derleyip toplarsa ve düzenlemeyi daha modern şekilde yaparsa o zaman bu torba tasarılara ihtiyaç azalır.”

“VATANDAŞIN LEHİNE”

“İç tüzüğün değiştirilmesi için hükümet olarak adım atacak mısınız?” sorusu üzerine de Şimşek, geçmişte birtakım çalışmalar yapıldığını ama o çalışmaların nihai bir noktaya getirilemediğini hatırlatarak, “O tamamen meclisin ortak kararıyla yapılacak bir şeydir” dedi.Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama önemli olan şey şu arkadaşlar, bakın, torba tasarıda 250'ye yakın madde var. O 250 maddelik tasarının tamamı vatandaşın sorununu çözen maddelerle doludur. Bakın, trafik kazası geçirdiniz, hiç sorgusuz, sualsiz tedaviniz yapılacak, onu Sosyal Güvenlik Kurumu ödeyecek. Daha önce bu yoktu. Bu vatandaşın lehine. Mesela eğitime katkı var, bunu uzattık, eğitimi destekleyeceğiz. Sendikal hakları, memurların haklarını artırdık. Nereden bakarsanız bakın her maddesi bir sorun çözüyor. Vatandaşımızın vergi, sosyal güvenlik prim borçlarının yapılandırılmasına, kolay ödenmesine imkan sağladık. Muhalefet 'bunlara karşı değiliz' diyor. Karşı değilseniz o zaman bir tasarı niye bu kadar aylar alıyor, demek ki bu işin başka boyutu. Dikkat ederseniz bu görüşmeler, müzakereler yapılırken çok fazla konuşmadık. Bir an önce bu tasarı yasallaşsın, emeklimiz maaşına kavuşsun, mükelleflerimiz borçlarını yapılandırsın diye ne yaptık, tabiri caizse alttan aldık, o haksız eleştirilere de çıkıp doğru düzgün cevap vermedik ama önemli olan burada vatandaşımızın sorununu çözmektir. Torba tasarılar böyle bir tasarıdır.”
Yeniden yapılandırmayla ilgili ne kadar gelir beklediklerinin sorulması üzerine de Şimşek, “Bu hususla ilgili tahminimiz yok, nedeni de şu, bu tamamen mükellefin tercihine kalmış bir konudur. Hiçbir mükellefimizi matrah artırımına gir, ondan yararlan veya borçlarını yapılandıra zorlayamayız. Bu vatandaşımıza bir seçenek, bir kolaylık sunuyor. Kaç vatandaşımızın, kaç mükellefimizin yararlanacağını bilmediğimiz için o konuda tahmin yapmadık” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!