Kıbrıs’tan öğreneceklerimiz var!

GİDEREK “Hayali Küçük Ali’nin seçim bürosu”na dönüşen Dışişleri Bakanlığı “komşularla sıfır sorun” hedeflerken “yavru vatan” KKTC ile bile dostane ilişkiler düzenlemeyi beceremiyor.

Zira, AKP Kıbrıslı Türkleri siyasal kültürünü kendi kültürüne dönüştüreceği insan güruhu olarak görüyor. Parayı bastırıyor, her yere camiler kuruyor ama Kıbrıslılar bir türlü “adam olmuyor”!
Başbakan’ın KKTC’liler ile ilgili “besleme” hakareti Hükümet’in en aklıselim sahibi bakanı olan Cemil Çiçek’i bile şahlandırdı!
Kendisi TC “bakanı” mı, yoksa KKTC’nin “sömürge valisi” mi ben ayırt edemiyorum.
Size bugün bir haber özetleyeceğim. Sonra Recep Tayyip Erdoğan ve Mehmet Ali Talat’ın sözlerine yer vereceğim.

Haber:
“Hürriyet yazarı ve Odatv adlı internet sitesinin imtiyaz sahibi Soner Yalçın’ın evine sabah saatlerinde polis tarafından baskın yapıldığı öğrenildi. ‘Ergenekon soruşturması’ kapsamında Odatv’nin yöneticisi Soner Yalçın’ın da aralarında bulunduğu 4 kişinin gözaltına alınmasına karar verildi. Aramaların, ‘Ergenekon terör örgütü üyeliği ve bu kapsamda halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçlamasıyla’ yapıldığı öğrenildi. Odatv yöneticileri hakkında da arama kararı olduğu bildirildi. (Öte yanda) Bu sabah araştırmacı-yazar Soner Yalçın’ın evinde arama yapıldığını belirten Balbay, ‘Burada içeri alınacaklar listesi hazırladık. Bu listenin başında da Soner Yalçın yer alıyordu. ‘Böyle gazetecilik yaparsan böyle olur’ diye düşünüyorduk. Listedeki diğer isimleri açıklamak istemem’ dedi.”

TC: Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan:
“Bizim siyasetimizde korku yok, bizim siyasetimizde korkutmak yok; bizim siyasetimizde dedikoduyla, sanal korkularla, sanal tehditlerle ayakta kalma çabası yok.”

Eski KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat:
“Türkiye ile üslup farkımız var. KKTC’de insanlar birbirini eleştirebilir ama en ağır hakaretleri etmez. Türkiye’de bunu yapabiliyorlar. Bizim üslubumuza alışacaklar. KKTC’de provokasyonu yapanlar şiddete başvurmadığı sürece sadece uyarılır, başka bir şey yapılamaz. Türkiye’de ise anında tutuklanır veya baskı altına alınır, susturulur. Dünya daha geniş demokrasiye giderken biz demokrasi alanımızı daraltamayız.”

Eski KKTC lideri Türkiye’nin Kıbrıs’taki nümayişçilerin tutuklama talebini yorumlarken “Dünya daha geniş demokrasiye giderken biz demokrasi alanımızı daraltamayız” diyor.
Yerden göğe kadar da haklı!
Fikrini beğenmediği siyasiye (Örn: Süheyl Batum) soruşturma emri veren Başbakan, soruşturmayı şıppadanak başlatan Savcı; değişimi emniyet yetkililerine emanet eden Başbakan, Başbakan’ın önünde elektrik direklerini kontrol eden işçileri ayaklar altına alan emniyet görevlileri! (Sadece 2 örnek.)
Öte yanda, KKTC’de fikrine hiç katılmadığı nümayişçileri savunan eski KKTC Cumhurbaşkanı!

Deniyor ki Mısır, Türkiye’yi örnek alacak.
Hadi canım sende!
Mısır’ın “askeri vesayeti”ni Türkiye kendi “sivil vesayet”i için örnek almasın da gerisine ben razıyım!
Bölgede birilerini örnek alma modası başlamışken; anavatan Türkiye Cumhuriyeti yavru vatan KKTC’nin demokrasi kültürünü örnek alsa, daha iyi olmaz mı?
Yazarın Tüm Yazıları