Manga satın almıyor evlat ediniyor

PETA Almanya’nın ‘Satın Alma, Evlat Edin’ kampanyasına katılan Manga Hasdal Barınağı’nda sokak hayvanlarıyla objektif karşısına geçti. Ünlü rock grubunun amacı, sahipsiz hayvanlar dururken pet shop’lara koşanların dikkatini çekmek

PETA Almanya’nın yaklaşık iki yıldır sürdürdüğü ‘Satın Alma Evlat Edin’ kampanyası için en son Manga objektif karşısına geçti. Sıkı bir hayvansever olan grup, sokak hayvanları konusunda tek çözümün kısırlaştırmadan geçtiğini savunuyor. Grubun solisti Ferman Akgül, “Hayranlarımızdan ricamız, kesinlikle üreticiden veya hayvan pazarlarından kedi ya da köpek satın almamaları” derken; gitarist Yağmur Sarıgül “En sadık dostlarımıza karşı duyarlı davranmanın zamanı geldi de geçiyor. Aslında mahalle kültürünü koruyanlar sokaklarındaki köpeklere sahip çıkıyor. Fakat bu ancak hava şartlarının iyi olduğu zamanlar ve trafiğin çok olmadığı alanlarda mümkün. Aç kalan köpekler şehir kalabalığına girince kötü muameleye maruz kalıyor. Yayaya yol vermeyen bir sürücüden köpek çıktığında yavaşlamasını beklemek hayal.

ORGANİZE HAREKET ŞART

İnsanlar kendi şartları iyi olduğu zaman köpeklere bakabiliyor, aksi takdirde unutulup gidiyor. Bu da organize bir hareketi gerekli kılıyor. Konser için Avrupa ülkelerine gidiyoruz, gördüğümüz kadarıyla sokak hayvanı ihmalinin en fazla olduğu ülke açık ara Türkiye. Evinin önündeki hayvan açken, internetten hayvan satın almanın mantığını çözemiyoruz. Küçücük bir kedinin, köpeğin barınaktaki kafeslere konmasına da anlam veremiyoruz. Ama sokaktaki şiddeti düşündükçe bu daha mantıklı ne yazık ki. Belediyeler köpeklerin sahiplendikleri bölgelere küçük kulübeler yapabilirse bunun önüne kısmen geçilebilir.”

KÜÇÜK CEZALARI HAZMEDEMİYORUZ

PETA Almanya için Manga ilk değil. Daha önce de farklı ve sert yöntemlerle Türkiye’deki hayvan hakları sorunlarına dikkat çekmeye çalıştılar. Kuruluş, hayvan hakları ihlalinin fazla olduğu ülkelere yetişmeye çalışıyor. Türkiye istastistiklere göre en vahim ülkelerden. Kuruluşun öncülerinden Magdalena Scherk 2004’ten beri süren eylemlerinin sebebini şöyle açıklıyor: “Türkiye’de hala binlerce sokak hayvanı akıl almaz yöntemlerle öldürülüyor. Birçok hayvan hakları savunucusu Türk aktivistle beraber çalıştık. Bu konuyu yıllar önce de Strasbourg’daki Avrupa Konseyi’nde de gündeme getirmiştik. Bu kıyıma verilen küçük cezaları hazmedemiyoruz. Bugüne kadar Tarkan’la, ünlü futbolcular Michael Fink and Fabian Ernst’le ve son olarak Manga’yla bu soruna dikkat çekmeye çalıştık. İlgilendiğimiz bir başka konu da, öldürülmeyi bekleyen onca sokak hayvanı varken Türklerin pet shop’lardan hayvan alması. Almanya’da yaşayan Türkler de kampanyalarımıza ilgi gösteriyor.”

Bir kedi soğukla nasıl baş eder

Kediniz günün bir kısmını dışarıda geçiriyorsa, kışın acımasızlığı yüzünden bazı sorunlar yaşayabilir. Bunların en başında da hipotermi geliyor

Vücut ısısının normal değerler altına düşmesi, yani ‘hipotermi’ soğuk havalara bağlı olarak, dışarıda kalan kedilerde en sık rastlanan sorun. Barınacak yerin soğuktan korunmaması, gıdayla alınan kalorinin yetersizliği ve ıslak kalmak sonucu birçok evcil ya da sokakta yaşayan hayvan bu sorunla karşılaşabilir. Özellikle günün çoğunu ev dışında geçiren bir kediniz varsa, her an ev içinde veya dışında soğuk hava koşullarına bağlı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Kediniz için bahçenizde ya da uygun bir yerde soğuktan korunup barınabileceği küçük ve sıcak bir yer hazırlamalısınız. Bu bir kutu ya da küçük bir kulübe olabilir. Bu yerin kedinizi yağmurdan da korumasına dikkat etmelisiniz. Zemine eski bir battaniye ya da sıcak tutacak kumaşlar koyabilirsiniz. Bu barınak normalden büyük olursa kediniz yeterince ısınmakta zorlanabilir.
Dışarıda yaşayan kedilerin vücut ısılarını koruyabilmeleri için ekstra enerjiye ihtiyaç duyduklarını da aklınızda bulundurun. Ortalama yüzde 30 daha yüksek enerji içeren yemekler veya hazır mamalarla beslenmesini düzenlemelisiniz.

METAL YERİNE PLASTİK KAP

Bu barınakta ulaşabileceği bir su kabı bulundurmalı ve taze içme suyu temin etmelisiniz. Vücudun susuz kalması kışın da karşılaştığımız önemli bir hastalık. Suyun donmasını veya aşırı soğumasını engellemek için metal ya da çelik kaplar yerine plastik küçük kova ya da kaplar kullanmalısınız.
Eğer kedinizi tüyleri kabarmış ve titrer bir şekilde bulursanız bunun hipotermi belirtisi olduğunu hatırlamalı ve belirtiler düzelene kadar yavaşça ısınmasına yardımcı olmalısınız. Eğer hızla yüksek ısı uygulayarak ısıtmaya çalışırsanız, ani ısı değişikliğiyle zarar görmesine neden olabilirsiniz. Kediniz ıslaksa önce havluyla kurulamayı unutmayın.

MOTORDA UYUYANLARA DİKKAT

Kedilerin kışın park etmiş araçların sıcak motor bölümlerine yakın yerlerdeki boşlukları ısınmak için sıkça tercih ettiklerini unutmayın. Bu nedenle, istenmeyen pek çok kaza yaşanıyor. Motor bölümde uyuyakalan bir kedi motoru çalıştırmanızla yaralanıp ölebilir. Önlem olarak arabanızı çalıştırmadan önce kornaya basabilir ya da motor kapağını açıp kontrol edebilirsiniz.

Pako pano

* Dört buçuk aylık erkek yavrumuz parazit tedavisi oldu ve tuvalet terbiyesi tam. Onu terk etmeyecek İstanbullu bir aile arıyor. (536) 989 80 74

* Oğlum Boncuk 7 aylık bir erkek terrier. Aşıları tamam, oyuncu, sosyal ve zeki. İş yoğunluğum arttığı için maalesef onunla yeterince ilgilenemiyorum. Sıcak bir yuva arıyorum (532) 210 43 51

* Annesiz büyüyen bu erkek kedicik 4 aylık, tuvalet terbiyesi var. Diğer kediler ve çocuklarla çok iyi anlaşıyor. Onu ömür boyu sahiplenecek İstanbul içi bir yuvaya ihtiyacı var. (536) 989 80 74

* Bu tatlı ve oyuncu bebeği sokakta bulduk. İstanbul’da bir yuva arıyoruz. (507) 225 54 26
Yazarın Tüm Yazıları