Selek davasında mahkeme beraat kararında direndi

Güncelleme Tarihi:

Selek davasında mahkeme beraat kararında direndi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2011 14:46

Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamayla ilgili aldığı beraat kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından bozulan ve bu karar Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından onaylanan Sosyolog Pınar Selek’in de aralarında bulunduğu 5 sanığın 3. kez yargılanmasına başlandı. Mahkeme beraat kararında direnilmesine karar verdi.

Haberin Devamı

İstanbul 12. Ağır Mahkemesi’ndeki duruşmaya Almanya’da olan Pınar Selek ile diğer sanıklar Abdülmecit Öztürk, Heval Öztürk, Maşallah Yağan ve Kadriye Fikret Sevgi katılmadı.

SELEK’İN TEBLİGATI KAPISINA YAPIŞTIRILDI

Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, Maşallah Yağan’ın başka bir suçtan Kocaeli 1 No’lu F tipi Cezaevi’nde tutuklu olduğunu belirterek diğer sanıklara davetiyenin ulaşmadığını söyledi. Pınar Selek’e tebligatın ise kapısına yapıştırılarak yapıldığını belirten Mahkeme Başkanı ilk olarak Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin 10 Mart 2009 tarih ve 2008/16895 esas ve 2009/2723 karar sayılı kısmen onama ve kısmen bozmayla ilgili kararı ve bu karardan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 9 Şubat 2010 tarih 2009/9-103 esas ve 2010/22 karar sayılı Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararının kısmen onanmasıyla ilgili kararı okudu.

AV. BELEN:MAHKEME KARARINDA DİRENSİN

Bozma kararına karşı diyecekleri sorulan Pınar Selek’in avukatlarından Bahri Belen, dava sürecini özetledikten sonra mahkemenin beraat kararında direnmesini istedi. Davanın siyasi amaçlı bir dava olduğunu belirten Belen, "Mahkeme kararında direnerek adaleti tecelli ettirecektir ve böylece Türkiye’deki siyasi iradelere cevap verecektir" dedi.

AV. ERDOĞAN: BERAAT KARARINDA DİRENİLSİN

Avukat Ayhan Erdoğan ise patlamanın meydana geldiği Mısır Çarşısı’ndaki Ünlüoğlu büfenin görüntülerinden oluşan animasyonlarla olayı anlattı. Büfenin 3 boyutlu halini de gösteren avukat Erdoğan, çizim, fotoğraf ve animasyonlarla olayın gaz patlamasından kaynaklandığını açıkladı. Patlamayla eşyaların savrulma yönleriyle polis ve jandarmanın hazırladığı raporların çeliştiğini anlatan Erdoğan, savrulan eşyaları fotoğraflarla gösterdi. Erdoğan, mahkemeden "beraat kararı"nda direnmesini talep etti.

BABA SELEK: "SELEK’LE UĞRAŞAN BİR ŞEYLER VAR"

Pınar Selek’in babası avukat Alp Selek de, "Başından beri Pınar Selek’le uğraşan bir şeyler var" diyerek mahkemenin eski kararında direnmesini istedi. Selek’in Almanya’da yaşadığı adresi mahkemeye bildiren Alp Selek, kızının istinabe yoluyla ifadesinin alınmasını talep etti.

SAVCI: YARGITAY KARARINA UYULSUN

Bozma kararına karşı görüşü sorulan Savcı Nuri Ahmet Saraç da, "Usul ve yasaya uygun verilen Yargıtay kararına uyulsunö diyerek dosyadaki eksikliklerin giderilmesini istedi.

MAHKEME: DİRENME HAKKIMIZ VAR

Mahkeme yaklaşık bir saat süren aranın ardından kararını açıkladı. Mahkeme, daha önceki verdikleri kararlarında Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nce sanıklar Pınar Selek, Abdülmecit Öztürk, Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürk ve Maşallah Yağan yönünden aleyhe bozulduğunu belirtti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun bu itirazı reddettiğini hatırlatan Mahkeme, CMK’nın 307/3 maddesi uyarınca yerel mahkemelerin Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararlarına karşı direnme haklarının bulunduğuna dikkat çekti.

YARGITAY KARARI ‘İTİRAZ REDDİ’ BU NEDENLE DİRENME HAKKIMIZA ENGEL DEĞİL

Kararda, şöyle denildi;

"Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun kararı olağanüstü kanun yolları başlığı altında düzenlenmiş bulunan CMK 308. maddesine göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine verilmiş bulunan itirazın reddi kararı olup; bu karar mahkememizin direnme hakkını engel teşkil eden bir karar değildir. Aksinin kabulü yerel mahkemelere, CMK 307/3 maddesi uyarınca tanınan direnme hak ve yetkisinin yok sayılması anlamına gelir ki bu husus yasanın ruhuna, evrensel hukuk prensiplerine ve ceza yargılamasının yüz yüzelik ilkesi ve temel amacına aykırıdır."

İKİ SANIK YÖNÜNDEN BERAAT KARARINDA DİRENİLDİ

Mahkeme bu nedenle Yargıtay ilamının birinci maddesinde Mısır Çarşısı patlaması olarak bilinen iddia konusu eylem ile ilgili olarak sanıklar Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk haklarında verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetti.

3 SANIK YÖNÜNDEN BOZMA KARARINA UYULDU

Diğer sanıklar Kadriye Fikret Sevgi, Heval Öztürk ve Maşallah Yağan yönünden ise usul ve yasaya uygun görünen bozma ilamına uyulmasına karar veren mahkeme sanıklar Abdülmecit Öztürk, Heval Öztürk, başka suçtan hükümlü Maşallah Yağan’ın duruşmada hazır edilmesine karar hükmetti. Mahkeme duruşmayı 22 Haziran’a erteledi.

YARGITAY’DAN BİRİNCİ BOZMA

Mısır Çarşısı patlaması davasında İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan Mahkeme, Selek’in yine beraatına karar vermişti.

YARGITAY’DAN İKİNCİ BOZMA

Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Pınar Selek, Abdülmecit Öztürk, Heval Öztürk ve Kadriye Kübra Sevgi için "müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın" demişti. Yargıtay, Maşallah Yağan’ın ise ‘patlayıcı madde bulundurmak’ suçundan 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemi ile yeniden yargılanmasını istedi.

YARGITAY BAŞSAVCILIĞI, DAİRENİN KARARINA İTİRAZ ETTİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise Daire’nin bu kararına Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk açısından itiraz etti. Başsavcılığın itirazında, diğer sanık Abdülmecit Öztürk’ün, polis ifadesini kabul etmemesi üzerine alınan ek ifadesinde, eylemi Pınar’la birlikte gerçekleştirdiklerini söylediği, sanık Öztürk’ün bu şekildeki ifadelerinin yan delillerle desteklenmedikçe bir "ikrar" olarak kabul edilemeyeceği belirtildi. Başsavcılık, bu nedenle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin beraat kararının yerinde ve doğru olduğunu savunarak, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin bozma kararının kaldırılmasını istedi.

YARGITAY CEZA GENEL KURULU ‘BOZMA KARARI’ YERİNDE DEDİ

Başsavcılığın itirazını değerlendiren Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 9. Dairenin bozma kararının yerinde olduğuna hükmetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!