Batum için 301'den soruşturma izni istendi

Güncelleme Tarihi:

Batum için 301den soruşturma izni istendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2011 12:52

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Silahlı Kuvvetleri için 'kağıttan kaplan' diyen CHP'li Süheyl Batum hakkında TCK'nın 301. maddesi uyarınca Adalet Bakanlığı'ndan soruşturma izni istedi.

Haberin Devamı

5 Şubat'ta Atatürkçü Düşünce Derneği'nin (ADD) Zonguldak Şubesi'ni ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Batum'un, asker için “kağıttan kaplanmış” sözleri üzerine inceleme başlatan Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu ifadelerin Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesi kapsamına girdiğine karar verdi.

Bunun üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı, Süheyl Batum hakkında soruşturma başlatılması için Adalet Bakanlığı'ndan izin istedi.

TCK'nın 301. maddesinde, “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılayan kişinin, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması. Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişilere de aynı cezanın uygulanması” hükmü yer alıyor.

Haberin Devamı

TCK'nın 301'inci maddesi gereğince “soruşturma” yapılması Adalet Bakanı'nın iznine bağlı.

301. MADDE

(1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.
(4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

ERDOĞAN'DAN SUÇ DUYURUSU

Başbakan Erdoğan, dün yaptığı grup toplantısında Batum için suç duyurusunda bulunduğunu söylemişti.

KILIÇDAROĞLU: ANCAK BEN ELEŞTİRİRİM

CHP lideri Kılıçdaroğlu da yine grup toplantısında “Orduyu eleştirmek, ancak CHP Genel Başkanı katında olur” diyerek tartışmalara son noktayı koymuştu.

BATUM: ARTIK ELEŞTİRMEM

Genel başkanın bu sözlerine yanıt veren Batum, “Çok Madem Genel Başkan böyle söyledi artık orduyu Genel Başkan eleştirir. Ben artık kesinlikle eleştirmem. Madem böyle bir gelenek var, genel politikayı genel başkan belirler biz de o çerçevede işlem yaparız. Daha önce partinin bu geleneğini bilmiyordum. Orduyu eleştirmedim zaten üzerinde oynanan oyunları eleştirdim” demişti.

Haberin Devamı


ERDOĞAN'DAN BATUM'A: SENİN HER YERİN HUKUKÇU OLSA NE YAZAR

KILIÇDAROĞLU: TSK'YI ANCAK BEN ELEŞTİRİRİM

SÜHEYL BATUM: ARTIK ELEŞTİRMEM

BAHÇELİ'DEN BATUM'A: ŞUURSUZ

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!