Erciyes’i Davos heyecanı sardı

Güncelleme Tarihi:

Erciyes’i Davos heyecanı sardı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2011 00:00

Toz karıyla ünlü Erciyes Kayak Merkezi, sömestr tatilinin ilk haftasında Türkiye’nin kar şampiyonuydu. Önceki gün kar kalınlığı iki metreyi aşmıştı. İstanbul’dan Kayseri’ye direkt uçuşların çoğalması, havaalanından 40 dakikada kayak merkezine ulaşılması bu yıl pistlerdeki İstanbullu kayakçı sayısını artırdı. Sömestrde oteller doldu. Çoğu otelin hafta sonu rezervasyonları mart ortasına kadar dolu. Hafta içi doluluğu artırmak için 13 Şubat’ta cazip kampanyalar başlatılıyor. Erciyes’i Alpler’deki kayak tesisleri standartlarına kavuşturacak 275 milyon Euro’luk “Mini Davos” projesinde ise önemli yol alındı. Sezonu uzatacak 10 kar makinesi kullanıma sokuldu, 6 yeni lift aralıkta açılacak. Erciyes, martın ikinci hafta sonunda festival coşkusunu yaşayacak.

Haberin Devamı

Geçen pazartesi, sömestr tatilinin ilk gününde, Erciyes Kayak Merkezi’nin pistleri cıvıl cıvıldı: Yürüyen bantla yükseklere tırmanan, birbirleriyle kızak yarışı yapan çocuklar, kayak ve snowboard dersi alan acemiler, yükseklerden gösteri yaparak inen yetişkinler, telesiyej sırası beklerken şakalaşanlar, kar motosikletiyle, kar taksisiyle çevrede tur atanlar...
Sezonu aralık ortasında açan, yeni yılı bol karla kutlayan Erciyes sömestr tatilinde de kardan yana şanslıydı. Sıcaklığın gece eksi 15 dereceye düşmesi bile pistlerdeki karın kalitesini bozmuyordu. Toz kar örtüsü sürekli yağışla tazeleniyordu.
Oysa, üç yıl öncesine kadar Erciyes’te kar ciddi bir sorundu. 2003’te Yamula Barajı suyla dolduktan sonra tüm bölgenin iklimi yumuşamış, Erciyes’e kar daha geç gelip, daha erken ayrılmaya başlamıştı. Volkanik zemin kayacıklarla kaplı olduğundan, pistlerin açılabilmesi için en az bir metrelik kar gerekiyordu. Yılbaşına, hatta ocağın ikinci haftasına kadar kar bekleyen Erciyes otelleri, kayak tesisleri mağdur durumdaydı. Bu nedenle, bu yıl herbiri 32 bin Euro değerinde 10 kar makinesi alındı, kullanımdaki pistleri beş günde kayağa hazırlayacak sistem kuruldu.
Son iki sezonda meteorolojik koşullar kayakçılardan yana. Kar Erciyes’e ekimde geliyor, pistler aralık ortasında açılıyor. Diğer kayak merkezlerinde lodos nedeniyle kar kalınlıkları 50 santimetrenin altına gerilediği
dönemde bile Erciyes’te bir metrenin üstünde. 30 yıllık dağ rehberi Tekin Küçüknalbant’a göre, son 15 yılın en bol karlı sezonu yaşanıyor.

Haberin Devamı

BÜYÜK POTANSİYEL ORTAYA ÇIKARILIYOR

“Bence Erciyes dünyanın beş büyük kayak merkezi arasına girecek potansiyele sahip” diyor dağdaki Arlberg Kayak Merkezi’nin kafesinde karşılaştığımız Avusturyalı mühendis Gerd Raffler. “Avrupa’da havaalanına bu kadar yakın, coğrafi yapısı bu kadar uygun kayak merkezi çok az” diye ekliyor. 56 yaşındaki Raffler, kayak tesisi, çığla mücadele, yapay karlama uzmanı. Hayatının son 20 yılında, Hindistan’dan Arjantin’e dünyanın dört bir yanında kayak merkezlerinin kuruluşunda görev almış. Geçen ay Almanya’da düzenlenen 2011 Garmish Alpin Dünya Kayak Şampiyonası için pistleri planlayan Avusturya firması Klenkhart’ta çalışıyor. Erciyes’in dünya çapında bir kayak merkezine dönüşmesi için Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nce başlatılan 275 milyon Euro’luk “Davos Projesi”nin iki süpervizöründen biri Raffler. Söylediklerine bakılırsa, yatırım yapmak yetmiyor başarılı bir kayak tesisi kurmak için: “Otel kapasitesi, hizmet kalitesi artırılmalı, pistlerin kullanımına kural getirilmeli, en önemlisi de dağdaki sorunları hızla tespit edecek, önlemler geliştirip bunları uygulayacak Dağ Yönetim Merkezi kurulmalı. Eğer tesislerin yönetimi devlete bırakılırsa, bu yatırıma yazık olur.”

Haberin Devamı


“Mini Davos” projesinin diğer süpervizörü Avusturya Fahri Konsolosu, Kayseri Turizm İşletmecileri Derneği Mehmet Eğlenceoğlu. Uzun yıllar Avusturya’da yaşadıktan sonra Kayseri’de Arlberg Sport’u kuran, dağda belediyenin sosyal tesislerinin işletmeciliğini üstlenen Eğlenceoğlu, Erciyes’i Alpler’i örnek alan bir kayak tesisine kavuşturmak için aktif olarak çalışıyor. Erciyes’in ihmal edilmesini, şehir merkezinde tek kişilik kayaklı eylemlerle protesto eden, yetkilileri harekete geçmeye çağıran Eğlenceoğlu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin destek vermesiyle yeni bir proje hazırlanmasını sağladı. Şimdi Raffler’le birlikte projenin kontrolünü yürütüyor. Dört yıldır planlaması sürdürülen “Mini Davos” projesi dağın iki yüzündeki pistleri birleştirecek, 17 yeni mekanik tesisle 2150 metre irtifadan başlayan pistleri 3250 metreye, yani  neredeyse zirvenin dibine ulaştıracak, toplam pist uzunluğunu 160 kilometreye çıkaracak ve 120 kar makinesiyle kar sezonunu altı aya kadar uzatacak. Şu anda Avusturya firması Doppelmayr mekanik tesisleri kuruyor. İtalyan firması Snowstra karlama ünitelerini hazırlıyor.
İşte bu iddialı projenin ilk aşaması, bu sezonun başında hizmete girdi. Pistlere su pompalama istasyonları kuruldu, 75 bin metrekare araziyi 5 günde kayak pistine çevirecek makineler satın alındı. Aralıkta 6 lift hizmete giriyor. Bunlarla toplam pist uzunluğu 60 kilometreye çıkacak. 2012’de yeni dört liftle, mekanik tesis sayısı 20’ye, toplam uzunluğu 34 bin metreye ulaşacak. Saatte 35 bin kişi ısıtmalı telesiki ve telesiyejlerle taşınabilecek. Kar makinelerin sayısı 120’ye ulaşacak.

Haberin Devamı

PİSTLER GENÇLEŞTİ

Erciyes Kayak Merkezi, kentin güneyinde, havaalanına 25 kilometre uzaklıkta. Tekir Yaylası’ndaki merkezde toplam 400 yatak kapasiteli altı konaklama tesisi bulunuyor. Develi karayolu üstünde olması önemli bir avantaj. Bu yıl yaz aylarında onarım geçiren otoyol, kış boyunca hep açık. İlk 22 kilometresi Büyükşehir Belediyesi’nin kimyasal mücadelesi sayesinde kar tutmuyor. Son 3 kilometresinin bakımı Karayolları Genel Müdürlüğü’nde.
Bu yıl Erciyes’in toplu ulaşım sistemi geliştirildi, kayak merkezine 850, piknik alanına 1200 araçlık otopark yapıldı. Günübirlik kullanıcılar için 40 kişilik umumi tuvalet inşa edildi. Arama, kurtarma, itfaiye tesisi yapıldı. Arlberg Sport, kayak eğitim sahasında 250 metrelik yürüyen bantı hizmete açtı. Geçen yıl 400 yeni takımla kayak kiralamaya başlayan merkez, bu yıl da direksiyonlu, frenli yeni kayakları hizmete soktu. Dağdaki restoran sayısı beşe yükseldi. Belediye çöpleri toplamaya başladı. Önümüzdeki hafta bir fırın, ardından market ve sucuk pişiren üç büfe açılacak. Dağdaki Sema Yazar Sağlık Merkezi, ambulans ve bir doktor, geçen yıl olduğu gibi, 24 saat görevde.

Haberin Devamı

Bu yıla kadar Erciyes’in müdavimleri Adana, Mersin, Ankaralı kayakçılardı. Direkt uçuşların artması pistlerdeki İstanbullu kayakçı sayısını da artırdı. Yine bu yıl, il dışından gelen okulların kayak turları arttı. Arlberg Sport’un Kayseri ilköğretim okullarına yönelik başlattığı ücretsiz kayak kurslarının da etkisiyle pistlerdeki kayakçıların yaş ortalaması düştü. Genç sporcular Türkiye şampiyonalarında dereceye girmeye başladı. Snowkite kulübü kuruldu.

TOPYEKÛN TURİZM HAMLESİ

Dedeman’ın kamudan kiraladığı otelini, restorasyon izni alamayınca, önceki yıl kapatması nedeniyle Erciyes turizmi önemli bir yara almıştı. İsrailli, Rus, Hollandalı kayak grupları dağa uğramaz olmuştu. Bu yıl İtalyan, Fransız kayakçılar Erciyes’e gelmeye başladı. Oteller ve kayak merkezleri gelecek sezonda, yeni liftler açılınca, Rusya ve Ortadoğu ülkelerinde tanıtım hamlesi başlatmayı planlıyor. Bu amaçla, gelecek hafta İstanbul’da başlayacak EMITT Fuarı’nda Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Odası dikkat çekici bir pavyon hazırlıyor. Erciyes’in Kayseri’nin turizmdeki markasına dönüştürülmesi tasarlanıyor.
Bu yıl dağın dört büyük oteli bir araya gelip hafta sonu rezervasyonlarına yeni bir sistem getirdi: Artık ACE, Grand Eras, Mirada Del Lago, Mirada Del Monte tek gecelik rezervasyon kabul etmiyor. Bu sayede bazı otellerin doluğu yüzde 30’a varan oranda arttı. Grand Eres, daha ekonomik fiyatlara konaklamak isteyen müşterilerine Kayseri merkezindeki şubesinde konaklamak  koşuluyla, istenilen saatte ücretsiz ulaşım, kahvaltı, yemek servisi sunuyor.      
En sevindirici gelişmelerden biri de Gökay Turizm’in Erciyes ile şehir merkezi arasında başlattığı minibüs seferleri. Araçlar telefon eden kişiyi, istediği saatte, belirttiği yerden alıp kayak merkezine götürüyor, istediği saatte geri götürüyor. Hizmet bedeli olarak 10 TL alıyor.

Haberin Devamı


KAPIDAN KAPIYA MİNİBÜS SERVİSİ

Kayseri’den Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşmak için pek çok seçenek var. Havaalanından taksiler 75 TL’ye gidiyor, yoğun kar yağışında fiyat 100 TL’ye yükseliyor. Bir diğer seçenek şehir merkezinden 10 dakikada bir kalkan Develi minibüsleri. Sömestr döneminde Kayseri Büyükşehir Belediyesi her gün dört otobüs seferi düzenliyor. Gökay Turizm bu yıl, geniş bir minibüs filosuyla Erciyes’te hizmete başladı. Araçlar telefon eden kişileri istediği saatte, istediği adresten alıyor, yine istenilen  saatte bu adreslere geri bırakıyor. Dağ otelleri yerine kent merkezinde kalmayı tercih eden müşterilere yönelik servisin  ücreti 10 TL. (0535 636 38 18 / 222 47 16) Oteller de müşterilerini, kendi servis araçlarıyla, 50-60 TL karşılığında havaalanından aldırıyor.

10 TL’YE DÖRT SAAT KAYAK SAFARİ

Erciyes’teki mekanik tesisler ikisi özel, üç kuruluş tarafından işletiliyor. İki telesiyej, üç teleski bulunuyor. Herbirine ayrı bilet gerekiyor. Zümrüt Telesiyej’in tek çıkışı 9 TL, 30 çıkışı 57 TL. Spor Müdürlüğü’ne ait telesiyejin 30 çıkışı 60 TL. Günlüğü 20 TL’ye kayak, 25 TL’ye snowboard, 10 TL’ye kızak ya da pantolon ve mont kiralanabiliyor. Kişiye özel ders ücretinin saati 100 TL. Dörtten fazla kişiye ders verildiğinde ücret pazarlığa tabi olarak kişi başına 25 TL’ye kadar iniyor. Üç kişilik kar motosikletinin saati 100 TL, oteller arasında 25 TL’ye yolcu taşınıyor, 30 TL’ye kayak merkezinde tur atılıyor. Arlberg Sport, hafta içi günlerde, 10 kişiden büyük gruplara özel bir kampanya başlattı: Kar sapanı stilinde kaymanın öğretildiği dört saatlik eğitim, öğle yemeğinde sucuk ekmek ve içecek dahil kişi başına toplam 75 TL. Kayak takımı, yemek, içecek, ücretsiz babylift kullanımı dahil kayak turları ise kişi başına 25 TL. (www.arlberg.com)

UÇURTMALI ŞAMPİYON 11 MART’TA GELİYOR

Sekiz yıldır Erciyes’te düzenlenen Kar Festivali bu yıl 11-13 Mart’ta gerçekleştirilecek. Etkinlik iç içe iki festivalden oluşacak. 11 Mart’taki açılış, 1. Erciyes Snowkite Festivali’yle yapılacak. Snowboard’u uçurtma yardımıyla kanatlandıran bu spor dalı son yıllarda tüm dünyada hızla yaygınlaşıyor. Festivale bu yıl Fransa, Avusturya ve Türkiye’den 60 civarında sporcunun katılması bekleniyor. Davetliler arasında, geçen yıl dağı ziyaret edip özel bir gösteri yapan Fransız sporcu Guillaume Chastagnol, namı diğer Chasta da yer alıyor. Chasta, snowboard kategorisinde 1998’de Nagano Olimpiyatları ve Amerika’nın ünlü kış şampiyonası X Games’de dereceye girmişti. Aynı gün yarışmalar düzenlenecek ve açık hava konseri verilecek. 13 Mart’ta ise Kayseri Offroad Kulübü’nün desteğiyle, karda safari yarışması yapılacak.


OTELLER SÖMESTR SONRASI KAMPANYA BAŞLATIYOR

Beş gece kal, dört gece öde

Dört yıldızlı, 105 odalı Mirada Del Lago’da havuz, hamam, sauna yenilendi. Otelin restoranında hafta sonunda 21.00 - 01.00 arasında canlı müzik yapılıyor. Otel kendi restoranının yanı sıra bu yıl tesislerinin yanına 260 kişilik Del Vista adlı restoranı açtı. Hafta sonu rezervasyonları 2 Nisan’a kadar dolu. 13 Şubat’tan itibaren çift kişi tam pansiyon konaklama hafta içinde 300, hafta sonunda 380 TL. Ayrıca “5 gece kal 4 gece öde” kampanyası başlıyor. Dört geceden fazla kalacaklara havaalanından ücretsiz transfer imk$anı sunuluyor. (Tel: 0352 342 21 00) Aksa Turizm’in dağdaki diğer oteli Mirada del Monde, 44 odalı. 300 kişilik, çift sahneli eğlence merkezine sahip. Bu yıl otelin odaları yenilendi. Sömestr sonrasında çift kişi, tam pansiyon hafta içi 240, hafta sonu 280 TL. (Tel: 0352 342 21 00) 

Yüzde 30 indirim yaptı

Dağın en yeni oteli Grand Eras, dört yıldızlı, 55 odalı. Saunası ve 120 metrekarelik yetişkin, üç metrekarelik çocuk kapalı havuzu bulunuyor. Otel, müşterilerin isteği doğrultusunda restoranda canlı müziğe son verdi. Her gün saat 20.00 - 24.00 arasında lobide müzik yapılıyor. Diskosu saat 22.30’dan 02.00’ye kadar açık. Cuma gecesi sıcak şarap partisi yapılıyor. Bu yıl fiyatlarda yüzde 30 indirim yapıldı. 13 Şubat’tan sonra, çift kişi tam pansiyon hafta içinde 160, hafta sonunda 250 TL. Hafta sonunda daha ucuza konaklamak isteyenler, kent merkezindeki otelde çift kişi 200 TL’ye tam pansiyon kalıyor, dağdaki otele ücretsiz transfer sağlanıyor. Kahvaltı ve yemek için dağdaki otelin restoranından yararlanabiliyor. Otelin hafta sonu rezervasyonları martın ilk haftasına kadar dolu. (Tel: 0352 342 21 28)

Beşinci geceye indirim

ACE Dağevi, 19 Mart’a kadar hafta sonunda dolu. Çift kişi tam pansiyon konaklama, hafta içinde 160 TL, hafta sonunda 220 TL. Dört geceden sonra yüzde 10 indirim uygulanıyor. Hafta sonunda canlı müzik, mangal partisi var. Kahvaltılar açık büfe, öğle ve akşam yemekleri özel mönü. (Tel: 0352 342 20 53)

Lüksü sevene süit, öğrenciye koğuş

Eski PTT konaklama tesisinde altı yıldır, dört mevsim hizmet veren Bülent Otel, 2’si süit toplam 22 odalı. Ayrıca öğrenci grupları için 12 ve 16 kişilik iki koğuşu bulunuyor. Odaları bu yıl restore edildi, TV’leri yenilendi. 50 kişilik diskosu, sadece gruplar geldiğinde açılıyor. Yarım pansiyon sistemiyle çalışan otelde çift kişi konaklama ücreti hafta içinde 120, hafta sonunda 180 TL. (Tel: 0352 342 20 12)

Hafta boyunca tek fiyat
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Erciyes Kayak Sosyal Tesisleri’nin üç ve dörder kişilik 30 odası bulunuyor. Odalarda banyo var, TV yok. Sezon boyunca hafta içi ve sonunda tek fiyat uygulanıyor. Çift kişi, tam pansiyon 130 TL. Kamu personeline 90 TL. Tesis 21 Şubat’a kadar dolu. 6 Mart’a kadar hafta sonu rezervasyonları kapalı. (Tel: 0352 342 20 31)

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!