'Kusursuz fırtına'

Güncelleme Tarihi:

Kusursuz fırtına
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 05, 2011 14:44

Mısır, Tunus, Cezayir, Ürdün ve Yemen'deki isyan dalgasını kastederek, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın "kusursuz fırtına"ya tutulduğunu söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Arap ülkelerine yaptığı reform çağrısını yineledi.

Haberin Devamı

PEKÄ°N VE MOSKOVA'YI HATIRLATAN KARELER

MISIR'DA BUGÃœN / FOTO GALERÄ°Â

Clinton, 47'nci Münih Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada, insanların Mısır'da özgürlük isteği ile sokaklara döküldüğünü belirterek, daha iyi bir gelecek ve insanların özgürlüğü için stratejik adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Bunun bir hayal değil, bir gereklilik olduğunu ifade eden Clinton, aksi takdirde yönetimler ile halklar arasındaki uçurumun daha da büyüyeceğini belirtti.

Clinton, bölgedeki ülkelerde, bu tip geliÅŸmeleri istemeyen çevrelerin de bulunduÄŸuna iÅŸaret ederek, halka yönelik baskıları azaltmak ve bu süreci desteklemek için çaba harcanmasının önemine deÄŸindi.Â

Haberin Devamı

Her türlü yardıma hazır olmalarına rağmen, Mısır'daki değişikliği gerçekleştirmenin Mısır halkının bir sorumluluğu olduğunu ifade eden Clinton, bu sürecin barış içinde gerçekleşmesini ümit ettiğini söyledi.

"FAZLA DAYANAMAZLAR"

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun "çok güçlü eğilimlerin yarattığı kusursuz fırtınayla sarsıldığını" söyleyen Clinton, "Bölgedeki liderler bu dalgayı kısa süreliğine durdurabilirler ama bu uzun sürmez" diye konuştu.

Gösterilerin yaşandığı ülkelerde yeniden diktatörlüklere dönülmesinin de mümkün olduğuna işaret eden Clinton, iyi planlanması ve saydam bir şekilde yapılması durumunda söz konusu ülkelerde demokrasiye geçişin sağlanabileceğini belirtti.

CLINTON-DAVUTOĞLU GÖRÜŞMESİ

ABD Dışişleri Bakanı Clinton konferansa katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile de bir görüşme gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı'nın haberien göre, Davutoğlu'nun, Clinton ile yaptığı görüşmede, Mısır'daki gelişmeler ile terör örgütü PKK'ya karşı mücadele konusunu ele aldı.

Davutoğlu-Clinton görüşmesinde, PKK'ya karşı mücadelenin sürdürülmesi konusunda görüş birliği sağlandığı, Mısır konusunda da Türk tarafının, devlet kurumlarına sahip çıkılması, ordu ile halkın karşı karşıya getirilmemesi ve değişimin hızlı bir şekilde geliştirilmesine yardımcı olunması yönündeki görüşleri dile getirdiği belirtildi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 1 buçuk saat süren ikili görüşmede, Irak ile ilgili son gelişmelerin de değerlendirildiği bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!