Laptop satın alma rehberi

Güncelleme Tarihi:

Laptop satın alma rehberi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 14:02

Laptop satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte kapsamlı bir laptop alma rehberi...

Haberin Devamı

Yerine göre eğlence kaynağı, kişisel yardımcı, sırdaş ve arkadaşımız olabiliyor, aile ve arkadaşlarımızla bağlantı içinde olmanızı da sağlıyorlar. Kendine uygun dizüstü bilgisayarı seçmek, birçok insan için baş edilmesi zor ve ürkütücü bir süreç. Bunun için işlemci, bellek, ağırlık ve aksesuarlar gibi pek çok unsuru dikkate almak gerekiyor. Önceliklerinizi doğru ve net belirleyememek, bazen bütçenizi aşan bir bilgisayar almanıza sebep olabiliyor. Intel, doğru seçim yapmak isteyen tüketicilere yardımcı olmak için bir rehber hazırladı.

Kendiniz için uygun dizüstü bilgisayarı seçerken, öncelikle “Bilgisayarımı ne için kullanacağım?” diye sormak gerekiyor. Bilgisayarınızı kullanma amacınızı doğru tespit etmek, satın alma sürecini kolaylaştırıyor. İşte dizüstü bilgisayar alırken göz önünde bulundurmanız gereken noktalar:

Haberin Devamı

• İşlemci – Bilgisayarın beyni: Dizüstü bilgisayarın stilini, pil ömrünü, tepki hızını ve ağırlığını belirlemede önemli rol oynadığı için doğru işlemciyi seçmek önemlidir. İşlemci ayrıca bilgisayarınızın ne kadar hızlı çalıştığını ve işlemlerinize ayak uydurduğunu belirler. İşlemcinin fiyatı yükseldikçe performansı da artar. Ne kadar güçlü bir işlemciye gereksinim duyacağınızı,  bilgisayarınızı kullanma amacınız belirler. Yeni dizüstü bilgisayarınızın içindeki işlemciyi belirlemek için aşağıdakileri dikkate alabilirsiniz:

o Yazı yazma, internette gezme ve basit DVD oynatmayı sağlayacak olan temel, giriş-seviyesi bir sisteme ihtiyaç duyuyorsanız Intel Core i3 işlemci yeterlidir.
o İnternette gezinmenin yanı sıra aynı anda birkaç uygulama kullanıyor, müzik indirip dinliyor, resim paylaşıyor, blog oluşturuyor ve çevrimiçi video izliyorsanız, Intel Core i5 önerilir. Bu işlemci verimlilik ve çoklu uygulama kullanımı için gerekli olan güç artışını getirir. Öğrenciler de dahil olmak üzere birçok dizüstü bilgisayar kullanıcısına önerilen orta seviye işlemci serisidir.
o İleri düzey çoklu kullanım, oyun ve multimedya meraklılarına Intel Core i7 Serisi işlemciler önerilir. Bu işlemciler en talepkar kullanıcılara benzersiz işleme gücünü sağlar.

Haberin Devamı

Intel, halen pazarda bulunan işlemci ailesi Intel Core™ (Core i3, i5, ve i7 Serileri) yanı sıra önümüzdeki aylarda 2. Nesil Intel Core ailesini pazara sunacak.

• Pil Süresi: Pil süresi; bilgisayarın fişe takılı olmadan, tam şarjlıysa ne kadar süre açık kalabileceğini gösterir. Pil süresini belirleyen belli başlı etkenler arasında işlemci, ekran boyutu ve multimedya kullanım miktarı sayılabilir. Eğer bilgisayarınızı sık sık yanınızda taşıyorsanız pil ömrü dikkat etmeniz gereken başlıca unsurlardandır. Tavsiye edilen en az 2 saat ‘standart kullanım’ sağlayan ve Intel Core işlemci barındıran bir bilgisayardır. Enerjinin ne zaman gerekip ne zaman gerekmediğini anlayabilecek akıllı teknolojiye sahip Intel Core işlemciler gerektiğinde yavaşlayarak pilden tasarruf eder, böylece tüketicilere daha uzun pil süreleri sağlarlar. Pil süresi konusunda daha iştahlıysanız bilgisayarınızı daha büyük bir pille de alabilirsiniz. Ancak daha büyük pilin daha çok ağırlık demek olduğunu unutmayın.

Haberin Devamı

• Grafik özellikleri: Ekranınızda yazı dışında gözüken resim, fotoğraf, pencereler, video ve oyunlar gibi herşeye grafik denir. Eskiden grafik göstermek için ana işlemciden bağımsız bir görüntü kartı ya da işlemci gerekirdi. Intel 2009 yılında grafik işlemcisini ana Intel Core işlemcinin içine monte etmeye başladı. Günümüzde Intel’in dahili grafik işlemcisi çoğu kullanıcı için yeterli. Intel Core işlemcili dizüstü bilgisayarlar Blu-Ray ya da yüksek çözünürlüklü (HD) videolarını başarılı bir şekilde oynatabiliyor. Intel’in yakında çıkaracağı 2. nesil Intel Core işlemcileri de; HD video, 3D Blu-Ray ve hatta ‘World of Warcraft’ ve ‘Starcraft 2’ gibi oyunlar da dahil olmak üzere her türlü uygulamayı başarıyla yerine getirecek. Intel’in grafik teknolojileri ayrıca dizüstü bilgisayarınızdaki ekranınızı büyük ekran televizyonlara kablosuz olarak aktarmanızı sağlayacak. Ancak, gerçek bir oyunseverseniz ve çok yüksek çözünürlüklerde, yüksek ayrıntılarla oyun performansı istiyorsanız, Intel Core işlemcinin yanı sıra bağımsız grafik kartı da bulunan bir dizüstü bilgisayar alabilirsiniz.

Haberin Devamı

• Ağ Kullanımı – internet bağlantısı: Günümüzde çoğu kullanıcı internete kablosuz bağlanmayı tercih ediyor. Bugün çoğu dizüstü bilgisayarda bulunan Wi-Fi özelliği ile Wi-Fi erişim noktalarından ya da evinizdeki Wi-Fi ağından internete bağlanabilirsiniz. Intel® WiMAX 4G (4. Nesil) genişbant mobil erişim teknolojisi ise, çok daha geniş alanları, hatta şehirleri kapsar. WiMAX hizmetinin olduğu bir bölgedeyseniz bulunduğunuz herhangi bir yerden internete bağlanabilirsiniz. Intel Core tabanlı bazı dizüstü bilgisayarlar da dizüstü ekranındaki görüntüyü kablosuz olarak HD televizyonunuza aktarmanızı sağlayan yeni Wireless Görüntüleme (WiDi) teknolojisine sahip olabilir. Ek bir adaptörle kolaylıkla kurulabilen WiDi, basit bir şekilde video ve multimedya deneyiminin tadını çıkarmanızı sağlar. Dahili Intel Wi-Fi’ı olan bir dizüstü alabilir, bu bilgisayara Intel WiMAX ekleyebilir, böylece heryerden internete bağlanabilirsiniz. Resim ve videoları kolayca TV’de görüntülemek istiyorsanız, Intel WiDi özellikli bir dizüstü tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

• Bilgisayarın hafızası - RAM (Bellek): RAM (Random Access Memory – Rastgele Erişimli Bellek), bilgisayarınızın bilgileri kullanım sırasında Hard-Disk’e hiç kaydetmeden ya da kaydetmeden önce geçici olarak hafızasında tutmak için kullandığı bölümüdür. Gigabyte’larla ifade edilen RAM miktarı, özellikle birden çok uygulamayı aynı anda açtığınızda bilgisayarınızın tepkime süresini belirler. Daha çok gigabyte (GB), daha çok geçici hafıza demektir. Temel işlemler için genellikle 1 GB bellek yeterlidir. Birkaç dosya aynı anda açık olacaksa 2 ile 4 GB arası RAM daha önerilir. Video ve fotoğraf işleme, oyunlar için ise 8 GB RAM tercih edebilirsiniz.

 Bilgisayarda veri depolama - Disk Sürücüleri ve SSD’ler (Katı Hal Sürücü): Dizüstü bilgisayarlar normalde disk sürücü aracılığıyla veri depolar. Geleneksel disk sürücülerde mekanik parçalarla dönen bir disk kullanılır. Bu durum, veri erişim hızı ve güvenilirliği olumsuz etkiler. Bilgisayarınızın performansını yükseltmek için geleneksel disk sürücüsü yerine yeni Intel SSD sürücü teknolojisini koyabilirsiniz. SSD sürücülerde hareketli parça bulunmaz. Bu nedenle daha dayanıklıdırlar, daha az güç tüketirler ve sistem tepkimesini yüzde 56’ya varan oranla hızlandırırlar. SSD ile donatılmış bir dizüstü çok daha hızlı açılıp çok daha hızlı dosya erişimi sağlar. Daha güvenilir depolama ve daha hızlı tepkimesi olan bir sistem için SSD özelliğine yükseltme olanağı sunan bir dizüstü seçebilir ya da halihazırda Intel SSD ile gelen sistemler tercih edebilirsiniz.

• Ağırlık: Standart dizüstü bilgisayarlar yaklaşık 2- 3 kg ağırlığındadır. Oyunculuk için tasarlanmış bazı bilgisayarlar 7 kiloya kadar çıkabilirler. Ekran boyutu, işlemci gücü, klavye, disk sürücüleri, pil gibi bileşenler ağırlığı belirleyen unsurlardır. Uygun fiyata hafif bir bilgisayara sahip olmak için bazı işlevlerden vazgeçmek durumunda kalabilirsiniz. Bunun için de yine önceliğinizin hafiflik mi, yoksa yüksek performans ve daha çok özellik mi olduğuna karar vermelisiniz. Evde masaüstü bilgisayarınızın yerini alacak ve sizinle sık seyahat etmeyecekse, dizüstü bilgisayarınızın hafif olması gerekmez. Ama iş, okul, ev ve diğer aktiviteler arasında sizinle birlikte mekik dokuyacaksa, hafiflik sizin için kesinlikle önemli. Öte yandan fiyat konusunda biraz daha esnek davranarak hem hafif hem de tüm özelliklere sahip bir dizüstü bilgisayara da sahip olabilirsiniz.

• Ekran Boyutu: Dizüstü bilgisayar ekranları çaprazlama bir köşeden ters köşeye genellikle 12 ile 20 inç arasında boyutlara sahiptir. Büyük ekranların çözünürlükleri daha yüksektir; böylece görüntü daha keskin olur. Ancak, büyük ekranlar daha çok yer kaplar, daha ağır olur ve pil ömrünü kısaltır. Dizüstü bilgisayarınızı ağırlıklı olarak film izlemek, oyun oynamak, video işlemek için ya da masaüstünüzün yerine kullanacaksanız büyük ekran tercih edebilirsiniz. Daha temel işlemler için kullanacak ya da sıkça yanınızda taşıyacaksanız daha küçük ve hafif bir ekran tercih etmelisiniz.

• Klavye ve fare: Klavyenin boyutu dizüstü bilgisayarın boyutuna bağlıdır. Eğer küçük bir klavyede rahat edemiyorsanız harici bir standart klavye de bağlayabilirsiniz. Dizüstü bilgisayar klavyesinin altında genelde fare görevi gören ‘track pad’ veya ‘iztopu (track ball)’ bulunur. Bazı bilgisayarlarda ikisi birden de bulunabilir. Dizüstü bilgisayar almadan önce, fare işlevi gören bu parçaları deneyip rahatça kullanıp kullanamadığınızı görmelisiniz. Eğer bunları hiçbir şekilde kullanamıyorsanız dizüstü bilgisayarınıza harici olarak kablolu veya kablosuz bir standart fare takabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!