Ordu tampon görevinde

Güncelleme Tarihi:

Ordu tampon görevinde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2011 00:00

Mısır’da rejim yanlılarının da sokağa dökülmesiyle cehenneme dönen Tahrir (Kurtuluş) Meydanı, arkasında 13 ölü ve 1200 yaralı bıraktı.

Haberin Devamı

KAHİRE SOKAKLARINDA TAŞLI SOPALI KAVGA / FOTO GALERİ

KAHİRE'DE GERİLİM SÜRÜYOR / WEB TV

ÇATIŞMALAR DÜN GECE DE DEVAM ETTİ / WEB TV

 

, Önceki gün başlayan ve yarım günden uzun süren çatışmalarda 13 kişi öldü, 1200’den fazla yaralı var.
, Ordu dün, olayları önlemede ilk kez etkin rol üstlenip taraflar arasında tampon bölge oluşturdu.
, Meydana bir kısmı atlar ve develerle çıkan Mübarek yanlılarından bazıları, bu işi parayla yaptıklarını söylediler.
, Dört Türk gazeteci ve çok sayıda yabancı basın mensubu darp ve gaspa maruz kaldı.
, Hükümet muhalefete ilk kez resmi diyalog çağrısı yaptı, ama olumlu yanıt alamadı.

Haberin Devamı

Dün onuncu gününü dolduran gösterilerdeyse ölü sayısının toplam en az 312 yaralı sayısınınsa 4 binin üzerinde olduğu belirtildi. 12 saati aşkın bir süre boyunca süren çatışmalar, günlerdir pasif bir görüntü çizen Mısır Ordusu’nun araya girmesiyle şimdilik sona erdi. Askeri birlikler, rejim yanlılarıyla muhaliflerinin arasında yaklaşık 80 metrelik bir tampon bölge oluşturarak, geçici asayişi sağlamayı başardı. Bu arada hükümet karşıtları, meydanın ortasında barikat kurup, saldırılardan korunmaya çalıştı.
Türk gazetecilere saldırı
Mısır’da yaşanan protesto ve şiddet olaylarını takip eden gazetecilerin sağlıklı bir şekilde görev yapmaları her geçen saat zorlaşıyor. Ülkede yaşanan karşılıklı öfke patlaması nedeniyler iki ateş arasında kalan bazı Türk medya mensupları, saldırıya uğradı. TRT temsilcisi Metin Turan, Tahrir Meydanı’na giderken Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek yandaşlarınca yolu kesilerek feci şekilde dövüldü. Elektronik eşyaları gasp edilen Turan, kendi çabasıyla saldırganlardan kurtularak Türk Büyükelçiliği’ne sığındı. Zaman Gazetesi foto muhabiri İsa Şimşek ise önce muhalif göstericiler tarafından tartaklandı. Gösteri alanından çıkmaya çalışan Şimşek, daha sonra Mübarek yandaşları tarafından tartaklandı. Zaman Gazetesi’nin Kahire Temsilcisi Cumali Önal ve Star Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Doğan Ertuğrul da dün saldırıya uğrayan Türk gazeteciler arasındaydı.
‘Amerikalılardan nefret ediyoruz’
Dün ayrıca üç İsrailli gazeteci önce tutuklanıp daha sonra serbest bırakıldı. İngiliz BBC’nin yanısıra Danimarka ve İsveç televizyonu çalışanları darp edildi. ABC’nin dünyaca ünlü anchorwoman’ı Christian Amanpour, Tahrir Meydanı’nda Mübarek yanlısı göstericilere mikrofon uzattığı sırada “Amerikalılardan nefret ediyoruz” sloganıyla karşılaştı. Tehlikeyi hemen sezen Amanpour, olay yerinden uzaklaşırken, içinde bulunduğu araba taşlandı. Üst üste gelen saldırı haberleri üzerine harekete geçen Mısır Ordusu, tehlikeli bölgelerde bulunan gazetecileri, “kendi güvenlikleri için” alıkoyarak olay yerinden uzaklaştırmaya başladı.
Almanya Şansölyesi Merkel, İngiltere Başbakanı Cameron, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, İtalya Başbakanı Berlusconi ve İspanya Başbakanı Zapatero tarafından yapılan ortak açıklamada, “Kötüleşen durumu endişeyle izliyoruz. Mısır halkı barışçıl bir şekilde biraraya gelme hakkını kullanabilmeli ve güvenlik güçlerinin eksiksiz korumasından yararlanabilmelidir. Gazetecilere yönelik saldırılar kabul edilebilir gibi değil” denildi.

Haberin Devamı

Kasklı ve taşlı eylemciler

KORKUNÇ meydan çatışmasında yaralanan rejim karşıtı göstericilerin önemli bir kısmı, yaşadıkları dehşete rağmen başlarına pet şişeden kasklar yakıp eylemlerine devam ediyor. Bu da, Mübarek karşıtlarının kolay kolay geri adım atmayacaklarının bir işareti olarak kabul ediliyor.

Cep telefonuyla ameliyat

ÜLKEDE çöken altyapı, eylemciler için tutsaklığa dönüşen Tahrir Meydanı’ndaki en büyük sorunlardan biri. Havanın kararmasıyla birlikte, ışık kaynağı zayıf olduğundan, tedaviler kimi zaman cep telefonu ışığında yapılıyor.

Doktorlara doktor gerek

TARAFLARIN iki gündür süren çatışmaları, sağlık ve hijyen açısından oldukça düşündürücü görüntüleri de
ortaya çıkardı. Tahrir Meydanı’nda kurulan seyyar muayenehanelerde, yaralananları tedavi eden doktorlar arasında bile saldırıya uğrayanlar oldu.

Haberin Devamı

Parayla Mübarekçi olduk

ABD’de yayın yapan New York Times Gazetesi’ne konuşan çok sayıda Mübarek yanlısı gösterici, Tahrir Meydanı’na gelip protestocularla karşılaşmaları için 50 Mısır Poundu (yaklaşık 14 lira) aldıklarını söylediler. Yasmina Salih isimli 29 yaşındaki bir gösterici, bu durumu, “Ülkem için 50 pound” şeklinde açıklıyor. Öğretmen maaşının yaklaşık 200 dolar olduğu Mısır’da bu, oldukça dolgun bir ücret sayılıyor.

Görüşmeler askıya alındı

ÜLKEDE yaşanan kargaşayı, statükoyu koruyarak çözüm getirmek isteyen yeni hükümet, bu girişimlerinden istediği sonucu almakta zorlanıyor. Başbakan Ahmed Şefik, dün tüm muhalif siyasi odaklara görüşme çağrısı yaptı. Ancak Hüsnü Mübarek’in en büyük rakibi olarak gösterilen Muhammed El Baradey ve radikal İslamcı Müslüman Kardeşler örgütü, bu çağrıya ret yanıtı verdi. Liberal Wafd Partisi’yse çağrıyı önce kabul etti, ancak daha sonra yapılan açıklamayla, şiddet olayları bitene kadar görüşmeleri askıya aldı.

Haberin Devamı

        

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!