Bilgimiz vardı ama sorumlu Es

Güncelleme Tarihi:

Bilgimiz vardı ama sorumlu Es
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2011 00:00

Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde 2 yıl önce Çukurca’da mayın yüzünden 7 askerin şehit olması, 2 askerin de yaralanması olayıyla ilgili davada yargılanan dönemin Hakkâri Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya, operasyon sorumlusunun, dönemin Çukurca Tugay komutanı tutuklu sanık Tuğgeneral Zeki Es olduğunu ve güvenlikten her komutanın kendisinin sorumlu olduğunu söyledi.

Kaya, askerlerin ölmesine neden olan mayınları PKK’nın döşediğini, bunu örgütün de kabul ettiğini öne sürdü. Mayın patlaması sonrasında Es ile 585 saniyelik bir telefon görüşmesi yaptığını belirten Kaya, “Tugay Komutanı önce patlayan mayınların bizimkilerin döşediği mayın olabileceğini söyledi. Ancak daha sonra bölük komutanından aldığı bilgi doğrultusunda mayınların bize ait olmadığı bilgisi verildi. Yaptığımız konuşmada, suç işlediği ve benim örtbas edeceğim gibi bir şey asla geçmedi” dedi.

Devlet sırrı tartışması

Çukurca Davası’nın ikinci duruşması dün yapıldı. Mahkemede devlet sırrı tartışması yaşandı. Sanık avukatlarından Hikmet İşler, operasyonlara ilişkin askeri konuların devlet sırrı niteliği taşıdığını ve sanık avukatlarının sorularının iddianame ile sınırlı olması gerektiğini savundu. Sanık Kaya, “Uygun görüyorsanız anlatayım. Bunlar askeri konular” diyerek tereddütünü dile getirdi. Ancak mahkeme, sanık avukatı Hayrettin Açıkgöz’ün, operasyonun neden ve kimin emriyle yapıldığına dönük soruları yanıtlanmasını istedi. Açıkgöz, “Biz iddianameyle bağlı değiliz, adalete yardımcı olmak için buradayız, üslubum kırıcı olduysa özür dilerim” dedi.

Şehit yakınından acı soru

Şehit Deniz Demirci’nin annesi Raziye ve babası Halil Demirci gözyaşları içinde Kaya’ya, “Oğlumuz aşçı ve berberdi, niye mayın aramaya gönderildi” diye sordu. Raziye Demirci, sözlerini “Oğlum bana son telefon görüşmemizde ‘Beni birliğimden alıp başka bölüğe verdiler. 9 yıldır askerin girmediği bir yere gönderiyorlar’ dedi” diye sürdürdü.

Rütbe ve para için yapılmaz

Kaya, olaydan duyduğu üzüntüyü belirterek, şehit ailelerine yeniden başsağlığı diledi ve şunları söyledi: “Ülke bütünlüğü için yaşam ve şehadeti birlikte paylaştığımız bu görevler rütbe ve para için yapılmaz, mükafatı onurdur, gururdur. Bayraktepe’de Mehmetçik destan yazdı. Bayraktepe’de etkisiz kılınan terörist sayısı, verilen şehit sayısından çok fazladır. Onların küçük görülmesi kabul edilemez. Bir askerin bile tırnağına zarar gelmemesi için mücadele ettim. Sonuç olarak kimseden bilgi saklamadım, kimseye yanlış bilgi vermedim. Olayla ilgili hemen adli makamlar haberdar edilmiştir.”

PKK’nın yolunu kapamak için

Sanık avukatları ve Mahkeme Başkanının “Operasyonun sorumlu komutanı kim” soruları üzerine Kaya, Tuğgeneral Es’in sorumlu olduğunu, ancak kendilerinin de bilgisi bulunduğunu belirtti. Kaya, operasyonun amacının PKK’nın geçiş yolunu kapatmak olduğunu belirterek, “9 yıldır oraya gidilmediği belirtildi. Ancak tam böyle değil. Zaman zaman bu bölgenin bazı noktalarına girip çıkılmıştır” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!