Özeleştiri yapsınlar

Güncelleme Tarihi:

Özeleştiri yapsınlar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2011 00:00

Anayasa Mahkemesi üyeliğine yeni atanan Prof. Dr. Erdal Tercan’ın yemin töreninde konuşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay ve Danıştay’ın yapısını değiştiren tasarıya sert tepki gösterilmesini eleştirdi, “Yüksek yargı özeleştiri yapmalı” dedi.

Kılıç, özetle şunları söyledi:

Şok düşüncesiz olmaz

- “Yapılan değişiklikleri hayata geçirecek olan uyum yasalarıyla ilgili tartışma ve eleştirilerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Eleştirileri, ortaya konan demokratik tepkileri anlayışla ve sabırla karşılamak, demokratik tavrın vazgeçilmez gereğidir. Hakaret ve şiddet içermeyen her türlü tepki modeli, Anayasa’nın tanıdığı hak ve özgürlüklerin güvencesi altındadır. Muhalefetin, eleştirilerin, şok düşünce ve sarsıcı ifadelerin olmadığı bir sistemi, demokratik düzenle tanımlamak mümkün değildir.

Yargı, bir toplumu arındıran, hak ihlalini ortadan kaldıran, güçlü ve zorbalar karşısında güçsüzün ve mağdurun hak arama kapısıdır. Bu kapıdan hakkını alamadan eli boş dönenler, bilinmelidir ki demokratik rejimlerin geleceğini tehdit eden en ciddi tehlike grubunu oluşturur. Tıkanmış, hantal, işlemeyen, çağdışı bir yargı sistemi ile geleceğe umutla yürüme imkanı kalmamıştır. Bu sistem bu büyük ülkeye yakışmıyor.

Peşinen reddetmeyin

- Yüksek yargının değerli mensupları da öz eleştirisini cesaretle yapma erdemini göstermelidir. Yıllardır yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı örtüsü altında yüksek yargının içine düşürüldüğü durumu kimsenin savunacak mecali yoktur. Yargı organlarına yapılan seçimleri, kimin seçtiği ya da kimin seçildiği gözetilerek bir yerleri ele geçirme planı olarak nitelemek, demokrasi ahlakı ile bağdaşmadığı gibi yargı mensuplarına yapılan büyük bir saygısızlıktır. Yüksek yargının değerli mensupları, önerilen her çözümü ‘Kaos yaratır’ nitelemesiyle peşinen reddetme alışkanlığından vazgeçmelidir. Yargı gücünü vesayete dönüştürerek, bunu yargı bağımsızlığıyla meşrulaştırmaya çalışmanın hukuk devletinde yeri olamaz. Yargının asli görevi, gücü elinde bulunduranları hukukun sınırları içine çekerek onların makul ve ölçülü davranmalarını sağlamaktır.

Yargıda kara bilanço

- 2010 yılında 20 bine yaklaşan, 2014 yılında 50 bini aşacağı tahmin edilen zaman aşımına uğramış dosya sayısı; bir türlü hayata geçirilemeyen bölge mahkemeleri; yaşanan adli tıp ve bilirkişi faciaları, uzun süren yargılama nedeniyle tutukluluk konusunda sınır getiriliyor görüntüsü altında 10 yılı ‘makul süre’ diye kabul eden usul yasaları, yüksek yargıda (Başsavcılıkları dahil) temyiz incelemesi bekleyen milyonlarca dava dosyası; adil yargılama konusunda Türk yargı sisteminin içinde bulunduğu durumu ortaya koyan, kara bir bilançodur. Bu tablo ile mahkeme kapısında hak arayan vatandaşların vicdanlarını sakinleştiremezsiniz.

Kişisel mecraya dökülmesin

Herkesin kendi düşüncesidir. Biz de düşüncemizi söyledik. Hangi düşüncenin daha doğru, daha geçerli olduğunu kamuoyu takdir edecektir. Bize göre bu ‘süper temyiz’dir. Kimse bir başkasının söylediğini kabul etmek zorunda değil. Kişisel olarak bu tartışmanın içine girmek istemiyorum. Aynı şeyi başkalarından da bekliyorum. Bunu kişisel mecraya dökmenin anlamı yok.”

Yeni üyeye cüppe

Anayasa Mahkemesi üyeliğine yeni atanan Prof. Dr. Erdal Tercan dün yemin ederek görevine başladı. Yemin törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin de katıldı. Tercan’ın cüppesini, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç giydirdi. Öte yandan TBMM Genel Kurulu’nda Sayıştay’a yeni 6 üye seçildi. Meslek mensupları kontenjanından Nükrettin Parlak, Rasim Doğan, Zekeriya Tüysüz ve Nejla Eroğlu, Maliye Bakanlığı kontenjanından Gazi Kapan, diğer adaylar kontenjanından da Fikri Özkök Sayıştay’ın yeni üyeleri oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!