NATO’nun Hava Kontrol Sistemi ihalesi Siemens Türkiye’nin oldu

Güncelleme Tarihi:

NATO’nun Hava Kontrol Sistemi ihalesi Siemens Türkiye’nin oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2011 00:00

Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri Türkiye organizasyonu, NATO Hava Komuta Kontrol Bilgi Sistemi ihalesini kazandığını açıkladı.

Proje, Türkiye’de NATO için yapılacak en büyük bilgi teknolojileri projesi olma özelliğini taşırken, ilk fazı 20 milyon Euro’ya mal olacak. Siemens IT Çözümleri ve Hizmetleri Türkiye Direktörü Orhan Akbulut, yaklaşık bir yıllık hazırlığın ardından 6 Ocak 2011’de NATO’nun ilgili birimi olan NC3A ile sözleşme imzaladıklarını aktardı. Savunma sektörünün en büyük müşterilerinden biri olan NATO, anlaşma ile stratejik Hava Komuta Kontrol Bilgi Sistemi’ni Siemens Türkiye’ye emanet etti.
İlk faz 20 milyon Euro
Projenin üç fazlı olduğunu ve ilk fazının yaklaşık 20 milyon Euro’ya mal olacağını bildiren Akbulut, “Bu faz yaklaşık 30 ay sürecek. İkinci ve üçüncü fazlara da geçilmesi durumunda bütçenin yaklaşık üç katı olabileceğini düşünüyorum” dedi. NATO’nun füze savunma sistemiyle tamamen ayrı projeler olduğu hatırlatmasını da yapan Akbulut, birinci faz kapsamında NATO’nun hava operasyonlarının stratejik seviyede planlanması, analiz edilmesi, koordinasyonu, komutası ve kontrolü için bir karar destek sistemi oluşturulacağını belirtti.
2013’te tüm NATO’da
Akbulut, sistemin 2012 yılı sonunda iki NATO karargahında pilot olarak kurulacağını, 2013 yılında NATO’nun farklı ülkelerde konuşlu 25 birimine yaygınlaştırılacağını kaydederek, şunları söyledi: “Bu modern sistemler sayesinde NATO hava harekatının stratejik ve operasyonel düzeydeki yönetimi etkin bir şekilde gerçekleştirilecek. Ayrıca proje kapsamında NATO Balistik Füze Savunma Sistemi ile olan ara yüzü de en son teknolojiler kullanılarak geliştirilecek ve bu altyapı ileride füze savunma sistemi için kullanılabilecek.”
Projenin bir bilgi teknolojileri projesi olduğunu vurgulayan Akbulut, şöyle konuştu: “Harekâtların stratejik planlanması aşamasında NATO’nun kendi elinde bulundurduğu varlıklar, bunun karşısında gördüğü varlıklar, bunların konumlandırılması, değerlendirilmesi, analiz edilmesi, planlanması bu sistemle yapılacak.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!