Gül, DDK’ya ‘Suikastı inceleyin’ talimatı verdi

Güncelleme Tarihi:

Gül, DDK’ya ‘Suikastı inceleyin’ talimatı verdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2011 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesi olayının incelenmesi için Devlet Denetleme Kurulu’na talimat verdi.

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinden özetle şu açıklama yapıldı:

- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 14 Aralık 2010 tarihinde kesinleşen kararında da ‘Hrant Dink’in yaşam hakkının korunması ve cinayetin önlenmesinde kusuru olan yetkililer hakkında etkili soruşturma açılması’ istenilmiştir. Bu kapsamda ‘Tahkikatı yürüten kişilerin bağımsız olmadığı ve izlenen araştırma yöntemlerinin yargısal nitelik taşımadığı’ gerekçesiyle dosyanın tekrar açılması istenilmiştir. Bu itibarla Sayın Cumhurbaşkanımız Devlet Denetleme Kurulu’na konunun ayrıntılı bir biçimde incelenmesi talimatını vermişlerdir. Söz konusu çalışma iki boyutta yürütülecektir.

- Merhum Hrant Dink’in ailesi ve diğer ilgili tarafların katkılarının da alınarak, yeni bir bilgi veya belgeye ulaşılabilmesi amacıyla olay öncesi ve sonrasında yürütülen idari tasarruf ve işlemlerin hukuka uygunluğu ile doğruluk ve yeterliliğinin araştırılması ve incelenmesi.

- AİHM kararlarında da eleştirilen, kamu görevlilerinin yargılanmasıyla ilgili iç hukuk düzenlemelerinin geliştirilmesi amacıyla konuyla ilgili mevzuatın genel bir değerlendirilmesinin yapılması.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!