Kocaoğlu’ndan İTO’ya moral

Güncelleme Tarihi:

Kocaoğlu’ndan İTO’ya moral
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2011 00:00

Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Meclisi’nin toplantısına katıldı. 22 üye kürsüden, altı üye de yazılı olarak Kocaoğlu’na yaklaşık 50 soru ve öneri iletti.

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ticaret Odası Meclisi’nin toplantısına katıldı. 22 üyenin kürsüden, 6’sının yazılı olarak yaklaşık 50 soru ve öneri ilettiği Kocaoğlu, Hatay’daki metro çalışmalarına değindi.
Bu bölgeede yaşayanların da, esnafın da haklı olduğunu, hepsine teşekkür ettiğini vurgulayan Kocaoğlu, şunları söyledi:“Kent olarak, şahıs olarak şanssızlığımız oldu. Benim işim olsaydı, şimdiye kadar 80 defa bitirmiştim. İki müteahhit kaçtı. Şimdi geldiğimiz noktada üç müteahhit gece, gündüz canhıraş çalışıyor. Söz vermek doğru değil ama, haziran, temmuz ayında hem Bornova, hem İzmirspor, hem de Hatay istasyonlarını bitirmeyi hedefliyoruz. Kalan üç istasyonu da ekim ayı gibi planlıyoruz. Mayıs ayı sonuna kadar bütün caddeyi trafiğe açmayı planlıyoruz. Biz metroyla yatıp metroyla kalkıyoruz.”

Baydemir gelebilir

İZSİAD’ın Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’i konuşmacı olarak davet etmesine tepkilerin İzmir’in demokrat kimliğiyle uyuşmadığını savunanlara Kocaoğlu, “Ben nasıl Diyarbakır’a gidiyorsam, Diyarbakır Belediye Başkanı da gelir, konuşur. Zaman müsaitse ev sahipliği yaparım. Polemik konusu yapmak bile toplumu geriyor” karşılığını verdi.
Çimento fabrikalarına da değinen Kocaoğlu, “İki fabrikaya da giderek ‘koşullarınız zorlaşıyor, zamanınız daralıyor’ diyorum. Motorsa motorun, filtreyse filtrenin yedeğini koyacaksın. Kamuoyunun sabrını fazla zorlamayacaksın. Çevre önlemlerini alarak üretime devam etsinler” dedi. Kocaoğlu ayrıca, Torbalı Taşkesik Köyü’nde çöp tesisi krurulmasıyla ilgili ÇED sürecinin sürdüğünü, Harmandalı’ya da çöplük düşünmediklerini ifade etti.

Planlar için umutlu

Kocaoğlu, yeni kent merkezi ve İnciraltı planları ve Basmane çukuruyla ilgili sabırla çaba gösterdiklerini vurguladı, şunları söyledi: “Problem yaşamayacağımıza inanıyoruz. Bana gelen minimum 100- 200 milyon dolarlık projeler 8- 0’u geçti. Yargı yürütmeyi durdurmasın, yarın temeller atılır. 24 hadi 30 ay içinde 2-3 milyar liralık yatırım yapılacak. Basmane’de problem yok. Projeleri odaların engellediği söyleniyor. Ne Basmane çukurunda, ne İnciraltı’nda bir odanın davası var. Projeleri tartışarak belirli noktaya geldik. İnciraltı’nda da uzlaşı zemini ile mesafe alacağımıza inanıyoruz.”

Kruvaziyere destek

Kocaoğlu, kruvaziyer yolcularına tur otobüslerini artıracaklarını, mavi renkli taksileri yetkililere soracaklarını belirterek modern faytonlar için ise Macaristan veya Çek Cumhuriyeti’nden atlar getireceklerini kaydetti. Kocaoğlu, mevcut kruvaziyer limanına yapılacak parmak iskelelerin yanı sıra daha köklü bir çözüm için Bayraklı sahilini önerdiğini hatırlatarak, “Manda Çayı ile Alaybey Tersanesi arasında bir liman için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüştüm. İleride orası da değerlendirilir” dedi.

Demirtaş’ın EXPO uyarısı

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise EXPO 2020’ye aday olmayı planlayan Brezilya’nın Sao Paulo kenti ile EXPO 2015’i alan Milano’nun işbirliği yaptığını, İzmir’in de temkinli olması gerektiğini vurguladı, şöyle konuştu: “Çok ciddi rakipler var. EXPO 2015’te odamız öncülüğünde bir icra kurulu kurulmuştu. Şimdi ise İZKA’yla çalışmalar yürütülüyor. Yine devlet kurumları ile yola çıkarsak, özel girişimimizi, odaları, sivil toplumu dışlarsak aynı kaderi paylaşırız. İZKA, katılımcı bir anlayışla güçleri birleştirerek bu çalışmayı yürütmeli. Önde yürüyüp arkaya bakmazlarsa, bunun sonu iyi olmaz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!