Şarapta rekabetçi olmaya bakın, dünyadaki üreticileri korkutun

Güncelleme Tarihi:

Şarapta rekabetçi olmaya bakın, dünyadaki üreticileri korkutun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2011 00:00

Türk Şarapları Platformu’nun (Wines of Turkey) ağırladığı Almanya ve Avusturya’dan otoriteler Türk şaraplarına yüksek not verdi. Önolog Klaus Herrmann, “Türkiye’de çok iyi şarap üreticileri var. Dünyada diğer şarap üreticilerini korkutabilirsiniz” dedi. Hendrik Thoma ise, Türk şaraplarının dünyada önemli bir yer edinebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

TÜRK Şarapları Platformu (Wines of Turkey), hedef pazarlar doğrultusunda bu sefer 23-26 ocak tarihlerinde Almanya ve Avusturya’nın şarap otoritelerini ağırladı. Şarap uzmanları tattığı 41 Türk şarabına ‘iyi’ puan verdi. Almanya’nın en ünlü master sommelier’leri (şarap garsonu) ve şarap eleştirmenleri arasında gösterilen Hendrik Thoma, Türk şaraplarının dünyada önemli bir yer edinebileceğini söylerken, önolog ve Wein+Markt’ın direktörü Klaus Herrmann “Türkiye’de çok iyi şarap üreticileri var. Dünyada çok rekabetçi olabilirsiniz. Diğer şarap üreticilerini korkutabilirsiniz ama bunu yapmıyorsunuz. Bu fırsatı değerlendirmemenizi anlamak gerçekten zor” dedi.

Türkiye’nin şarap ihracatının çok az olmasına hayret ettiğini belirten Hendrik Thoma, “Belki de bu geçici olarak iyi bir şey. Önce kendi ülkenizde yerleşmeli, oturmalısınız. Şarapçılığın, şarap kültürünün gelişmediği bir ülkeden şarap ihracatçısı bir ülkeye dönüşmek çok zor. Burada bir mucize var aslında. Ama bilinmeyen bir mucize. Kimsenin bundan haberi yok. Türkiye şarap sahnesindeki yeni çocuk” dedi. Her zaman en iyi elçinin mutfak olduğunu vurgulayan Thoma, Türk mutfağının Avrupa’da çok kötü temsil edildiğini söyledi. “Bu kadar yıldır bir kez Türk şarabı içen ya da soran biriyle karşılaşmadım” diyen Thoma, Türk şaraplarının dünyada önemli bir yer edinebileceğini, Türk üzümleriyle dünya üzümlerinin harmanlarının çok başarılı olabileceğini belirtti.

Önolog ve önde gelen şarap yayınlarından Wein+Markt’ın direktörü Klaus Herrmann, Türk şarap endüstrisiyle ilgili şu tespitlerde bulundu: “Türkiye’de gayet iyi düzeyde üreticiler var. Kalite açısından tatmin eden şaraplarınız var. Bu kısa seyahatte gezdiğim yerler, gittiğim restoranlar, tattığım yemek ve şaraplar harikaydı. Kimse sizi tanımıyor. Bu düzeyde şarapları kimsenin bilmemesi çok kötü.”

Almanya’yı kaçırmayın

Köpüren şarapla birlikte Almanya’da yılda 23 milyon hektolitre şarap tüketildiğini ve ülkenin dünyadaki en büyük şarap ithalatçısı olduğunu anımsatan Herrmann, Türk üreticilerin Almanya’yı kaçırmaması gerektiğini söyledi. Herrmann, “İhracatını en çok artırabileceğiz pazarlardan biri kesinlikle Almanya. Bağlantılarınızı iyi kullanın” dedi.
Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Die Zeit’in yeme-içme editörü Dr. Wolfgang Lechner, Türk şaraplarının Türkiye’de bile ulaşılmaz olduğunu söyledi. Lechner, şöyle konuştu: “Çok iyi şaraplarınız var ama Almanlar bunu bilmiyor. Buraya tatile gelenler otellerde kötü şaraplarınızı içiyorlar. Kaliteli Türk şarapları var ama onlara ne Avrupa’da ne Türkiye’de ulaşmak mümkün değil. Türkiye’de restoranlarda bulamıyorsun. Bulsan da çok pahalı.”

Muhafazakâr ülkede şarap üreten kadın görmekten etkilendim

HENDRIK Thoma, Türkiye’de şarap işinde çok fazla kadınla karşılaştığını belirterek, “Bu beni gerçekten çok şaşırttı. Özellikle böyle muhafazakar bir ülkede bu kadar güzel ve bilgili kadınla karşılaşmak beni çok etkiledi. Çünkü şarapçılık daha çok erkek işi gibi algılanır” dedi. Avusturya’nın önde gelen şarap eleştirmenlerinden Luzia Schrampf, “Türkiye’nin dünyadaki algısı ne yazıkki düşündürücü ve üzücü. En fazla bir tatil ülkesi olarak görülüyor. Oysa çok güzel şarapları ve yemekleri var.”

Yasak ters etki yapar alkol tüketimini artırır

ALMANYA’nın önde gelen gazetelerinden Die Zeit’in yeme-içme editörü Dr. Wolfgang Lechner, TAPDK’nın son yönetmeliğinde getirilen kısıtlamayı eleştirerek, şunları söyledi: “Yasaklar çok yanlış. Yasak olan her yerde insanlar yasakları delmenin yollarını ararlar. Yasakların artırıldığı her ülkede tüketim tersine artmıştır. Türkiye gibi kişi başı tüketimin 1.4 litre ile çok az olduğu bir ülkede bu kadar engelleme anlaşılmaz.”

Hangi şarap nasıl not aldı

Olağanüstü kategorisi
Pendore Syrah 2008 (Kavaklıdere)

Haberin Devamı

Mükemmel kategorisi
Seneler Öküzgözü 2008 (Turasan)
Selendi Cabernet Sauvignon, Merlot, Shiraz, Cabarnet Franc 2008 (Selendi)
Imperial Ökügözü Blend 2006 (Kayra)
Signium 2008 (Doluca)
Centum Syrah 2007 (Sevilen)

Haberin Devamı

İyi kategorisi
Seneler 2008 (Turasan)
Karma 2008 (Doluca)
Kocabağ Öküzgözü 2008 (Kocabağ)
900 Cabernet Sauvignon 2007 (Sevilen)
Seneler Narince 2008 (Turasan)
Kav Tuğra Kalecik Karası 2008 (Doluca)
Kocabağ Kalecik Karası 2009 (Kocabağ)
Prestige Boğazkere 2004 (Kavaklıdere)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!