GeriSeyahat Kar yağdıkça Kartalya’ya rağbet artıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kar yağdıkça Kartalya’ya rağbet artıyor

Kar yağdıkça Kartalya’ya rağbet artıyor

Bolu’nun Köroğlu Dağları’ndaki Kartalkaya, kar açısından bu sezonun en şanslı iki kayak merkezinden biri. Geçen hafta Palandöken, Uludağ, Saklıkent’te kar kalınlığı 50 santimetrenin altına düşerken, Kartalkaya’da 1.2 metreydi. Bu yıl İstanbul ve Ankara’dan haftanın her günü, Bolu’dan hafta sonu günübirlik turların başlaması pistlerdeki kayakçı sayısını artırdı. Geçen yıl snowboard pistlerini açan oteller yeni sezonda çocuklara yönelik kar parkı kurma yarışında.

Kartalkaya bu yıl kara 6 Ekim’de kavuştu. Genellikle aralık ayının üçüncü haftasında kayak sezonunu açan oteller, kar kalınlığının bir metreyi aşmasıyla birlikte 2010 - 2011 sezonuna bir hafta erken başladı. Yılbaşında Uludağ’da kar yağışının beklenin altında kalması, Kartalkaya’nın yüzünü güldürdü. Son dakikada tüm oteller doldu. 2005 sonrasında Bolu’yu keşfeden Rus kayakçıların sayısında da önemli artış yaşandı. Yılbaşı sonrasındaki dönemde oteller, Rus turistlerle canlandı. Sezonun ilk dört haftasında Kartalkaya’daki dört otelin doluluk oranlarında, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 10 artış yaşandı. Çoğu otelin sömestr dönemi rezervasyonlarının yüzde 70’i şimdiden tamamlanmış durumda.

ERKEN KALKAN KAYAKÇIYA GÜNÜBİRLİK TURLAR

Geçen yıl snowboard pistleri açılan, İstanbul’dan hafta sonu günübirlik turlarla müşteri sayısını artıran Kartalkaya’da bu yılın en önemli yeniliği hafta içi günübirlik turlar. RadikalTur ve CCK Travel, İstanbul’dan hafta içinde her gün günübirlik turlar başlattı. CCK Travel günübirlik tur listesine Ankara’yı ekledi. Hafta sonunda Bolu, Ankara ve İstanbul’dan düzenlenen turlar da devam ediyor. Günübirlik turlar İstanbul’dan 3.30, Ankara’dan 06.00, Bolu’dan 07.00’de hareket ediyor, saat 8.30 - 9.00 civarında kayak tesislerine varıyor. Akşam saat 17.00’de dönüş için yola çıkıyor. Kayakçılara pistleri kullanabilmek için yaklaşık sekiz saat süre tanıyor. Turların paket ücretlerine ulaşımın yanı sıra otobüste kahvaltı ikramı, sıcak içecek, öğle kayak merkezinde sucuk-ekmek, meşrubat ikramı, skipass dahil. Ayrıca kayak ve snowboard kiralamada yüzde 20 indirim sağlanıyor.

YOLLAR HEP AÇIK

Türkiye’nin çoğu önemli kayak merkezi yerel yönetimin, ilgili bakanlıkların desteğiyle kurulup, gelişmesi için desteklenirken Kartalkaya başlangıcından bu yana kendi yağıyla kavruluyor. Yatırımcı Mazhar Murtezaoğlu, 1978’de yürüyerek ve katırla çıkılabilen tepelere yol açtırmış, binlerce çam diktirmiş, Kartal ve daha sonra Grand Kartal otellerini kurmuştu. Bugün de kayak merkezini Bolu’ya bağlayan yolun bakımı dağdaki oteller tarafından yapılıyor, kış aylarında trafiğe açık kalması onların çabasıyla sağlanıyor. Bu nedenle yollar en yoğun kar yağışı altında bile açık.

İKİ MERKEZDE, 13 PİST

Kartalkaya’da iki büyük kayak merkezi bulunuyor. Kartal - Grand Kartal otellerinin ortak pisti ile Dorukkaya Oteli’nin pistine ayrı günlük biletle giriliyor. Her iki otel, konaklayan müşterilerine kendi pistlerinden ücretsiz ve sınırsız yararlanma imkanı sunuyor. Golden Key’de konaklayanlar ise yine otellerinden aldıkları ücretsiz skipass ile bu tesislerden birini seçip, sınırsız kullanabiliyor. Kayak tesislerinden yararlanmak isteyen günübirlik ziyaretçilerin hafta içinde 60 TL, hafta sonunda 90 TL ödemesi gerekiyor. İki büyük otel grubu, Uludağ’daki gibi, kayak merkezlerini tek biletle kullanıma sunmak için bir süredir görüşme yapıyor. Ancak bu görüşmelerden henüz sonuç alınamadı.
Kartalkaya’daki pistlerin toplam uzunluğu 35 kilometre. En uzun pist bin 400 metre. Pistlerde kar kalınlığı şubat, mart aylarında 2,5 metreye ulaşıyor. Pistlere çıkan mekanik tesislerin toplam taşıma kapasitesi saatte 4 bin 750 kişi. Bölge ormanlık. Bu nedenle kayakçılara özellikle sis bastığında kaybolmamak için dikkatli olmaları öneriliyor. Pistlerin otellere dönük olması, kaybolma riskini azaltıyor. Pistler sisle kaplandığında bile aşağıya doğru kayıp otele ulaşılabiliyor.
/images/100/0x0/55ea0fd0f018fbb8f868d0d0

SIRA ÇOCUKLARDA

Geçen yıl iki kayak merkezi snowboard meraklıları için özel pist yapmıştı. Bu yıl ise çocuk tesisleri konusunda rekabet yaşanıyor. Kartal ve Grand Kartal otelleri, çocukları karla, kayakla tanıştırmak amacıyla atlıkarınca ve yürüyen bant yaptırdı. Yürüyen bant aynı zamanda kayağa yeni başlayan, liftleri kullanamayanlara da hizmet veriyor.
Bu yıl Golden Key oteli de okul öncesi çocuklara yönelik bir kulübün inşaatını yürütüyor. Sömestr tatilinde açılması planlanan bu merkezde 3 yaş üstündeki çocuklara kayak eğitimi verilecek.

10 TELESKİ SAATTE 4 BİN 700 KİŞİ TAŞIYABİLİYOR

Kartalkaya eğlenceden çok spora ilgi duyanlara hitap ediyor. Pistleri her düzeydeki kayak meraklılarını tatmin edecek kalitede. 10 teleskiden en büyüğü 900 metre uzunluğunda. Dört farklı pisti var: Siyah Pist, aşağıya inildikçe dikleşiyor. Çanak Pist, orta seviyede kayanlara yönelik. Yılmaz Demir Pisti orman içinden geçiyor ve iyi kayanların tercihi. Pistin sonunda, Çamçukuru Teleskisi var. Siyah Pist’ten geçilen Gezi Pisti, dar ve uzun. Buradan liftle, İnek Çayırı bölgesine çıkıp, ağaçların arasından Çamçukuru’na inenler, etkileyici bir manzara içinden geçiyor. Ancak pist sonlarına doğru dikleşiyor.
1200 metrelik Köroğlu Teleskisi otel ve tesislerin bulunduğu bölgenin aksi istikametinde, dağın arka yüzünde. Uzak bir vadide kayma imkanı verdiğinden, iddialı kayakçılar tercih ediyor. Köroğlu’yla ulaşılan Latif ve Efe pistleri oldukça dik. Sisli havalarda orman içinde yolu kaybetmemek için dikkat etmek gerekiyor. Kötü havalarda riski engellemek amacıyla teleski çalıştırılmıyor.
Safari Telesikisi 600 metre uzunluğunda. Başlangıç noktasına Narin ya da Nazlı liftiyle ulaşılıyor. Vardığı noktada ise iki pist var: Yolun ikiye ayrıldığı yerde, sağda geniş ancak oldukça dik bir pist, soldaysa orman içinden geçen bir başka pist. Orman içinden geçen bu rotanın, dağın en zor parkuru olduğu söyleniyor. Her iki pistin de bitiş noktası, Nazar Teleski. Dorukkaya’nın ilk liftlerinden Nazlı ise 948 metre uzunluğunda ve üç pisti var. Kartalkaya ’da bunların dışında teleskileri birbirine bağlayan büyüklü küçüklü altı teleski daha bulunuyor.

SKIPASS, SUCUK EKMEK DAHİL 120 TL’YE GÜNÜBİRLİK TURLAR

* CCK Travel: Dorukkaya Otel, Kaya Holding bünyesindeki kardeş şirketi CCK Travel ile İstanbul ve Ankara’dan otelin kayak merkezine haftanın her günü, günübirlik turlar düzenliyor. İstanbul’dan sabaha karşı saat 03.45’te Ulusoy’un, Ankara’dan saat 6.00’da firmanın özel otobüsleri Kartalkaya’ya hareket ediyor. Hafta içi günlerde İstanbul’dan tur ücreti 120 TL, Ankara’dan 100 TL. Cumartesi ve pazar fiyat 20 TL artıyor. Tur paketi satın almak istemeyenlere, aynı otobüslerle, İstanbul’dan 80 TL, Ankara’dan 50 TL’ye (gidiş-dönüş) ulaşım hizmeti veriliyor. (Tel: 0212 444 52 92) * Radikal Tur: Geçen yıllarda haftada üç gün İstanbul’dan günübirlik kayak turu düzenleyen firma, ilginin artması üzerine turlarını yedi güne çıkardı. Araçlar saat 03.45’te İstanbul’dan hareket ediyor. Kayakçılar Kartal ve Grand Kartal’ın tesislerini kullanıyor. Fiyat hafta içi 120 TL, hafta sonunda 145 TL. (Tel:0216 442 57 52) * Bienal Turizm: Bolu merkezinden cumartesi ve pazar günleri günübirlik turlar düzenliyor. Dokuz kişiden büyük gruplar için hafta içinde de tur yapılıyor. Tur fiyatı skipass dahil 99 TL. Sadece ulaşım ücreti gidiş-dönüş 30 TL. (Tel: 0374 212 12 70)

KAYAKTAN MONTA TÜM KAYAK EKİPMANLARINI KİRALAYABİLİRSİNİZ

Rent-a-Play adlı firma Golden Key, Dorukkaya, Kartal otellerinin müşterilerine hizmet veriyor. Solopet, gözlük, eldiven, mont dahil kayak kıyafetinin günlük kirası 60 TL. Snowboard’u 70 TL, kayak takımlarını yeniliğine göre 55 - 65 TL’ye kiralayabilirsiniz. Kişiye özel kayak dersinin saat ücreti 120 TL. Grup için derslerin fiyatları katılımcı sayısına göre değişiyor. (www.rent-a-play.com) Grand Kartal Oteli’nin kayak odasında günlük kıyafet kirası 50 TL. Kayaklar yeniliğine göre 30-50 TL, snowboard 40-60 TL’ye kiralanıyor. Patenlerin saatlik kira ücreti 50 TL, ders ücreti 60 TL.

ARACI BUZDA KAYANA TRAKTÖR HİZMETİ

Kartalkaya yolu üstündeki seyyar satıcılardan zincir alabilir, aracınız yolda kalırsa traktörle çektirebilirsiniz. Zincir fiyatları lastik ebatlarına göre 100 ile 300 TL arasında. Pazarlıkla 60-70 TL ’ye liraya kadar iniyor. 50 TL ’ye zincir kiralanıyor. Zincir takma hizmeti fiyatlara dahil. Satıcı, araçlar otele vardığında gelip zinciri söküyor, dönerken yeniden takıyor. Kartalkaya’ya çıkan 28 kilometrelik yokuşta, yolun kenarlarında bekleyen traktörler de kurtarıcı hizmeti veriyor. Yolda kayan aracı oteller bölgesine çekme ücreti 50 TL.

ÜÇ OTEL HER ŞEY DAHİL SİSTEMİYLE ÇALIŞIYOR
/images/100/0x0/55ea0fd0f018fbb8f868d0d2


Kartalkaya’daki otellerden Golden Key geçen yılın fiyatlarıyla hizmet veriyor. Diğer üç otel konaklama ücretlerine yüzde 5-15 arasında zam yaptı. Kartal, Grand Kartal ve Dorukkaya her şey dahil sistemiyle çalışıyor. Yemekler açık büfe. Golden Key’de ise konaklama yarım pansiyon. Sabah ve akşam yemekleri oda fiyatına dahil, öğle yemekleri ücretli. Otellerde konaklayanlardan skipass ücreti alınmıyor. Tesisler kırık, çıkık, yaralanma gibi acil durumlarda ilk yardım yapacak doktor ve sağlık personeline sahip. Butiklerinde yerli ve yabancı kayak malzemeleri satılıyor.

Çocuklar için kar parkı yapılıyor

Dört yıl önce açılan Golden Key, bu yıl tesislerine 50 kişilik toplantı salonunu ekledi. Ayrıca okul öncesi çocuklara kış sporlarını sevdirecek bir çocuk kulübü hazırlanıyor. Sömestr tatiline kadar tamamlanması planlanan kar parkında 3 yaşından büyük çocuklara kayak dersi verilecek. Fransız mimar Lea Invent’ın tasarladığı otelin en önemli özelliği 43 odasının gün ışığından ve Köroğlu Dağları manzarasından maksimum faydalanacak şekilde konumlandırılmış olması. 33 metrekarelik standart odaların yanı sıra müşterilerine 40 metrekarelik loft stilinde tasarlanmış dubleks suitler, 80 metrekareye varan büyüklükte geniş aile suitleri ve içinde manzaraya hakim özel jakuzili oda seçenekleri sunuyor. İki restoranından birinin mönüsü İtalyan, diğeri Türk ve dünya mutfaklarından oluşuyor. SPA, kapalı havuz, çocuk odası, kütüphane, buz pateni sahası, fitness salonu, kuaför ve butik var. Lobideki şöminesi Hürriyet Cumartesi ’nin “En İyi 10” jürisince birinci seçilmişti. Standart odalarda sömestr öncesi ve sonrası çift kişi konaklama fiyatları hafta içi 425 TL, perşembe-pazar arası 670 TL, cuma-pazar iki gece 850 TL olacak. Tel: (0374) 234 50 59 www.goldenhotels.com

Rus müşterilerin sayısı arttı

Grand Kartal Oteli, doluluk oranını geçen yıla göre yaklaşık yüzde 10 artırdı. Bu artışta Rus müşterilerin de payı oldu. Otel, tamamı pist ve dağ manzaralı 160 odalı. 28 ile 32 metrekare arasındaki odalarında uydu TV ’si bulunuyor. Otelden, kayak taşımak zorunda kalmadan piste çıkılıyor. Restoranı 500 kişilik. Bar, mini market, butik, konferans salonu, kuaför, kapalı yüzme havuzu, SPA merkezi var. Grand Kartal Oteli, sömesr öncesi ve sonrasındaki dönemde tam pansiyon hafta içi çift kişi 370 TL, cumadan pazara 580 TL, cumartesi günü 660 TL. Tel: (0374) 234 50 50 www.grandkartal.com.

Restoranı yenilendi

Kartal Otel, iki blok halinde 160 oda ve 500 yatak kapasiteli. 11 süit, 19 dubleks, iki villa, 128 standart odayla hizmet veriyor. Geçen yıl 500 metrelik snowboard pisti, çocuklar için atlıkarınca, 150 metrelik yürüyen bantı servise sokan otel, 500 kişilik restoranını bu sezon başında yeniledi. Kartal Otel’in lobisinde şömine köşesi, sinema salonu bulunuyor. Kapalı yüzme havuzu, sağlık kulübü, Türk hamamı, SPA’sı, biri diskolu olmak üzere dört barı, bowling, bilardo, spor salonları bulunuyor. Tüm odalarında uydu TV izlenebiliyor. Konaklama fiyatları hafta içinde çift kişi 370 TL, hafta sonunda 618 TL, cumartesi tek gece 678 TL. Tel: (0374) 234 50 05, www.kartalotel.com

Hafta sonunda gece kayağı cumartesi gecesi kar partisi

Dorukkaya Oteli’nin pistleri hafta sonunda gece saatlerinde de açık. Cumartesi geceleri saat 22.00’de kar partisi başlıyor. Otel geçen haftaya kadar, hafta içinde üç geceden fazla kalanlara ücretsiz ulaşım imkanı sağlıyordu. Bu kampanyanın sömestr sonrasında da sürmesi bekleniyor. 210 oda, 9 suit, iki villayla hizmet veren otelin toplam 800 kişi kapasiteli iki restoranı, kafeleri, biri diskolu iki barı, spor merkezi, havuz, jakuzi, sauna, Türk hamamı, güzellik merkezi ve butiği bulunuyor. Otelin doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 15 yükseldi. Sömestr öncesi ve sonrası dönemde çift kişi hafta içinde 330 TL, hafta sonunda 508 TL. Tel: (0374) 234 50 26 www.kayatourism.com.tr
False