Pompada promosyon sona yaklaştı, akaryakıtta 5 kuruşluk indirim geldi

Güncelleme Tarihi:

Pompada promosyon sona yaklaştı, akaryakıtta 5 kuruşluk indirim geldi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2011 00:00

EPDK’nın akaryakıt istasyonlarındaki promosyon uygulamalarına fren koyma kararının devreye girmesine 10 gün kala, bazı şirketler indirime gitti, bazıları da hediye akaryakıt uygulamasına başladı.

Haberin Devamı

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) 15 Aralık 2010 tarihli kararı gereğince akaryakıt satışlarındaki promosyon uygulamalarının 31 Ocak 2011 tarihi itibariyle sona ermesi, dağıtım şirketlerini harekete geçirdi. Dün Opet promosyon uygulamalarının bitmesiyle akaryakıtın litre fiyatını 5 kuruş indireceğini açıkladı. Opet’in bu açıklamasından sonra Shell&Turcas da, “Dağıtım marjını düşürerek fiyatlarımızı aşağıya doğru ayarladık. Pazarın da bunu takip ediyor olmasını olumlu bir gelişmedir” mesajı verdi. Petrol Ofisi ise bedava akaryakıt vereceğini açıkladı. Diğer akaryakıt dağıtım şirketlerini de benzer uygulamalar yapması gerektiğine işaret eden EPDK yetkilileri, “Şirketlerle yaptığımız çalışmalarda fiyatların düşeceğini öngördük” dedi. Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Başkanı Muammer Ekim de, “Her şirket promosyon bütçesini bir şekilde kullanacak. Başka şirketlerden de benzer uygulamalara gelebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

PETROL OFİSİ'NDEN AKARYAKIT

Petrol Ofisi, promosyon yasağının ardından Positive Card ile Axess  kartla yapılan alışverişlerde müşterilerine “hediye akaryakıt” vermeye başladı. Şirketten yapılan açıklamada, müşterilerin Positive Card'da biriken hediye  puanları ücretsiz akaryakıt alımı için kullanabilecekleri, Axess kart kullanıcılarının ise Petrol Ofisi'nden dördüncü 100 lira  ve üzeri akaryakıt alımlarında 40 liralık hediye akaryakıt kazandıran kampanyadan  faydalanabilecekleri kaydedildi.

Yüzde 10’a denk

Opet, 1 Şubat 2011’deh itibaren geçerli olacak şekilde kar marjını 40 kuruştan 35 kuruş seviyesine indireceğini açıkladı. Opet’ten yapılan açıklamada, EPDK’nın kararı gereğince akaryakıt satışlarındaki promosyon uygulamalarının 31 Ocak 2011 tarihi itibariyle sona erdiğine dikkat çekilerek, şöyle denildi: “Promosyon kampanyaları ile müşterilerimize sağladığımız faydayı fiyata yansıtarak devam ettirme kararı aldık. Bu karar doğrultusunda Opet ve Opet bayilerinin toplam kar marjının yüzde 10’una karşılık gelen promosyon maliyetleri ile ilgili tutar, 1 Şubat 2011 itibariyle bayilere bildirilen pompa fiyatına indirim olarak yansıtılacaktır. Ülkemizdeki mevcut akaryakıt fiyat oluşumuna göre, pompa fiyatında yalnızca yüzde 10’luk bir pay tutan şirket  bayi dağıtım marjı, halihazırda litrede 40 kuruş civarında seyretmektedir. Opet, 1 Şubat tarihinden itibaren geçerli olacak indirimle kar marjını ülke çapında 35 kuruş seviyesine çekeceğini açıkladı.”

Haberin Devamı

Başka çalışmalar olabilir

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun 15 Aralık 2010 tarihli kararı gereğince akaryakıt satışlarındaki promosyon uygulamalarını 31 Ocak 2011 tarihi itibariyle sona erdirmesinin ardından şirketlerin yeni pazarlama çalışmalarına adım atacağını dile getiren PETDER Başkanı Muammer Ekim,  “Rekabet nedeniyle diğer şirketlerde benzer uygulamalara gidebilir.”

Full, 97 oktan benzini 95 fiyatına satıyor

SATIŞ noktasına dağıtım yapan tek akaryakıt firması olan Full, benzin fiyatlarının yüksekliğinin tartışıldığı son dönemde attığı adımla dikkat çekiyor. 97 oktan benzini 95 oktan fiyatının altında satışa sunan Full, bu sayede diğer istasyonların yaklaşık üç katı fazla satış gerçekleştirdiğini açıkladı. Ar Şirketler Grubu bünyesindeki Full’un Yönetim Kurulu Üyesi Timuçin Yalı, 97 oktan akaryakıtı 95 fiyatının altında satışa sundukları yeni kampanyalarına yönelik açıklamalarda bulundu. 10 Ocak tarihi ile 3,88 TL’den satılan 97 oktan benzini Full istasyonlarında 3,72’den sattıklarını kaydeden Yalı, “Bunu karımızdan fedakarlık ederek yapıyoruz ancak diğer istasyonların üç karı satış yapıyoruz. İstanbul’da satış ortalaması 10-15 bin litre olarak gerçekleşiyor. Biz 30-40 bin litre akaryakıt satıyoruz” dedi.

Starpet'te yüzde 8 indirime gitti

Haberin Devamı

Türkiye genelinde 450 şubesi bulunan Starpet, Gebze'de yeni açtığı bayisinde açılış kampanyası olarak 20-21 Ocak tarihlerinde olmak üzere, iki gün boyunca saat 12:00- 24:00 arası benzin ve motorini  yüzde 25 indirimli satıyor.

Böylece litresi 4 tl'ye satılan benzin, kampanya boyunca 2.98 tl'den satışa sunuluyor.
 
20-21 Ocak tarihlerinde yüzde 25 indirimli satılan benzin, kampanyanın ardından da bayi benzin ve motorini %8 indirimli satmaya devam edecek.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!