SGK: Eczacılar haksız olarak 1.5 milyar lira istiyorlar

Güncelleme Tarihi:

SGK: Eczacılar haksız olarak 1.5 milyar lira istiyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2011 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, eczanelerde ve depolarda 20 milyon kutuya yakın karekodsuz ilaç bulunduğu halde, belli eczanelerde, karşılıksız 166 milyon kutu geçici karekod girilerek, SGK’dan yaklaşık 1.5 milyar lira haksız kazanç sağlanmak istendiğini öne sürdü.

Haberin Devamı

Zararsız, dün düzenlediği basın toplantısında özetle şunları söyledi:
146 milyon kutu fark
Eczanelerin raflarında 9 milyon kutu karekodu üretilmemiş ilaç bulunuyor. Depolarda ise 7 milyon kutu civarında karekodsuz ilaç var. Hadi bunu artırıp 20 milyona yuvarlayalım. Maalesef, ilaç takip sisteminde 166 milyon 314 bin 847 kutu numara kayıtlı. Maalesef, karşılığı olmayan bu kadar kutu geçici karekod numarası var. Aradaki 146 milyon kutu farkının takdirini, kamuoyuna bırakıyorum. Karşılığı olmayan bu ilaçlar tespitlerimize göre belli eczanelerde yoğunlaşıyor. Bunların bedelleri SGK’dan transfer edilmek, satış garantisi alınmak isteniyor. Bunlara bugüne kadar bir ödemede bulunmadık.
İstanbul Eczacı Odası gizledi
Sağlık Bakanlığı, tüm eczanelerden raflarında ne kadar karekodu olmayan ilaç olduğu sordu. Maalesef, İstanbul Eczacı Odası kendisine bağlı eczanelere, ‘bu bilgileri vermeyin’ talimatı verdi. 15 bin eczaneden bilgileri aldık, 8 bin eczane bu bilgileri vermedi.
Danıştay’a sitem
Bu ilaçların bedelini ödemememiz üzerine, yapılan başvuruyu değerlendiren Danıştay, bizim görüşümüzü almadan yürütmeyi durdurdu. Biz görüşümüzü 30 gün içerisinde Danıştay’a bildireceğiz.
TEB’den yanıt
TEB Genel Sekreteri Özgür Özel, Zararsız’a şu yanıtı verdi: “Baştan beri geçici karekodlamanın eczacıları sıkıntıya sokması yanında, suistimale açık olduğunu ısrarla vurguladık. Zararsız’ın ifade ettiği milyonlarca geçici karekod etiketi bulunmasının tek gerekçesi, sağlık otoritesi 1 Eylül 2010’da geçici karekodlu ilaçların son kullanım tarihlerine kadar satışının mümkün olduğunu duyurması oldu. Çözümü için, Sağlık Bakanlığı, SGK ve TEB’in bir araya gelip gerekli yol haritasını belirlemesidir.”

Haberin Devamı

Emeklinin zam farkı şubatta

SGK Başkanı Emin Zararsız, emeklilerin farklarıyla ilgili şunları söyledi: “Emeklilere 1 Ocak 2011’den itibaren seyyanen 60 TL ödeme yapılması düzenlemesi Torba Yasa Tasarısı içinde. O tasarı yasalaşmayınca, biz de 2010 yılının ikinci yarısında öngörülen zam hesabına göre hesap yapıp Ocak aylıklarını ödedik. Torba Tasarı yasalaşınca muhtemelen Şubat’ta, Ocak ve Şubat için 120 TL seyyanen ödemeyi de yapacağız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!