Zarar etmemek için ütü dağıtan elektirik şirketinin inanılmaz yükselişi

Güncelleme Tarihi:

Zarar etmemek için ütü dağıtan elektirik şirketinin inanılmaz yükselişi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2011 12:37

ATATÜRK’ün emriyle kurulan, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın da 5 yıl genel müdürlüğünü yaptığı Türkiye’nin ilk özel elektrik şirketi olan, Kayseri ve Civarı Elektrik Şirketinin, kurulduğu ilk yıllarda tüketimi artırmak ve zarardan kurtulabilmek için bedava ütü dağıtmış.

1926 yılında kurulan Kayseri ve Civarı Elektrik Türk Anonim Şirketi, 1929 yılından itibaren Sarımsaklı suyundan elektrik üreterek, ürettiği elektriği bölge halkına satmak için başta ütü olmak üzere çeşitli kampanyalar yaparak, vatandaşları o tarihlerde elektrikle tanıştırdı.Türkiye’nin ilk özel elektrik üretim ve dağıtım şirketi, 1929 yılında Bünyan, 1961 yılında Sızır, 2005 yılında da Yamula Hidroelektrik santrali gibi 3 önemli santrali kazandırdı.

PROMOSYON ÜTÜDEN NEREYE GELİNDİ

KCETAŞ Genel Müdürü Şadi Büyükkeçeci, Bünyan’da kurulan ve deneme üretimi sonucu 1930 yılından itibaren mesken, sanayi ve diğer abone gruplarına elektrik veren şirketin tribünlerinin dönüp elektrik üretmesine karşın, halkın bunu kullanmak istememesi yüzünden o tarihlerde zarara girdiğini belirtti. Büyükkeçeci, şunları söyledi:

"Şirketin kurucuları bir kış gecesi biraraya gelerek elektrik tüketimini artırmak ve şirketi zarardan kurtarmak için ortaya birbirinden ilginç fikirler atar. Ortaklardan biri, ’Beyler, pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. Bu noktadan sonra bu işten dönülmez. Bize düşen buna çözüm bulmaktır. Ata binmek bir ayıp, inmek iki ayıptır. İnemeyiz artık. Bakın güya, medenileşiyoruz. Ütülü elbise giymemiz lazım. Şalvarları çıkarttık, pantolon giydik ama bunlar da düdük gibi. Hanımlar kömür ütüsünden bıktılar. Gelin bizden elektrik alanlara elektrikli ütü hediye edelim. Hanımlara da bütün çamaşırlarını ütülemelerin söyleyelim. Ütü çok cereyan çeker, böylece zarardan kurturuluruz’ bu ilginç fikrin diğer kurucular tarafından kabul görmesi üzerine abone sayısınca ütü alması için kuruculardan biri İstanbul’a gönderilir. İstanbul’a giden kurucu, bir vagon dolusu ütü getirir. Ütüler abonelere dağıtılır. Enerji tüketimi artar. Şimdi bu şirket, Türkiye’nin önemli enerji devlerinden biridir" dedi

SIRADA 4 SANTRAL DAHA VAR

Şadi Büyükkeçeci, Ankara ’da önceki gün attıkları imzayla Bünyan, Pınarbaşı, Sızır ve Çamardı Hidroelektrik Santrallerinin Kayseri ve Civarı Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye devredildiğini, törene eski genel müdürleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yanı sıra, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, ÖİB Başkan Vekili Ahmet Aksu’nin katılmasından mutluluk duyduklarını belirterek " Önümüzdeki günlerde Malatya Derme, Kernek, Erkernek ve Adıyaman Besni santrellerini de bünyemize katacağız. Şu anda bu santrallerin devir işlemleri sürüyor" diye konuştu.

ŞARKIŞLA’DA TERMİK SANTRAL

Kayseri ve Civarı Elektrik Dağıtım Dağıtım A.Ş (KCETAŞ) Genel Müdürü Şadi Büyükkeçeci, AB’nin kayıp kaçak ortalamasının yüzde 10’lar dolayında olmasına karşın, şirketlerinde kayıp kaçak oranı yüzde 7 ’lerde olduğuna değinerek, "Sivas’ın Şarkışla ilçesindeki 30 bin hektarlık alandaki kömür araştırmamız oldukça verimli çıktı. O nedenle en kısa sürede Şarkışla’da kömürle çalışan bir termik santral yapmayı da önümüzdeki ödenemde hedefliyoruz" diye sözlerini tamamladı
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!