Tek sıkıntı cari açık

Güncelleme Tarihi:

Tek sıkıntı cari açık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2011 14:11

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'deki neredeyse mükemmel olan resmin belki tek sıkıntılı boyutunun cari açık olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Şimşek, EÜAŞ'a ait Bünyan, Çamardı, Pınarbaşı, Sızır (Grup 10) Hidroelektrik Santrallerinin 49 yıllığına, Kayseri ve Civarı Ticaret A.Ş'ye devir sözleşmesinin imza töreninde yaptığı konuşmada, Kayseri için fazla bir şey söylemeye gerek olmadığını, Kayseri'nin girişimcilik ruhuna sahip, Türkiye'nin yıldız illerinden bir tanesi ve büyük bir başarı hikayesi olduğunu kaydetti.

“Fakat nasıl olduysa ortalama 2,3-2,5 milyon dolar megawat başına fiyat varken, muazzam bir rekabete girmişler ve neredeyse megawat başına bize 10 milyon dolar para veriyorlar, teşekkür ediyorum” diyen Şimşek, “Muhtemelen bizim bilmediğimiz bir hesapları vardır” şeklinde espri yaptı.

Şimşek, özel sektör dinamizmini kullanarak Türkiye'nin gerek üretim, gerekse dağıtım kapasitesinin artırılmasının, devletin yapacağı yatırımların özel sektör tarafından yapılmasının, vatandaşa daha kaliteli bir hizmetin sunulması ve kesintisiz elektrik sağlanmasının kendileri için önemli hususlar olduğunu belirterek, bugün bu anlamda önemli bir adım atıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

2010 yılında bütün elektrik dağıtım şebekelerinin özelleştirildiğini hatırlatan Şimşek, şöyle devam etti:

“Yani özel sektöre geçici de olsa devrini sağladık. Özelleştirme kapsamında elektrik üretim tesisleri de var. EÜAŞ'ın yaklaşık 24 bin MW'lık bir kapasitesi var, bunun yaklaşık 16 bin 350 MW'lık kısmı da özelleştirme kapsamına alınmış. Bu rakam, Türkiye'deki toplam kapasitenin yaklaşık yüzde 39'una denk geliyor. 2011 yılından itibaren üretim özelleştirmelerini Enerji Bakanlığımızla birlikte yapacağız. Bu ufak bir adımda olsa da, çok önemli. Gerçekten çok rahat bir şekilde daha iyi işletilerek, yatırım yapılarak, kapasite çok önemli ölçüde artırılabilir. Zaten bizim bu özelleştirmelerden maksadımız da bu.

Önemli olan Türkiye'nin enerji arz güvenliğidir, önemli olan Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasıdır.”

MÜKEMMEL RESİM

Maliye Bakanı Şimşek, 2010 yılı Türkiye ekonomisinin görünümüne bakıldığında neredeyse mükemmel bir resmin bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin büyümede dünyanın en üst sıralarında bulunduğunu ve Avrupa'nın 4 katı hızla büyüdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Avrupa'dan net 1 milyon istihdam yaratan çok nadir ülkelerden bir tanesinin Türkiye olduğuna işaret eden Şimşek, faizlerin Cumhuriyet tarihinin en düşük düzeyinde olduğunu kaydetti.

Şimşek, Portekiz'in yüzde 6,7 ile kendi para birimiyle borçlandığı için piyasaların bayram ettiğine işaret ederek, şöyle konuştu:

“Halbuki bizde avro cinsinden hazine tahvillerimiz yüzde 4,5'tan işlem görüyor. Nereden bakarsanız bakın çok iyi bir resim. Ama bu resmin bir tek belki sıkıntılı boyutu var, o da cari açık. Aslında özel sektöre devirle cari açık, çok daha makul düzeylere çekilebilir. Çünkü cari açığın büyük bir kısmı, neredeyse tamamı enerjiden kaynaklanıyor. Aslında 2002'den bu yana enerji hariç tutulduğunda Türkiye pek çok yıl cari fazla verdi.

Haberin Devamı

Maalesef petrol kuyularımız neredeyse yok denecek kadar sınırlı. Doğal gazın yüzde 99'unu ithal eden ülkeyiz, hatta elektrik üretmek için, kömürü bile büyük bir kısmını ithal eden bir ülkeyiz. O nedenle bu türden alımlar çok önemli. İnşallah çok kısa bir şekilde bu yatırımları yaparlar, kapasiteyi katlarlar ve Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmada bize yardımcı olurlar, Türkiye'nin rekabet gücünü artırırlar.”

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI YILDIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da şu ana kadar yapılan devir teslim törenlerinin hep üretim şirketine sahip olup, dağıtım tesisi alan şirketlerin törenleri olduğunu, bugün ise dağıtım şirketine sahip olan bir şirkete üretim tesisi devir teslimini yaptıklarını söyledi.
Yıldız, Türkiye'nin durmadığını, büyüdüğünü, geliştiğini, değiştiğini kaydederek, her gelişmenin, her değişimin ve büyümenin karşılığı olarak enerji sektöründe bunu karşılayabilecek alt yapının hazırlanabiliyor olması gerektiğine işaret etti.

Haberin Devamı

Önümüzdeki 5 yıl içinde EPDK'nın yaptığı düzenlemeler ve gösterilen iradeyle beraber, kayıp kaçak oranlarının yüzde 5'ler civarına düşürüleceğini kaydeden Yıldız, enerji tasarrufunun da önemine vurgu yaptı. Bakan Yıldız, “Hem gelirlerimizi artırıcı, hem de giderlerimizi azaltıcı bir yapıya gidebiliyor olmamız lazım” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!