'Sel Tanrı'dan, ölümler politika eksikliğinden'

Güncelleme Tarihi:

Sel Tanrıdan, ölümler politika eksikliğinden
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 15:41

Brezilya'da son kırk yılın en büyük doğa felaketi olarak görülen sel ve toprak kaymasında ölü sayısının 500'ü aştığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, Rio de Janeiro'nun kuzeyini etkisi altına alan seli Tanrı'ya bağladı. Rousseff açıklamasında buna rağmen yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesini ülkedeki iskan politikasının yetersizliği olarak değerlendirdi.

Haberin Devamı

Sel Tanrıdan, ölümler politika eksikliğinden

Cumhurbaşkanı devletin yerleşim politikasındaki eksikliklerin düşük gelirli ailelerin yüksek eğime sahip riskli topraklara yerleşmesini doğurduğunu belirtti.

Ülkede tehlikeli bölgelere yerleşilmesinin istisnai bir durum olmadığını, normal bir durum olduğunu söyleyen cumhurbaşkanı ekledi:

"Eğer devletin bir iskan politikası yoksa, asgari ücretle yaşamak zorunda olan bir aile nereye ev kurar? Tabi ki kurmaması gereken bir yere."

Bu arada sel ve toprak kaymasından etkilenen bölgeler arasında yüksek gelirli kişilerin yaşadığı mahallelerin de olduğu bildirildi.

Felaketten birinci derecede etkilenen Teresopolis ve Nova Friburgo şehirlerinin en pahalı alanlarında da ciddi hasar olduğu açıklandı.

Haberin Devamı

500'den fazla kayıp
Yetkililer en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Polis kaynakları bu sayının daha da artacağını, zira sadece kimlik tespiti yapılanların ölü olarak açıklandığını bildirdi.

Yakınlarını arayanlar morglardaki cesetleri teşhis etmek için hastanelere hücum etti.

Rio de Janerio yakınlarındaki gecekondu mahalleleri kayan çamurların altında kaldı.

Mahalle sakinleri, enkazı kaldırmaya çalışan kurtarma görevlilerine yardım ediyor ancak devam eden yağmur ve kapanan yollar nedeniyle çalışmalar yavaş ilerliyor.

Yeniden inşa bütçesi
Cumhurbaşkanlığını devraldıktan sonra karşılaştığı en büyük zorluk olan seller karşısında Dilma Roussef, milyonlarca dolarlık yeniden inşa bütçesi ayırdı.

Geçen yıl boyunca aşırı yağış alan ve sellere sahne olan ülkede binlerce insan evsiz kalmıştı.

Geçen hafta da ülkenin en büyük kenti olan Sao Paolo'yu etkisi altına alan selde 13 kişi hayatını kaybetmişti.

Selin vurduğu kasabalarda elektrik ve telefon hatlarının çalışmadığı, içme suyu sıkıntısı yaşandığı haber veriliyor.

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!