Taşınıyorlar tehlikedeler

Güncelleme Tarihi:

Taşınıyorlar tehlikedeler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2011 00:00

Silivri Ceza ve İnfaz Kurumu Yerleşkesi’nde tutuklu olarak bulunan Ergenekon, “Islak İmza” ve Devrimci Karargâh örgütü davalarından tutuklu olan sanıklar koğuşlarından taşınıyor. Halen 4 ve 5 numaralı L Tipi Cezaevi’nde bulunan sanıklar, önümüzdeki günlerde F Tipi’ne dönüştürülen Silivri 1 No’lu Cezaevi’ne nakledilecek.

Adalet Bakanlığı’ndan bu hafta içi personel atamalarının tamamlanmasının ardından yapılacak değişikliğe, Ergenekon davası sanıklardan Sevgi Erenerol, Veli Küçük ve Kemal Kerinçsiz’in avukatları itiraz etti. Avukatlar Vural Ergül, Zeynep Küçük ve Gönül Kerinçsiz, TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na ve İstanbul Barosu’na dilekçe vererek, tüm bloklardaki olay çıkartan sanıklar ile müvekkillerinin aynı cezaevi ortamına konularak can güvenliklerinin tehlikeye atıldığını öne sürdü.

Nasıl koruyacaklar

Avukat Vural Ergül şunları söyledi: “Adalet Bakanlığı tarafından cezaevi idaresine gönderilen talimatlar doğrultusunda, yüksek güvenlik bahanesiyle 1’inci Blok’a nakledilecek sanıklara ilişkin yapılan son dakika değişiklik fevkalade ciddi kaygıları da beraberinde getirmektedir. Cezaevi idaresi, tüm bloklardaki koğuşlarda sorun çıkaran tutuklu ve hükümlüleri 1’inci Blok’ta bir araya getirirken, seri Ergenekon Davaları sanıklarını da aynı blokta yüksek güvenlik tedbiri altında bir araya getirmektedir. Duruşma salonunda dahi sanıkların güvenliklerini sağlamaktan aciz bir idarenin, sanıkların can güvenliklerine yönelik tehditlere de adeta açıkça davetiye çıkardığı ortadır. Diğer yandan birçok sanığın şeker, tansiyon ve kalp hastalıkları dikkate alındığında tamamıyla tecrit edilmiş bir halde güya yüksek güvenlik tedbirleri altında sanıkların ölümlerine seyirci kalınacaktır.”

Kimler gidiyor?

Nakilleri yapılacak sanıklardan bazıları şöyle: Gazeteciler Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Deniz Yıldırım, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, İP Genel Başkanı Doğu Perinçek, Nusret Senem, Bağımsız Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın Sözcüsü Sevgi Erenerol, emekli Albay Fikri Karadağ, Muzaffer Tekin, emekli astsubay Oktay Yıldırım, emekli binbaşı Fikret Emek, Mehmet Demirtaş, Hasan Atilla Uğur, avukat Yusuf Erikel, Sedat Peker, Yazar Ergun Poyraz, avukat Kemal Kerinçsiz, eski Özel Harekât Daire Başkan Vekili İbrahim Şahin, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli subaylar Levent Göktaş, Levent Bektaş, Durmuş Ali Özoğul, Hasan Ataman Yıldırım, Hayrettin Ertekin.

Ne L tipi

L tipi cezaevle-rinde tutuklu ve hü-kümlülerin mevcudu yaklaşık 1000 kişiyi bulabiliyor. Bir koğuşta 7 oda bulunuyor. Her odada 3’er kişi kalıyor. Dolayısı ile bir koğuşun mevcudu 21 kişi olabiliyor. Tutuklular koğuştaki salonu ortak kullanım alanı olarak kullanıyor, yemeklerini birlikte yiyor, birlikte televizyon izleyebiliyor. Yatacak yer mahalli 3 kişi ile sınırlı.

Ne F tipi

F tipi cezaev-leri ise yüksek güvenlikli olarak tanımlanıyor. Buralarda her koğuşta mevcut tutuklu sayısı 3 ile sınırlı. Bu 3 kişi ortak havalandırma alanını kullanabiliyor, diğer koğuşlardaki tutuklularla irtibatları olmuyor. F tipi cezaevlerinde tutuklu ve hükümlü sayısı 300’ü geçmiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!