Efes gelecek sezon potaya veda edecek, spora akan 35 milyon lira kesilecek

Güncelleme Tarihi:

Efes gelecek sezon potaya veda edecek, spora akan 35 milyon lira kesilecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2011 00:00

Yaklaşık 35 yıl önce Anadolu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın Kadıköyspor’u 125 bin liraya satın alarak kurduğu Efes Pilsen Spor Kulübü, TAPDK’nın yeni yönetmeliğiyle tarih olacak. Basketbolda 1 yıl içerisinde adını ve logosunu değiştirmek zorunda kalan Efes Pilsen, spor sponsorluklarını da bitirecek ve Türk sporu 35 milyon lira kaybedecek.

Haberin Devamı

ANADOLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan’ın 1976 yılında Kadıköyspor’u 125 bin liraya satın almasıyla kurulan Efes Pilsen Spor Kulübü en geç 1 yıl sonra kapanıyor. 35 yıllık tarihinde Türkiye’de ve Avrupa’da başarılara imza atan, Türk sporuna da bir çok oyuncu ve antrenör kazandıran Efes Pilsen, önümüzdeki haziran ayında potalara veda edecek. Takımın yeni bir isimle potada kalmasına karar verilmesi halinde, bunun Ekim 2011’de başmayacak yeni sezonda devreye girmesi gerekecek. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) hazırladığı “Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”in Resmi Gazete’de yayımlanması ve yürürlüğe girmesiyle 1 yıl süre tanınan “Efes Pilsen” basketbolda faaliyetlerini aynı isim ve logoyla sürdüremeyecek. Spor sponsorluklarına yılda 35 milyon lira harcayan Efes Pilsen markası, yeni düzenlemeyle bu faaliyetlerini durduracak.
İçki ve spor bağı olmayacak
Alkollü içki markalarıyla sportif içerikli her türlü faaliyet, hizmet ve organizasyonlar ile şirket şeklindeki yapılanmalar da dahil, spor kulüpleri ve takımları arasında bağ kurulmasına neden olacak uygulamalara gidilemeyeceğini vurgulayan TAPDK Başkanı Mehmet Küçük, şöyle konuştu: “Söz konusu spor kulüpleri ve takımlarının isim ve tanıtımlarında, alkollü içki markalarını çağrıştıran isim, logo, amblem ve işaretlerinin kullanılamayacağı düzenlendi. Ayrıca alkollü içkilere ilişkin, sponsorluk, kampanya, promosyon, reklam ve reklam içerikli her türlü faaliyetin, istismar edici, teşvik edici ve özendirici nitelikte bulunmaması, kamu sağlığını bozucu ve çocuklar ile gençleri etkileyecek içerikte olmaması gerekliliği esas alındı.”

/images/100/0x0/55ea899bf018fbb8f8867af6

1 yıl süre veriliyor
TAPDK tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan yönetmeliğe göre alkollü içki satışı, ambalajı, sunumu ve tanıtımlarında, din, ırk, bayrak, siyasi parti, teşekkül, dernek ve vakıflar ile spor kulüpleri ve takımlarının amblem, flama, sembol ve diğer alametleri ile spor içerikli ifade, şekil ve semboller kullanılamayacak.
Alkollü içki markaları ile spor içerikli her türlü faaliyet, hizmet ve organizasyonlar ve şirket şeklindeki yapılanmalar da dahil olmak üzere, spor kulüpleri ile takımlarının isim ve tanıtımlarında alkollü içki markalarını çağrıştıran isim, logo, amblem ve işaretler kullanılamayacak.
Yönetmeliğe eklenen bir geçici madde ile bu hususlara ilişkin aykırılıklar, dünden itibaren 1 yıl içerisinde giderilecek.
Yaptırımlar ne olacak
Yönetmelik ihlalleri halinde ilgili mevzuat hükümleri uyarınca adli mercilere suç duyurusunda bulunulacak ve idari müeyyideler uygulanacak.
Belgelerde yer alan şartlara aykırı bir durumun tespiti halinde, ilgili gerçek ve tüzel kişiler yazılı olarak uyarılacak ve kendilerine süre verilecek. Bu süre içinde de aykırılığın giderilmemesi halinde satış belgeleri iptal edilecek.

Haberin Devamı

Kimleri yetiştirdi

Haberin Devamı

Efes Pilsen’de, 5 şampiyonluk ve pek çok Avrupa tecrübesi yaşayan, Milli Takım antrenörlüğü de yapan Aydın Örs ve İtalyan Siena’nın başına geçen Ergin Ataman gibi başarılı koçlar bu kulüpte görev aldı.
Efes Pilsen, ailesinden Mirsad Türkcan, Hidayet Türkoğlu, Hüseyin Beşok ve Mehmet Okur gibi başarılı oyuncular da yetişti.
Bugün dünyanın en çok kazanan sporcuları arasında bulunun bu yıldızlar Efes Pilsen formasıyla NBA’e kadar çıkarak, Türkiye’yi bu alanda da dünyaya tanıtma fırsatı yakaladı.

Tuborg Pilsener 5 yıl önce kapandı

YAKLAŞIK 40 yıl önce İzmir’de kurulan Tuborg Spor Kulübü basketbol dışında bir çok farklı spor dalında faaliyet gösteriyordu. 1999 yılında Troy Pilsner Spor Kulübü ve Pınar Spor Kulübü olarak ikiye ayrıldı. Temmuz 2003’de Tuborg Pilsener adını alan kulüp, bu tarihten sonra sadece basketbol branşı ile yoluna devam etti. Ancak kulüp 2006-2007 sezonunun başlangıcında kapandı.

Haberin Devamı

Efes’in potadaki  35 yıllık öyküsü

1976 yılında Kadıköyspor devralındı ve Efes Pilsen kuruldu.
1980’li yıllarda mali kriz yaşadı.
1985-91 arasında şampiyon olamadı.
1992’de Aydın Örs’ün başa geçmesiyle değişim başladı.
1996 yılında Koraç Kupası’na uzanan Efes, Türkiye’nin Avrupa’da kupa kaldıran ilk takımı oldu.
2000 yılında Avrupa Ligi’nde Final Four, heyecanını yaşayan ilk Türk takımı unvanını kazandı.
NBA’e ilk ve en çok oyuncu veren Türk takımı Efes Pilsen oldu.

Efes Pilsen’in sponsor olduğu ve desteklediği organizasyonlar

Tiyatro
Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu
Ankara Sanat Tiyatrosu
Antalya Devlet Tiyatrosu
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu
Dostlar Tiyatrosu
Hadi Çaman Tiyatrosu
Yeditepe Oyuncuları
Kenterler Tiyatrosu
Oyun Atölyesi
Sadri Alışık Tiyatrosu
Tiyatro İstanbul
Tiyatro Oyunevi
Trabzon Devlet Tiyatrosu.
Sinema
A Ay
Çözülmeler
Kız Kulesi Aşıkları
Yerçekimli Aşklar
Aşk Üzerine Söylenmemiş Herşey
Bir Kadının Anatomisi
Akrebin Yolculuğu
Mektup
Avcı
Karışık Pizza
Nihavend Mucize
Karun Hazineleri
Uluslararası İstanbul Film Festivali
Propoganda
Mayıs Sıkıntısı
Balalayka
O da Beni Seviyor
Bekleme Odası
Yumurta
İklimler
Müzik
Efes Pilsen One Love Festival
Spor
Efes Pilsen Spor Kulübü
Efes İle İlk Adım, Basketbol Okulları
Efes İle İlk Adım Yaz Kampı
Efes Pilsen World Cup
Türk Milli Futbol Takımı
Beşiktaş
Fenerbahçe
Galatasaray
10’dan fazla Anadolu külübü
Efes Pilsen Cup

Haberin Devamı

Sigara tezgah altına iniyor

Tütün mamulleri, işyerinin dışarıdan görünmeyen ayrı bir bölümünde, 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşamaması için tedbir alınmak suretiyle, çalışanların gözetim ve denetimi altında bulundurulup, satılabilecek.
Satış üniteleri ya da alanları, dışarıdan görünmeyi hedefleyen şekilde dizayn edilemeyecek.
Herhangi bir satış ünitesinin bulunmadığı ya da sığamayacağı kadar küçük alanlarda satış yapan perakende satıcılar, tütün mamullerini görünür, yüzü şeffaf olmayan dolaplarda bulunduracak.
Büfeler hariç, tütün mamulleri, çocuklara yönelik materyaller, çocuk dergileri, kitap ve yayınları ile çocuk kıyafetleri, kırtasiye, oyuncaklar ile cips, çikolata, şekerleme benzeri çoğunlukla çocuklar tarafından tüketilen ürünlerle bitişik alanlarda satışa arz edilemeyecek.
Fiyat bildirimleri: Perakende satıcılarca satışa arz edilen her bir markanın bulunduğu rafın altına gelecek şekilde, beyaz zemin üzerine en fazla 10 punto büyüklüğünde siyah renkli harf ve rakamlarla güncel fiyat yazılacak.
Üretim ve pazarlamacı firmalar, hiçbir etkinliğe isimlerini, amblemlerini ya da ürün markalarını ve işaretlerini kullanarak destek olamaz.
Herhangi bir tütün mamulünün alınması koşuluna bağlı kampanya ve promosyon düzenlenemez, eşantiyon, hediye, yardım, piyango gibi uygulamalar yapılamaz.
Perakende satıcılara ve tüketicilere yönelik bağlı satış uygulanamaz. Tüketiciyle yüz yüze aktif satış yöntemiyle elden satış ve dağıtım yapılamaz.

Haberin Devamı

Genç kavramı 15-24 yaş arası için geçerli

TAPDK Başkanı Mehmet Küçük, çocukları ve gençleri hedef alan veya bu kişilerin ilgi alanına giren etkinlikler ile bunların tanıtımında ve etkinliğin gerçekleştirileceği mekanlarda, alkollü içki markalarının veya alkollü içki markalarını çağrıştıracak nitelikteki unsurların kullanılamayacağına işaret etti. Küçük, “Burada belirtilen, reklam ve sponsorlukların olumsuz etkilerinden korunması hedeflenen ‘genç’ kavramı, Dünya Sağlık Örgütü metinlerinde tanımlandığı şekilde ‘15 ile 24’ yaş arası dönem içinde bulunan kişileri kapsamaktadır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!