Mardin’e 1 yılda Faslı 40 kuma

Güncelleme Tarihi:

Mardin’e 1 yılda Faslı 40 kuma
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 05, 2011 00:00

Mardin’de yaşayan Arap kökenli erkekler, internette tanışıp anlaştıkları Faslı kızları, Türkiye’ye kuma olarak getiriyor.

Haberin Devamı

MARDİN'E FAS'TAN KUMA OLARAK GELDİLER / WEB TV 

Mardin'de son zamanlarda en iyi para getiren iÅŸ kolu nedir? Hemen söyleyelim internet cafecilik... Ne var bunda denilebilir. Var... Ä°nternet cafeler hızla artıyor. Ancak bu artışın altında bilgiye ulaÅŸma arzusundan çok, çoook uzaklardan "kuma" bulma isteÄŸi yatıyor. Bir Mardinli'nin baÅŸlattığı "sanal alemden kuma bulma" becerisi, bölgede özellikle de Gökçe ve Ortaköy Beldeleri'nde örnek alındı. Herkes, peÅŸ peÅŸe açılan internet cafelere koÅŸtu ve okyanus kıyısından Fas'tan kuma bulmaya koyuldu. Åžimdi, AK Parti Mardin Milletvekili Gönül Bekin Åžahkulubey'in "ModernleÅŸelim diye özümüzü kaybetmememiz lazım. Ama ne yazık ki her geçen gün özümüzden biraz daha uzaklaşıyoruz" dediÄŸi Mardin'de, çok sayıda Faslı kuma var ve sayıları hızla da artıyor.. Â

Haberin Devamı

GÖKÇE VE ORTAKÖY ÖNDEÂ

Gökçe ve Ortaköy Beldeleri, bu alanda ön plana çıkıyor. Gökçe Beldesi’ne ilk faslı kuma getiren Halit Öncel oldu. Evli ve 11 çocuğu olan Öncel, internette Monia ile tanıştı ve eşini boşayarak Monia’ya resmi nikah kıydı. Liseyi bitirdikten sonra 4 yıl imam hatiplik eğitimi alan Monia, Fransızca’yı da iyi derecede konuşuyor. Gökçe ve Ortaköy beldelerinde birçok evli erkek, Öncel’in açtığı bu yolda gitti. Gökçe beldesinde bir olan internet kafe sayısı 3’e çıktı. Böylece internet kafe aracılığıyla Faslı kadınlara ilgi arttı. Daha önce 15 Faslı gelinin bulunduğu beldede bu sayı geçen yıl 30’a çıktı. Hiç Faslı gelini bulunmayan Ortaköy Beldesi’ne ise 10 gelin geldi. Biri dışında Faslı gelinlerin 24’ü kuma oldu. Çoğu üniversiteli olan kumaların bazıları Fransızca, İspanyolca ve İngilizce konuşuyor. Müslüman olan Faslı kızlar, kuma olarak evlenmeyi kabul etmelerinin inanç ve geleneklerine göre normal olduğunu belirtiyor.

FRANSIZCA ÖĞRETMENİ KUMA 

Aziza Eroğlu üniversite mezunu ve Fransızca öğretmeni olmasına rağmen, Mardin’e kuma gelin gelmeyi kabul eden Faslı kadınlardan. Rabat’ta bir kreşte öğretmenlik yapan ve İngilizce de bilen genç kadın, Gökçe Beldesi’nde İskender Eroğlu ile evli. İskender Eroğlu, ilk eşiyle resmi nikah yapmadan yaşadığı için evlilik konusunda sıkıntı çekmediğini dile getiriyor. Aziza ise Fas’taki yaşantısının çok iyi olduğunu, ancak Gökçe Beldesi’ne aşık olduğu için gelin geldiğini belirtiyor. 7 aylık hamile olan Aziza yaklaşık 2 ay sonra bir kız bebeği olacak. Samir Bozdağ ile evlenen Jamila, internet aracılığıyla tanışarak Mardin’e ilk eş olarak gelen tek gelin. Fas’ta yapılan düğünle evlenen çift, Gökçek Beldesi’nde yaşıyor. Fransızca ve İspanyolca’yı ana dili gibi konuşan Jamila 2 aylık hamile.

Haberin Devamı

AK PARTİLİ VEKİL: MODERNLEŞME UĞRUNA ÖZÜMÜZÜ KAYBEDİYORUZ

CAN DÜNDAR KÖŞESİNDE MARDİN'İN FASLI KUMALARINI YAZMIŞTI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!