Evde yılbaşı kutlaması markette satışları artırdı, kartla 2 günde 750 milyon lira harcama yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Evde yılbaşı kutlaması markette satışları artırdı, kartla 2 günde 750 milyon lira harcama yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2011 00:00

Kredi ve banka kartlarıyla 30-31 Aralık 2010 döneminde 10 milyon 275 bin 809 adet işlem gerçekleşti. Bankalararası Kart Merkezi’nin (BKM) açıkladığı rakamlara göre aynı dönemde kredi kartları ile 750 milyon 392 bin 178 TL tutarında harcama yapıldı. Bu yıl market alışverişini ev partileri artırdı.

Haberin Devamı

BANKALARARASI Kart Merkezi (BKM), 30-31 Aralık 2010 döneminde, kredi ve banka kartlarıyla 10 milyon 275 bin 809 adet işlem gerçekleştiğini ve toplam kredi kartları ile 750 milyon 392 bin 178 TL tutarında harcama yapıldığını açıkladı. Buna göre, yılbaşı hazırlıkları için yılın son iki gününde kredi kartı ile yapılan harcamaların tutarı, bir önceki haftanın aynı dönemi ile kıyaslandığında, yüzde 17 oranında bir artış olduğu takip edildi. Geçtiğimiz yılın aynı günleri ile kıyaslandığında ise bu yılbaşında yapılan harcama tutarının yüzde 12 düzeyinde arttığı gözledi.
Sadece işlem hacmi arttı
BKM verilerine göre, bu sene yılbaşını kutlamak ve hediye almak için, geçen yıla göre çok daha fazla işlem yapılmasına karşın, harcama tutarı, bu oranda artmadı. Yılbaşı hazırlıklarının yapıldığı 30-31 Aralık 2010 tarihlerinde, kredi kartları ile yapılan harcama cirosundaki artış yüzde 10’lar düzeyindeyken, işlem adetlerindeki artış yüzde 21 düzeyinde oldu.İşlem başına yapılan harcamanın azalması ise bu sene alınmak istenilenlerin hiç kısılmadığı, hatta daha bol alışveriş yapıldığı, ancak daha hesaplı harcama yapıldığı görüldü.
Yüzde 16’sı marketin
Bu sene gerçekleşen yılbaşı kutlamalarında ev partileri öne çıkarken, marketlerde yapılan alışverişlerde ise geçen yıla oranla ciddi bir artış yaşandı. Yılbaşı hediye alımında ise alışveriş merkezleri dolarken, kredi kartları ile harcamaların yüzde 16’sı market ve alışveriş merkezlerinde yapıldı. Son gün kredi kartları ile yapılan harcamaların işlem adetleri, yılbaşı hediye ve market alışverişlerinin çoğunun, son ana bırakıldığını ortaya çıkardı. Yılbaşı harcamalarının en çok yoğunlaştığı tarih olan 31 Aralık Cuma günü kredi ve banka kartları ile toplam 5 milyon 479 bin 711 adet işlem gerçekleştirilidi.
Yılbaşı bileti alındı
Bu yılbaşında en çok harcama yapılan sektörlerin arasında market ve alışveriş merkezleri başı çekti. Marketlerde yapılan harcamaları artıran önemli bir diğer faktör ise yılbaşı biletleri oldu. Yılbaşı ikramiyesi için bilet almaya fırsat bulamayanlar biletini alışveriş yaptığı marketlerden kredi kartı ile aldı.

Haberin Devamı

Yurtdışı harcama cirosu 40 milyon TL’ye ulaştı

Haberin Devamı

YURTDIŞINDA 31 Aralık günü yapılan harcamalar, 1 Ocak 2011’de yapılan harcamaların iki katını buldu. Yılbaşı öncesi hazırlıkları kapsayan 28, 29, 30 ve 31 Aralık’ta yurtdışında kart ile yapılan harcamaların cirosu 40 milyon TL’ye ulaştı. Bu sene yılbaşı tatilinin hafta sonuna denk gelmesi, yurt dışında kutlama yapmak isteyenler için de fırsat oldu. Her sene bayram ve yılbaşı tatillerinin değişmez adresi olan Londra, New York ve Paris’e bu sene rakip olarak İsviçre geldi. Avrupa’ya gidenler, kayak yapmak için İsviçre’yi seçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!