Yunanistan sınıra çit çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Yunanistan sınıra çit çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2011 00:00

AB’nin sınır polisi Frontex’in kaçak göçmenleri durdurmak için Türk-Yunan sınırına konuşlandırılmasının ardından Yunanistan, şimdi de sınıra çit çekmeye hazırlanıyor. Yunan Bakan Papuçis’e göre ilk aşamada Yeni Bosna mevkii 12.5 km uzunluğunda bir çitle kapatılacak.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’yle olan sınırındaki kaçak göçmen hareketliliğinden rahatsız olan Yunanistan, Meriç kıyısını tel örgüyle kapatmaya hazırlanıyor. Kamu Düzeni Bakanı Hristos Papuçis, “Kara sınırlarımızda çit oluşturmayı planlıyoruz” diyerek bu yeni adımın ilk işaretini verdi.

Papuçis, Yunan ekonomisinin daha fazla kaçak göçmen barındırmaya tahammül edemediğini belirterek “Daha fazlasına dayanamıyoruz. Uluslararası koruma altında ya da iltica hakkı bulunanların dışında ülkede yabancı göçmen kalmayacak. Diğerleri ya kendi istekleri ile gidecekler ya da sınırdışı edilecekler” diye konuştu. Yunan bakan, kaçak göçmenlerle ilgili olarak Türkiye ile AB arasında bir anlaşma sağlanmasının zaruri olduğunu vurguladı.

Kamera ve alarm sistemi

İlk aşamada 12,5 km’lik bir hatta yerleştirilecek tel örgüler, 3 metre yüksekliğinde olacak. Çitin tam mevkii, Türk-Yunan sınırını oluşturan Meriç Nehri civarındaki Kumçiftlik (Orestiada) bölgesinin Yeni Bosna (Nea Vissa) köyü yakınları olacak. Bu nokta, kaçak göçmenlerin en yoğun geçiş bölgesi olarak gösteriliyor. Tel örgülerin üstüne ayrıca kamera ve alarm cihazları da konuşlandırılacak. Yunan polisi ve AB Frontex gücü 24 saat boyunca 12.5 kilometrelik tel örgülerin arkasında devriye gezecek.

Sınırın tamamını kapatmaktan vazgeçtiler

Yunan Kamu Düzeni Bakanlığı’nda tüm Meriç sınırı boyunca tel örgü çekilmesi senaryosu da incelendi. Ancak Meriç Nehri, mevsime göre yatak değiştirdiğinden, Türkiye ile sınır sorunu yaratabileceği ve bölgeye ekonomik açıdan zarar verebileceği düşünülerek bu formülden vazgeçildi.

Haberin Devamı

AB’nin sınır polisi de orada

Avrupa Birliği’nin sınır güvenliğinden sorumlu Frontex örgütü, geçtiğimiz aylarda bir kez daha gündeme gelen kaçak göçmen sorunu nedeniyle aynı bölgeye intikal etmiş ve 100 kadar memurunu, sınır boyunca stratejik noktalara yerleştirerek kaçak göçmenlerle mücadelede Yunan güvenlik güçlerine yardımcı olmaya başlamıştı. İstatistiklere göre Yunanistan sınırlarından içeri giren kaçak göçmenlerin üçte biri Türkiye’den geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!