Resmi dil Türkçe böyle de kalacak

Güncelleme Tarihi:

Resmi dil Türkçe böyle de kalacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2010 00:00

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, büyük sevgi gösterileriyle karşılandığı Diyarbakır’da, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in makam koltuğuna oturdu ve “Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dili Türkçe’dir, bu böyle de devam edecektir. Ayrıca devletin ve kamu kurumlarının dili Türkçe’dir, ortak dilimizdir” dedi.

Haberin Devamı

VALİLİK ÖNÜNDE GÜLLERLE KARŞILANDI (WEB TV)  

GÜL'E TÜRKÇE VE KÜRTÇE KARŞILAMA / WEB TV

GÜL'Ü KARANFİLLERLE KARŞILADILAR - FOTO GALERİ

CUMHURBAŞKANI GÜL'E JETLER EŞLİK ETTİ / WEB TV

CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN DİL AÇIKLAMASI / WEB TV

 

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, dün 2’nci kez geldiği Diyarbakır’da, Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Gül’e, ‘Büyük Türkçe-Kürtçe Sözlük’ ile Matrakçı Nasuh’un bir çizimini armağan etti. Baydemir, “Sayın Cumhurbaşkanım, kabul buyurursanız, içtenlikle mutlu olacağım. Güzel Türkçemizin ve güzel Kürtçemizin lügatıdır. Toplam 40 bin kelimelik bir hazineye sahiptir. Takdim etmekten büyük bir şeref duyuyorum” sözleriyle sözlüğü Gül’e verdi. Gül, “Verdiğiniz lugatı memnuniyetle aldım. Bu da tabii buranın bir sosyolojik gerçeğidir” dedi. Baydemir’in makam koltuğuna oturan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

Hepsi de bizim dilimizdir

Son günlerde çok tartışılıyor. Bunu doğru mecrasında koymak isterim. Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dili Türkçe’dir, bu böyle de devam edecektir. Ayrıca devletin ve kamu kurumlarının dili Türkçe’dir, ortak dilimizdir ama şu da bir gerçektir ki halkımızın içerisinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları arasında farklı farklı dilleri konuşan vatandaşlarımız vardır, yörelerimiz vardır. Burada nasıl Kürtçe konuşuluyorsa, başka yerlerde Arapça konuşan vatandaşlarımız var. Sayıları azalmış bile olsa gayrimüslim vatandaşlarımızın konuştuğu diller var. Bunların hepsi de bizim dilimizdir, hepsi de bizimdir.

Kültür mirasımızdır

Zaten Anayasamızda kültür mirasını korumak diye bir görevimiz de vardır. Bunların bir kısmı kültür mirası, bir kısmı yaşayan miraslardır. Dolayısıyla bu çerçeve içerisinde, bütün olaylara gayet sağlıklı bir şekilde bakmamız gerekir, bütün bunları hep bir zenginlik olarak görmemiz gerekir ve hep beraber gayet olumlu, yapıcı bir şekilde ülkemizi hep beraber daha güçlü hale getirmek, bütün vatandaşlarımızı her bakımdan daha mutlu hale getirmek için elbirliği içinde çalışmamız gerekir.

Daha güçlü oluruz

Tarih boyunca Diyarbakır’ın gerek ticaret gerekse medeniyetlerin gelip geçtiği, çok büyük kütüphanelerin kurulduğu, çok büyük ilim adamlarının, din adamlarının yetiştiği merkez olmuştur. Bugün için de Diyarbakır çok önemlidir. Bugün de yine Türkiye’nin her zaman gündemindedir. İnanıyorum ki çok daha fazla gelişecektir, çok daha fazla kalkınacaktır. Her yöremizin kendisine has özellikleri vardır. Türkiye büyük bir ülkedir. Biz büyük bir milletiz. Bu büyük millet içerisinde farklı farklı özelliklerimiz, övündüğümüz zenginliklerimiz vardır. Tüm bu farklılıkları hep zenginlik olarak, tabii ki görmemiz gerekir. O zaman hepimiz daha güçlü oluruz.

Basına kapalı 30 dakika

Gül, basına kapalı olarak Baydemir ile makamında yaklaşık 30 dakika görüştü. Gül’ün belediyeden ayrılmasından sonra Baydemir’in Cumhurbaşkanı’na hitaben yaptığı konuşmanın metni dağıtıldı. Baydemir, Gül’e kentte yapılan hizmetleri sıraladıktan sonra, Diyarbakır surlarının acilen restorasyonu ve UNESCO’nun Dünya Mirası listesine alınması konusunda desteğini istedi. Baydemir, daha sonra “Sizlerin de ifade ettiği gibi Türkiye’nin en büyük sorunu Kürt sorunudur” diyerek, özetle şunları söyledi:

Barışa vesile olsun

“Bu sorun mevcut haliyle sadece Kürt yurttaşlarımızı değil, tüm ülke insanını etkilemekte, sadece bugünümüzü değil geleceğimizi de ipotek altına almaktadır. Ahlaki, vicdani ve siyasi sorumluluğun gereği olarak hiç kimsenin Kürt sorununun çözümünü seçim hesaplarına kurban etmeye hakkı yoktur, olamaz. Ülkemizde yaşayan her yurttaşın, zenginliğimiz olan bütün dil ve kültürlerimizin barış içerisinde ve özgürce bir arada yaşayabileceklerine olan inancımla, ziyaretinizin kalıcı bir barış için gerekli somut adımlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

İki dilli ‘Hoş geldiniz’

DİYARBAKIR Büyükşehir Belediyesi Cumhurbaşkanı Gül’ü kentte hem Türkçe ‘Sayın Cumhurbaşkanımız kentimize hoş geldiniz’ hem de bu anlama gelen Kürtçe billboard ve pankartlarla karşıladı. Gül, belediyeyi ziyaretinde yaptığı konuşmada Diyarbakır’a övgüler yağdırdı. Diyarbakır’ın sadece Anadolu’nun değil, tarih boyunca Ortadoğu’nun büyük merkezlerinden biri olduğunu vurgulayan Gül, “Burası çok büyük kütüphanelerin kurulduğu, büyük ilim ve din adamlarının yetiştiği merkezdir” dedi. Cumhurbaşkanı’nın belediyeden sonraki durağı Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ydi. Gül, ilk olarak Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Raif Türk’e ait Dimer Mermer Fabrikası’nı gezdi. Referandumda ‘Evet’ diyeceklerini açıklayan sivil toplum örgütleri arasında yeralan DİSİAD Başkanı Türk tehdit edilip, Lice İlçesi’ndeki mermer ocağı PKK’lılar tarafından basılmış ve iş makineleri yakılmıştı. Gül, ardından işadamlarıyla bir araya geldi.

Güllerle karşıladılar

CUMHURBAŞKANI Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, karşılama sırasında samimi görüntüler verdi. Gül, davul-zurna eşliğinde folklor ekibinin gösterisini ilgiyle izlerken, Baydemir kendisine oyunla ilgili bilgiler verdi. Gül, havaalanı çıkışında kendisini karanfiller ve güllerle karşılayan bir grup vatandaşın gösterdiği büyük ilgi üzerine otomobilinden inip, sohbet etti. BDP’nin kalesi olarak bilinen merkez Bağlar İlçesi’nden geçişi sırasında da vatandaşlar Gül’e yoğun sevgi gösterisinde bulundu. Valilik önünde ise vatandaşlar Gül’e güller attılar.

Kürtçe müzik dinledi

CUMHURBAŞKANI Gül’ün Şato Park Restaurant’da katıldığı akşam yemeğinde, Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Oda Orkestrası da bir konser verdi. Daha sonra Diyarbakırlı sanatçı Bedri Ayseli, ‘Rındamın’ ‘Güzelim’ adlı Kürtçe parçayı söyledi. Cumhurbaşkanı Gül de ‘Bravo’ diyerek sanatçıyı alkışladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!