Avrupa’daki kış vurdu benzin yine 4 lirayı aştı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’daki kış vurdu benzin yine 4 lirayı aştı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2010 00:00

Tüketiciler akaryakıtta indirim beklerken dün yine zam yapıldı. Benzinin fiyatı 4-6 kuruş artarken, Van’da 97 oktan kurşunsuz benzinin fiyatı 4 lirayı aştı. Dünkü zamda Avrupa’daki kış koşulları önemli rol oynadı.

Haberin Devamı

AKARYAKIT ürünlerinden 95 ve 97 oktan oktan kurşunsuz benzinlerin satış fiyatı litrede 4-6 kuruş artırıldı. Avrupa’da ağır kış şartları sonucu artan talep karşında ham petrol fiyatlarında yaşanan yükseliş ile döviz kurundaki artış dün yapılan zamma gerekçe olarak gösterildi.
Fiyatlar nerde ne oldu
Akaryakıt dağıtım şirketlerinden Petrol Ofisi’nde (PO) 95 oktan kurşunsuz benzinin satış fiyatı Ankara’da litrede 3.81 liradan 3.85 liraya, İstanbul ve İzmir’de ise 3.80 liradan 3.84 liraya yükseldi. Opet ve BP bayilerinde ise 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı Ankara ve İstanbul Anadolu yakasında 3.82 liradan 3.88 liraya, İzmir’de de 3.81 liradan 3.87 liraya çıktı. Yeni zammın ardından 97 oktan kurşunsuz benzin ise PO bayilerinde Ankara, İstanbul Anadolu yakasında ve İzmir’de 3.88 liradan, Opet bayilerinde 3.90-3.91 liradan, BP bayilerinde ise 3.94-3.95 liradan satılmaya başlandı.
Van’da 4 lirayı aştı
Van’da 95 oktan kurşunsuz benzin 3.94 lira ile 3.99 lira arasında değişen fiyatlarla satılırken, 97 oktan kurşunsuz benzin 3.98 ile 4.07 lira arasında değişen fiyatlardan satılmaya başladı. Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor. Geçen hafta motorine de 7-8 kuruşluk zam gelmişti. Böylece kırsal motorin fiyatı 3.16 liraya, motorin fiyatı da 3.3 liraya çıkmıştı.
Bir ayda 3 zam geldi
Son bir ay içerisinde akaryakıta, ham petrol fiyatlarındaki artış gerekçe gösterilerek 3 defa zam yapıldı. Tüketicilerin büyük tepkisi üzerine Enerji Bakanlığı ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sektör temsilcileriyle fiyat indirimi için bir araya gelmişti. Akaryakıt fiyatlarıyla ilgili geniş katılımlı toplantılar yapılmasına rağmen tüketiciyi sevindirecek bir karar çıkmamıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız toplantılar sonrası ‘rafineri ve akaryakıt dağıtım şirketlerinden indirim için jest beklediklerini’ söylemişti. Rafineri ve dağıtım şirketleri de pompaya 2 kuruş olarak yansıyan bir indirim yapmıştı.
Promosyonlara odaklanmıştı
Hükümet, oluşan tepkiler üzerine harekete geçip dağıtım şirketi-bayi kârı ve promosyon giderlerine odaklanıp, fiyat ateşini düşürmeye çalışırken, motorine 7-8 kuruş zam gelmesi ilk şok olmuştu. Dün de indirim beklentisine rağmen benzine 6 kuruş zam gelmesi büyük tepki çekti. Akaryakıt ana dağıtım şirketi ve bayilerin temsilci kuruluşları, son zamların ham petrol ve döviz kurlarındaki artışlardan kaynaklandığını açıklarken, ucuzluk için Maliye’den yüksek vergilerin indirilmesini istiyor. Çünkü bugün tüketicinin akaryakıta ödediği her 100 TL’nin 65 lirası ÖTV ve KDV olarak doğrudan devlete gidiyor

Haberin Devamı

Şimşek ‘Benzin nerede 4 lira’ diye sormuştu

Haberin Devamı

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, akaryakıt fiyatlarında gerek Tüpraş özelleşmeden önceki duruma göre, gerekse yakın piyasalardaki fiyatlara göre rafineri fiyatları nispeten yüksek olduğunu dile getirerek, şunları söylemişti: “Türkiye’deki kâr marjı yaklaşık yüzde 9-9.5. Avrupa ortalaması ise yüzde 6. Bir de nihai bir satıcı var. Rafineriden çıkış fiyatı üzerine vergi geliyor. Bir de aracı şirketler var. Bunların yerelde bayileri var. Üç ayrı kar var. Rafineri bir adım attı. 4 liradan bahsediyorlar. Nerede 4 liradan satılıyor, ben hiç görmedim. Hiç bir zaman 4 lirayı bulmadı. Bir çok istasyonda fiyatlar 3.75 hatta daha aşağıda olan yerler var.”

Dizel otomobiller hurriyetoto.com’da

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!