Hedef 2015

Güncelleme Tarihi:

Hedef 2015
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2010 00:00

Hastanelerin acil servislerindeki hemşirelerin yerini yakın gelecekte robotlar alabilir. ABD'nin Vanderbilt Üniversitesi'ndeki bilgisayar mühendisliği ve tıp fakültelerinin ortak olarak yürüttüğü proje, "TriageBots" isimli robotların 5 yıl içinde hizmete girmesini hedefliyor. Projedeki en etkin görevlerden biri de bir Türk'e emanet.

Haberin Devamı

Hastanelerin en yoğun çalışan bölümlerinden biri olan acil servislerdeki iş yükünü azaltmayı amaçlayan projeye katılan mühendislik fakültesi öğrencilerinin danşmanlığını yüksek lisans öğrencisi Erdem Erdemir yapıyor.

 

Proje kapsamında üzerinde çalışılan robot sistemi, gelen hastalar hakkında bilgileri kayda geçecek, temel tanı ölçümlerini yapacak ve hastanın acil ihtiyaçları konusunda kritik kararlar verebilecek.

 

Yapılan araştırmalara göre, hastanelerin acil servis bölümüne gelenlerin yüzde 40'ı hayati tehlike taşıyor. "TriageBots" robotlar ise geriye kalan yüzde 60'lık kesime yönelik hizmet verecek. Böylece acil servislerdeki bekleme süresi azalacak ve bu bölümlerdeki verimlilik artacak.

 

Haberin Devamı

Robot teknolojisi kullanımı sağlık sektöründe yeni bir gelişme değil, özellikle de Japonya'da. Tokyo'daki Aizu Hastanesi'nde gelen hastaları karşılayan görevliler arasında kendisine sorulan soruları cevaplayan bir de robot bulunuyor. Tokyo'daki bir başka hastanedeyse Japon Fizik ve Kimya Araştırmaları Enstitüsü tarafından yaratılan RIBA isimli robot, hastaların yataklarından kalkmasına yardımcı oluyor. İngiltere'deki bir hastanede ise robotlardan oluşan bir ekip, tıbbi atık ve kirli çamaşırlarının taşınması, hastalara ilaç ve yemek verilmesi gibi görevlerini yerine getiriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!