Yolsuzluk Komisyonu'ndan Bilgin-Ciner'e üç suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

Yolsuzluk Komisyonundan Bilgin-Cinere üç suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2003 01:55

Çamur atarak Sabah Pazarlama ve Sabah Yayıncılık üzerinden 2.7 katrilyon liralık zararlarını devlete ve halka yüklediklerini gizlemeye çalışan Dinç Bilgin-Turgay Ciner ikilisinin ipliğini TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu pazara çıkardı.

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu raporu'nda, Sabah'ın patronları Turgay Ciner ve Dinç Bilgin ile ilgili üç suç duyurusu çıktı.

Komisyon, Turgay Ciner ve Dinç Bilgin haklarında Çayırhan Termik Santralı ihalesi, Trona Madenlerinin işletme devri ihalesi ve Etibank'ın özelleştirmesi konularında devletin zarara uğratıldığı gerekçeleriyle soruşturma ve araştırma kararları ile suç duyurularında bulunma kararı aldı. Komisyon yine Ciner'in usulsüz işlemleri nedeniyle ANAP'lı eski Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen hakkında soruşturma komisyonu kurulmasını, çok sayıda bürokrat hakkında da suç duyuruları yapılmasını kararlaştırdı.

1. Ciner'in ‘Trona’sı Yücelen'i yakacak

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun raporunda, Etibank'a ait Beypazarı Trona Madenleri konusunda şu ayrıntılar yer aldı:

Turgay Ciner (Park Holding) ile Kamuran Çörtük (Bayındır Holding) konsorsiyum oluşturarak kendi aralarında 28.12.1997 tarihli Etibank'a ait Beypazarı Trona Madenlerini işletme protokolü yaptı.

11 gün sonra da ‘‘Etibank Genel Müdürlüğü'nün Beypazarı Trona Maden yataklarının yatırım projesine ait teklifimiz’’ diyerek bu protokolü dönemin Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen'e verdi. Yücelen de yetki aşımında bulunarak ‘‘üretime geçiş için değerlendirilerek neticenin bildirilmesi’’ talebiyle konuyu Etibank'a iletti.

Yücelen'in yazılı talimatı üzerine Etibank, Ciner ve Çörtük'ün yazdığı senaryoya uygun olarak Trona Madenleri’nin işletme devir sürecini başlattı.

Yücelen'in talimatıyla daha sonra bir olumsuzluk yaşanmaması için teklif sayısını üçe tamamlamak üzere Demir Export ve STFA-Süzer Holding'den teklif istendi. Bu firmalar başvuru süresinin uzatılmasını talep etti. Ancak Park ve Bayındır'ın işi bozulabilir gerekçesiyle bu firmaların süre uzatım talebi kabul edilmedi. Ayrıca Dedeman ve Bilfer Holding de talepte bulunmalarına rağmen ihaleye alınmadılar.

Komisyon, trona madenlerinin işletme devir hakkının Park-Bayındır gruplarına devrinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla ANAP'lı eski Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen hakkında soruşturma komisyonu kurulmasını da istedi.

Trona nedir?

Trona madeni, doğal soda minerallerinden birisidir. Sodyum karbonat olarak da bilinir ve ayrıca tabii soda olarak da adlandırılır.

Trona madeni, Soda Külü'ne dönüştürülerek cam, deterjan, selüloz ve kağıt üretiminde, demir ve çelik endüstrisinde, bazı kimyasal maddelerin üretiminde, fotoğrafçılıkta, galvaniz kaplama banyolarında, baca gazı desülfürizasyonlarında, su arıtımında kullanılır. Ayrıca kağıt ve tekstil gibi bir çok sektörde de yan madde olarak kullanılır. Soda külünü kullanımında cam sanayii yüzde 50 ile ilk sırayı, kimya sanayiinin yaklaşık yüzde 27 ile ikinci sırayı, sabun ve deterjan sanayiinin ise yaklaşık yüzde 11 ile üçüncü sırayı alır.

2. Çayırhan için Ciner'in ekibine 3 yıl hapis yolu

MECLİS Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu, Çayırhan Termik Santralı soruşturmasını 2000 yılında patlak veren Beyaz Enerji skandalı çerçevesinde yürüttü. Komisyon Beyaz Enerji davasının bilirkişi raporunu esas aldı, Enerji Bakanlığı evrakları ile araştırmayı derinleştirdi.

Komisyon, ‘‘Çayırhan Termik Santralı ve maden (kömür) sahasının özel şirket tarafından işletilmesi için yapılan ihalede kamu menfaatinin korunmadığı, yapılan iş ve işlemlerle işletmeci firmaya menfaatler sağlandığı’’ iddiasını araştırdı.

Sonuçta, Çayırhan ihalesiyle ilgili olarak TEAŞ Genel Müdür Vekili Muzaffer Selvi, Genel Müdür Yardımcısı Ünal Peker ve Yönetim Kurulu üyesi Birsel Sönmez hakkında Türk Ceza Yasası'nın görevi kötüye kullanma suçuyla ilgili 240'ıncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulması karara bağlandı. Yasanın ilgili maddesi suçun kanıtlanması halinde sanıklara 1-3 yıl arasında ceza verilmesini öngörüyor. Raporda ayrıca, ‘‘İşletme hakkı devrinin yasada öngörülen amaca ve hukuğa aykırı olduğu göz önünde tutularak ilgili bakan ve yetkililerin sorumluluklarının araştırılması gerektiği mütalaa olunmaktadır’’ denildi.

3. Bilgin, Etibank'ı alıp devleti zarara uğrattı

TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun raporunda, Dinç Bilgin hakkında, Etibank'ın özelleştirilmesinde Cavit Çağlar'la birlikte devleti zarara uğrattığı ancak bu suçun zamanaşımına girdiği ifade ediliyor. Raporda Bilgin'in Etibank olayı hakkında şu ifadeler yer aldı: ‘‘Etibank Bankacılık A.O.'nın özelleştirilmesinde Hazine Müsteşarlığı'nca İpek Grubuyla ilgili sakınca ve çekinceler açıkça belirtilmesine ve bankanın devrinin, hem bu grubun kendi bankasının mali yapısının güçlendirilmesine, hem de Etibank'ı almaları halinde bankanın faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için somut kaynak göstermeleri şartına bağlandığı halde; İpek Girişim Grubu'nun, başka (medya) bir grupla ortaklık kurmasının yeterli sayılması, Hazine Müsteşarlığı tarafından daha sonra verilen izinde, ilk izninde aranan şartların yerine getirilip getirilmediğine bakılmaması, Hazine Müsteşarlığı tarafından getirilen şartların, gerek ÖYK kararında, gerekse hisse satış sözleşmesinde yer almaması nedeniyle, olayda her ne kadar dava zamanaşımı gerçekleşmişse de, varsa kamu zararının tespiti ile, bu zarara yol açan kişiler hakkında hukuki sorumluluklarına gidilmesi için gerekli yasal girişimde bulunmak üzere bu raporun özelleştirmeden sorumlu Bakana gönderilmesi kanaatina ulaşılmıştır.’’

Babahan Trona lobisi yaptı

SABAH Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergun Babahan'ın TBMM'ye giderek patronu Turgay Ciner'in Yolsuzluk Komisyonu raporuna da geçen usülsüz işleri için lobi yaptığı ortaya çıktı. Babahan geçen pazartesi günü gazetenin iki çalışanı ile birlikte TBMM'ye gitti, AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz'la görüştü.

İki saat kadar süren görüşmede Babahan, Ciner'i zorda bırakan iki konu üzerinde durdu:

1) Trona madeni soda külüne dönüştürme ihalesinde Ciner'in Park Holding yöneticisinin de isminin karıştığı usülsüzlük iddiası,

2) Yine Ciner'in şirketinin Çayırhan termik santralini devralması sırasında meydana gelen rüşvet suçu.

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, ‘‘Babahan'la görüşmenizde Yolsuzluk Komisyonu'nun Ciner'le ilgili suç duyuruları mı gündeme geldi?’’ yolundaki sorusuna ‘‘Bu konuda açıklama yapmak istemiyorum’’ yanıtını vermekle yetindi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!