Duruşmada slogan davası başladı

Güncelleme Tarihi:

Duruşmada slogan davası başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2010 09:25

Birinci “Ergenekon” davasının 149. duruşmasında İşçi Partili (İP) sanıkların avukatlarının, soruşturma kapsamında tutuklanan sanık avukatlarından Mehmet Cengiz'in gözaltına alınmasını eleştirerek duruşmayı terk etmelerinin ardından slogan atarak mahkemeyi protesto eden çoğunluğu İP üyesi 119 kişinin yargılandığı davada, 90 sanığın kimlik tespiti tamamlandı.

Haberin Devamı

Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuksuz 119 sanığın çoğu ile İP'li sanıkların avukatları hazır bulundu.

Duruşmada, 50'şer kişilik gruplar halinde salona alınan ve tek tek kimlik tespitleri yapılarak savunmaları alınan sanıklara, birinci “Ergenekon” davasının 149. duruşmasında slogan atanlar arasında yer alıp almadıkları soruldu.

Kimlik tespitleri yapıldıktan sonra savunmalarını veren sanıklardan çoğu, olay esnasında çeşitli sloganlar attıklarını kabul ettiler, ancak iddianamede “hakaret” suçunu oluşturduğu belirtilen “hainler” sloganını kullanmadıklarını ileri sürdüler.

Duruşmada 90 sanığın kimlik tespiti tamamlandı.

Hakim, diğer sanıkların kimlik tespitlerinin tamamlanması amacıyla duruşmayı 23 Mart 2011'e erteledi.

İDDİANAMEDEN

Silivri Cumhuriyet Savcısı Orhan Biçicioğlu tarafından hazırlanan iddianamede, “Ergenekon” davalarına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Köksal Şengün, üye hakimler Hasan Hüseyin Özese ve Sedat Sami Haşıloğlu ile davaya giren İstanbul Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın “müşteki” olarak yer alıyor.

İddianamede, birinci “Ergenekon” davasının 149. duruşmasının görüldüğü 7 Haziran 2010 tarihli oturumda izleyici olarak bulunan çoğunluğu İP üyesi 119 kişinin, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi”, “Perinçek çıkacak, hesap soracak”, “Haklıyız kazanacağız, güçlüyüz kazanacağız, direne direne kazanacağız” şeklinde slogan attıkları belirtiliyor.

Sanıkların, bu şekilde duruşma düzenini bozarak, mahkeme heyetinin yargı faaliyetini yürütmesine engel oldukları, savcı ve hakim olarak görev yapan müştekilere hitaben “hainler” dedikleri öne sürülen iddianamede, sanıkların tek eylemle birden fazla müştekiye zincirleme olarak, yerine getirdikleri kamu görevi nedeniyle hakaret ettikleri kaydediliyor.

İddianamede, deliller arasında duruşma tutanakları ve sanıkların beyanlarının yer aldığı belirtilerek, 119 kişinin “kamu kurumunun faaliyetlerinin engellenmesi” ve “memura görevinden dolayı hakaret etmek” suçlarından 2 yıl 2 ay ile 5 yıl 4 ay arasında hapisle cezalandırılması isteniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!