Hayvan dostu işletmeler artıyor

İşletmeler için artık çevre dostu olmak yetmiyor. Yeni trend hayvan dostu da olmak ve bunu ilan etmek. Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP)’ın başlattığı ‘Bu işletme bir sokak hayvanı dostudur’ kampanyası giderek yayılıyor.

Bakkallardan otellere, kafelerden kuaför salonlarına Türkiye çapında binlerce mekan hayvan dostu olmakla gurur duyuyor

HAYTAP’ın yürüttüğü kampanya iki yıl önce başladı. Fikir, Adana Hilton Oteli’nin hayvanlara yönelik çalışmalarını duyurmak istemesiyle ortaya çıktı. Artan yemekleri bir hayvan barınağına veren otel, bunu herkese göstermek için HAYTAP’tan bir belge rica etti. Buradan yola çıkarak bastırılan ve işletmelerin görünen yerlerine yapıştırılan ‘Bu işletme bir sokak hayvanı dostudur’ çıkarmaları büyük ilgi uyandırdı.
Türkiye’nin dört bir yanından kuruluşlar bu çıkarmaya sahip olabilmek için başvuruda bulundu. Sonunda HAYTAP bunu bir kampanyaya dönüştürdü. Gitgide meşhur olan bu çıkarmalar başvuran işletmelerin yanı sıra, üyeler ve gönüllüler tarafından da dağıtılıyor. Kimlere mi? Artan yemekleri hayvanlara veren, eski minder ve battaniyeleri barınağa bağışlayan, mama alan, hayvanları kısırlaştıran ve aşılatan mekanlara dağıtıyor. Şu anda Türkiye çapında üç bine yakın işletmenin vitrininde bu çıkarma var.

TOPLUMDA YARDIMLAŞMA DUYGUSU ORTAYA ÇIKIYOR

HAYTAP Başkan Yardımcısı Nesrin Çıtırık kampanyanın gördüğü ilgiden memnun: “Türkiye’de hayvan hakları artık sadece hayvanseverlerin ilgilendiği bir konu değil. Başka insanlar da hayvanların yaşama haklarının tanınması konusunda hassas davranıyor. Hazırladığımız çıkarmalar hayvan haklarını savunmak işletmeler için bir itibar kaynağı. Üstelik başka yerlere de örnek oluyorlar. Sadece büyük oteller, restoranlar değil; küçük bir kahvehane sahibi bile çevredeki köpekleri besleyip, bu çıkarmadan isteyebiliyor. En önemlisi insanlarda farkındalık yaratmak. Artmış yemeğini çöpe atan birinin aklına, yemekleri hayvanlara vermek geliyor. Toplumdaki şefkat, paylaşma ve yardımlaşma duygularını harekete geçiriyor. Karşılıksız vermenin önemi vurgulanıyor. Bu yardımın büyük olması şart değil, hayvanın önüne konan bir kap su bile o işletmenin hayvan dostu olduğunu gösteriyor.”

Zeynep BİLGEHAN

Pako Pano

* Erkek Ankara kedisi bir yaşında. Ön iki bacağı doğuştan kısa ama son derece hareketli. Tuvalet eğitimi var. Ona sıcak bir yuva arıyoruz. (533) 644 32 16

* Dört aylık dişi yavru kedi. Aşıları yapıldı, tuvalet terbiyesi var. Sahiplenmek isterseniz, arayın. (532) 426 15 60

* Bu dişi kedi aksayarak yürüyor. Patisi uzun süre önce kırılıp kaynamış. Kısırlaştırıldı ve tuvalet terbiyesi var. İstanbul içi aileler tercih edilir. (536) 989 80 74

* İki yaşında kısır erkek kediye yeni bir yuva arıyoruz. Parazit tedavileri yapıldı ve aşıları tam. İstanbul içi şart. (536) 989 80 74

* Üç aylık kedinin iç ve dış parazit tedavisi yapıldı. Bu sağlıklı kediye yuvanızı açar mısınız? (555) 986 97 30

* Bu dişi kedi beş aylık. Sakin yapılı ve biraz da ürkek. Onu evinize almak isterseniz arayın. (536) 437 21 46

* 7,5 aylık dişi kedi. Kısırlaştırıldı ve sakin yapılı. Üstelik hiç tüy dökmüyor. sahiplenmek ister misiniz? (536) 437 21 46.
Yazarın Tüm Yazıları