Kış Avrupa’yı vurdu, bizde motorin fiyatını yükseltti

Güncelleme Tarihi:

Kış Avrupa’yı vurdu, bizde motorin fiyatını yükseltti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2010 00:00

Hükümet 97 oktan benzinin 4 lirayı aşması üzerine harekete geçip dağıtım şirketi-bayi kârı ve promosyon giderlerine odaklanıp, fiyat ateşini düşürmeye çalışırken, dün motorine 7-8 kuruş zam geldi. Avrupa’daki ağır kış koşullarının motorin fiyatlarını etkilediğini belirten Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Başkanı Muammer Ekim, “Akdeniz petrol borsasını referans aldığımız için burada fiyatların artması bizi de etkiledi” dedi.

HÜKÜMET, 97 oktan benzinin 4 lirayı aşmasıyla birlikte gündeme gelen tepkiler üzerine harekete geçerek dağıtım şirketi-bayi kârına odaklanıp, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da promosyon yasağı koyarak fiyat ateşini düşürmeye çaba harcarken dün motorine 7-8 kuruş zam yapıldı. İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin son yılların en ağır kışını geçirdiğine dikkat çeken Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Başkanı Muammer Ekim, “1 ton motorin 13 Aralık’ta 790 dolardı. Dün bu fiyat 815 dolara kadar çıktı. Bunun yanı sıra kur farkı da motorin fiyatlarını etkiledi” diye konuştu.

Akdeniz petrol borsası

Türkiye’nin akaryakıt fiyatlarında Akdeniz petrol borsasını referans kabul ettiğini dile getiren Muammer Ekim, şu bilgileri verdi: “Türkiye, akaryakıtta referans fiyat olarak Akdeniz piyasası ve bu çerçevede İtalya’yı baz alıyor. Bu borsalar dünyanın bir çok bölgesine yayılmış durumda. Singapur’da, Amerika’da ve Hollanda’da da bulunuyor. Kış mevsiminin ağır geçmesi Avrupa’daki talebi artırdı. Talep artınca da fiyatlar otomatik olarak yükseldi. Biz de referans aldığımız borsadaki fiyatları inceledik. Kış Amerika’da veya başka bir ülkede de şartları zorlayacak kadar ağır olsaydı, Türkiye’deki fiyatlar yine etkilenecekti. Çünkü motorin buraya kayacaktı.”

Yüzde 80’i motorin

Ekonomik kriz döneminde dünya petrol talebinin dibe vurduğunu ancak son gelişmelerle birlikte bu rakamın biraz daha yukarılara çıkmaya başladığına dikkat çeken Muammer Ekim, şöyle konuştu: “Türkiye’de tüketilen akaryakıtın yüzde 80’ini motorin oluşturuyor. 2010 yılında Türkiye’de 13 milyon ton motorin tüketimi gerçekleşti. Bu rakamlar 2008 sonunda düşüş gösterdi. Ancak son dönemlerde ekonomideki gelişmeler ve ticaretin canlanması bu rakamları artırdı. Motorine yapılan zammın döviz kurundaki farkı ve petrol fiyatlarındaki artışı karşılaması zor. Sektör her şeye rağmen iyi niyetli bir zam yaptı. Bu artış fiyatların yükseleceği anlamına gelmez. Önümüzdeki günlerde motorindeki gelişmeleri yakından takip edeceğiz.”

Kırsal motorin stoku 15 Ocak’ta bitecek

YILBAŞINDAN (1 Ocak 2011) itibaren kırsal motorinin üretilmeyeceğini hatırlatan Muammer Ekim, “Kırsal motorin konusunda 2011’de önemli gelişmeler olacak. 1 Ocak itibariyle Türkiye’ye girişi durduruluyor. Rafinerilerin piyasaya ürün sürmesi bitiyor. Elimizdeki stokları 15 Ocak’a kadar satma imkanımız var. Avrupa gbi bizde de kaliteli motorin kullanılacak. Elimizde iki cins motorin değil, tek cins motorin olacak. Daha çevreci yakıtlar bulunacak” diye konuştu.

Motorinin litresi 3.32 liraya kadar çıkıyor

AKARYAKIT ürünlerinden, kırsal motorinin fiyatı litrede 5-6 kuruş, motorinin fiyatı ise 7-8 kuruş zamlandı. Yeni ayarlama ile Ankara’da kırsal motorinin litre fiyatı 3.18 ile 3.19 lira arasında, motorinin litre fiyatı ise 3.30 ile 3.32 lira arasında değişen fiyatlarla satılmaya başlandı. Kırsal motorinin litre fiyatı İstanbul’da 3.16, İzmir’de ise 3.15 liradan, motorinin fiyatı ise İstanbul’da 3.30-3.32 lira, İzmir’de ise 3.28-3.30 liradan satılıyor. Dağıtım firmalarının belirlediği tavan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle, şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor. Gazyağı fiyatları da 3-5 kuruş arasında zamlanarak litrede 2.69-2.76 lira arasında değişen fiyatlarla satılmaya başladı.

Petrol iki yılın zirvesine tırmandı

PETROL fiyatları 90 doları aşarak iki yılın zirvesine oturdu. Asya’daki işlemlerde ABD ham petrolünün varil fiyatı şubat ayı teslimi 90.79 dolara kadar çıkarak Ekim 2008’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Londra Brent tipi ham petrolünün varil fiyatı ise 2 sent düşerek 93.63 dolar oldu. Piyasa uzmanları, ham petrolün fiyatının doğrudan hisse senedi piyasaları ve küresel ekonomideki toparlanmaya bağlı olduğunu belirterek petrol fiyatının artmasında ABD’de düşen ham petrol stokları da etkili oldunu ifade etti. ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin dün yaptığı açıklamaya göre, ABD’de ham petrol stokları geçen hafta, önceki haftaya göre 5,3 milyon varil geriledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!