'Türk Ordusu'nun verdiği en büyük mücadele'

Güncelleme Tarihi:

Türk Ordusunun verdiği en büyük mücadele
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2010 13:27

Dış basın, hükümeti devirmeyi istedikleri iddia ediken askerlerin yargılanmaya başladığı 'Balyoz' davasına geniş yer ayırdı. Uluslararası basın organları, davayla ordu-hükümet çatışmasının iyice gözler önüne serildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor

 

WALL STREET JOURNAL: Türkiye askerleri yargılamaya başladı

Bu yıl gündeme gelen Balyoz darbesi iddiaları, NATO’nun en güçlü ikinci ordusunun yüksek rütbeli askerleri arasında bir tutuklama dalgası başlatmıştı. Darbe planlarının var olup olmadığı kesin değil.

 

Belgelerdeki çelişkiler, planların öne sürüldüğü gibi 2002’de mi, yoksa 2008’den sonra sahte olarak mı oluşturulduğu hakkında şüphe doğuruyor. Dava, AK Parti ile laikler arasında yaşanan ve hükümetin kazanmakta olduğu mücadeleyi iyice gözler önüne serdi.

 

Haberin Devamı

Darbe planlarının başını çektiği iddia edilen General Çetin Doğan, 1960 ile 1997 arasındaki tüm darbeleri görmüş bir isim. Bazılarına göre, Doğan Türkiye’nin komünist ve İslamcılardan korunması için maruz kaldığı askeri baskının canlı örneği.

 

Bu yazı "Turkey Puts Military on Trial" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

WASHINGTON POST: Hükümeti devirmek istedikleri iddia edilen asker yargılanıyor

2003’te hazırlandığı iddia edilen Balyoz darbe planı, İstanbul’da iki caminin bombalanması ve bir Türk savaş uçağının düşürülerek Yunanistan’ın suçlu gösterilmesini içeriyor.

 

Ocak ayında darbe planlarını haber yaparak gündeme getiren basın organlarına göre, planda hapse girmesi muhtemel gazeteciler ve bakanlıklara atanacak isimlerin listesi de yer alıyordu.

 

Suçlu bulunmaları halinde, aralarında muvazzaf subaylar ile hava ve donanmada görev alan komutanların da bulunduğu sanıklar 20 yıla kadar hapis cezası alabilir. Muhaliflere göre, Balyoz davası ordu içindeki AK Parti karşıtı unsurları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Onlara göre, Balyoz davası AK Parti’ye karşı misilleme olarak yapılan politik bir hamle.

Haberin Devamı

 

Bu yazı "Trial begins for nearly 200 suspected of plotting to overthrow Turkish government" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

TELEGRAPH: Askeri ‘darbe’ davası başlandı

Balyoz davası, bir zamanlar her şeye gücü yeten Türk ordusunun en zor mücadelesini temsil ediyor. Hükümeti devirmeye yönelik plan yaptıkları iddiasıyla yargılanan 196 sanık için 15 ile 20 yıl arasında hapis cezası isteniyor.

 

AK Parti destekçileri, davanın generalleri politikanın dışında bırakmak ve demokrasiyi güçlendirmek yolunda çok büyük bir adım olduğunu savunuyor. Muhalefet ise davanın orduyu güçsüz kılmak ve AK Parti’nin İslami amaçları önündeki büyük bir engelin kaldırılmak istendiğini öne sürüyor.

Haberin Devamı

 

Dava, bir gazetenin Mart 2003’te askerlerin düzenlediği bir “darbe provasına” ait belgeleri yayımlamasının ve savcılara iletmesinin ardından başladı. Sürekli olarak orduyu hedef alan gazete, belge ve diğer materyallerin isimsiz bir kaynaktan elde edildiğini açıklamıştı.

 

Buı yazı "Military 'coup plot' trial opens in Turkey" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

BBC: Balyoz ‘planı’ subayları yargı karşısında

Balyoz davası, Türkiye’de görüş ayrılıklarına neden oldu. Ordu, darbe planı olarak öne sürülen iddiaların varsayımsal senaryoların değerlendirildiği bir seminer olduğu açıklamasını yaptı.

 

Aralarında 28 generalin bulunduğu sanıkların yargılandığı dava aylar sürebilir. Askeri tesislerden alınan binlerce belge, davada savcılar tarafından değerlendirilecek.

Haberin Devamı

 

Türk basınında yer alan belgelerden bazıları, iddia edildiği gibi askerin yönetime el koyması için camilerin bombalanması ve Yunan savaş uçaklarıyla çatışma yaşandığı yönünde provokasyon yapılmasını içeriyor.

 

Balyoz’a benzerlik gösteren Ergenekon davasında, 400’den fazla kişi yargılanıyor. Sanıkların duruşması iki yıldan beri devam ediyor.

 

Bu yazı "Turkey tries army officers over Sledgehammer 'plot'" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

VOICE OF AMERICA: Darbe planı davası başladı

Aralarında yüksek rütbeli subayların da olduğu 200’e yakın askerin, 2003 yılında hükümeti devirmeye yönelik darbe yaptıkları iddiasıyla suçlandıkları dava başladı.

 

“Balyoz” adı verilen darbe planının, hükümeti devirmeyi ve askeri yönetime geçişi amaçladığı öne sürülüyor. Amiral ve generallerin de yargılandığı dava, İslami kökenli hükümetle laik ordu arasındaki gerginliği daha da artırabilir.

Haberin Devamı

 

Bu yazı "Turkey Begins Coup Plot Trial" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

AOL NEWS: Hükümeti devirmek istediği iddia edilen askerler yargılanıyor

Hükümeti devirmeyi istedikleri gerekçesiyle plan yaptıkları iddia edilen askerlerin yargılanmaya başlaması, hükümetin artan otoriter yönetimine karşı endişeleri artan muhalefet ve iktidar arasındaki gerginliği artırıyor.

 

Davadaki tansiyon, Balyoz planının başında olduğu iddia edilen General Çetin Doğan’ın ailesinden toplanan deliller hakkında çıkan iddialar ve davanın hakiminin son dakika değişmesiyle iyice yükseldi.

 

Doğan’ın ailesi, 2003’te planlandığı iddia edilmesine rağmen, toplanan delillerdeki kronolojik hataların planın sahte olduğunu gösterdiğini belirtti. Doğan ailesi delillerde adı geçen hastane ve kurumların bazılarının 2003’te henüz kurulmadığını, diğerlerinin de isminin değiştirildiğini belirtti. AK Parti destekçileriyse sadece savcıların delillere erişim hakkı olduğunu ve delillerin geçerliliği konusunda mahkemenin karar verebileceğini ifade etti.

Sanıklarının sadece askerlerden oluştuğu Balyoz’un yanı sıra, aralarında asker ve sivillerin de bulunduğu 400’den fazla sanık, yine hükümeti devirmekle suçlandıkları Ergenekon davasında yargılanmaya devam ediyor.

 

Bu yazı "Turkey Tries Military Officers Accused in Overthrow Plot" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

Deutsche Press Agentur: Darbeyle suçlanan subayların davası başladı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Adalet Bakanlığı’nın aldığı Balyoz davasının hakiminin değiştirilmesi kararını hakimin diğer bir davada yargılanan sanıklarla bağlantısı olduğu gerekçesiyle savundu.

 

Ancak hakim değişikliğinin zamanlaması, sanık avukatlarının eleştirilerine neden oldu. Avukatlar, görevinden alınan hakimin uzunluğu 100 bin sayfayı geçen delilleri dört aydan beri incelediğini belirtti.

 

Balyoz davası, bir diğer darbe iddiaları üzerine kurulu Ergenekon davasıyla paralellik gösteriyor. 2008’den beri süren Ergenekon davasında gazeteci, akademisyen ve politikacıların oluşturduğu 300’den fazla kişi yargılanıyor.

 

Bu yazı "Trial of Turkish officers accused of coup plot begins" başlıklı makaleden derlenmiştir.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!